Gymfed

Gymfed roept gymnasten en belanghebbenden op te getuigen voor de Ethische Commissie

Naar aanleiding van de recente ernstige getuigenissen van (ex-)gymnasten en de berichtgevingen in de media herhaalt Gymfed haar oproep aan alle betrokkenen om te getuigen voor de Ethische Commissie die speciaal hiervoor werd opgericht. Het belang om zoveel mogelijk getuigenissen en klachten te melden bij deze commissie kan niet genoeg worden benadrukt.

De Ethische commissie, die speciaal voor de behandeling van deze materie in het leven werd geroepen, bestaat uit 2 rechters en 1 sportpsychologe (Bart Meganck, Raadsheer aan het Hof van beroep te Gent, voorzitter, Herman Huygens, Ere-magistraat en Caroline Jannes, Sportpsychologe, voorzitster van de Vlaamse Vereniging voor Sportpsychologie, Expert topsport & grensoverschrijdend gedrag)

Opdracht en rol van deze ethische commissie:

  • De ethische commissie is een onderzoekscommissie die open staat voor alle getuigenissen.
  • De onafhankelijkheid, neutraliteit en deskundigheid wordt door de samenstelling ervan gegarandeerd.
  • De commissie zal aanbevelingen en richtlijnen verstrekken op juridisch en deontologisch vlak en tevens adviezen formuleren over ethische aspecten van coachen in een topsportomgeving.
  • De commissie heeft volledige autonomie in haar aanpak en methodologie.
  • Het rapport van de Ethische Commissie zal openbaar worden gemaakt.

De betrokkenen kunnen vanaf 10 augustus de commissie contacteren via Caroline Jannes. De gesprekken met de commissie zullen in haar praktijk georganiseerd worden en op een deskundige, neutrale en discrete manier behandeld worden.

Het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) en Sport Vlaanderen ondersteunen deze aanpak. Ook Minister van Sport Ben Weyts verklaarde in een interview op 30 juli ll. dat hij eveneens veel belang hecht aan het onderzoek van deze commissie.

Gymfed garandeert en beklemtoont nogmaals met de bevindingen en adviezen van deze commissie aan de slag te gaan, ongeacht de consequenties die deze met zich meebrengen.

Janssen Fritsen Agiva Lotto Vlaamse overheid
© Gymfed • Zuiderlaan 13, 9000 Gent
Tel: 09 243 12 00info@gymfed.be
Uitschrijven