10 Facts about Dans & Demo

Elien Van Deynse   ‐  Maandag 13 mei 2019   ‐   Tweet

#wearedans#wearedemo

Discipline in de kijker

Tijdens het competitieseizoen nemen we de tijd om elke discipline even van dichterbij te bekijken. Wat houdt de discipline precies in en wat is er nu zo typisch en vooral leuk aan? Deze week is Dans & Demo aan de beurt!

Demo of demonstratie gymnastiek is een mengeling van dans, gymnastiek en spektakel. Er worden meerdere gymdisciplines in één demonummer verwerkt. Jongens en meisjes werken samen om op zo’n origineel mogelijke manier uit de hoek te komen. Een goed demonummer begint bij het uitkiezen van de muziek en een het uitwerken van een choreografie met allerlei gymelementen erin. Maar ook kledij, lichteffecten en decorstukken spelen hierbij een belangrijke rol. Al deze elementen werken sfeerverhogend en maken het nummer origineel.

Er is een grote keuze aan dansstijlen zoals hiphop, modern, jazz … die je ook in de gymclubs kan beoefenen. Bij dans kan iedereen van alle leeftijden een soort dans vinden die hij of zij graag doet.

10 Facts


  1. Aan onze wedstrijden neem je steeds deel in team (en dus niet individueel). Minimum zes mannelijke of vrouwelijke dansers brengen samen een choreografie op het podium van het cultureel centrum.
  2. Een demo-oefening wordt geturnd op een acrovloer. Een dansnummer wordt gewoon op de vloer uitgevoerd.
  3. Er mag maximaal één demogroep per club deelnemen in ieder circuit (1 in B1, 1 in B2 en 1 in het A-circuit).
  4. Een demo-oefening wordt vaak samengesteld door één of meerdere choreografen/trainers. Zij kunnen zich heel creatief uitleven door een verhaal of thema van begin tot einde, stap voor stap uit te werken. Hierbij maken ze graag gebruik van attributen (groot en klein), een decor, aangepaste kostuums en vaak ook prachtige haar en make-up.
  5. Als winnaar van een demo-oefening keer je huiswaarts met een beker maar vaak ook met een mooie wisseltrofee. Bij de Klokke Roeland Cup gaat dit over een grote ‘klok’, bij de Ros Beiaard Cup om een ‘paard’. Slaag je er in om als club de wedstrijd 3 jaar op rij te winnen, dan mag je hem ook definitief houden. Een uitdaging die heel wat democlubs met plezier aangaan!
  6. In een demo-nummer wordt gebruikt gemaakt van zoveel mogelijk disciplines: Acro, Tumbling, Trampoline, Ritmiek ...
  7. Een dans- of demo-oefening die verschillende verrassende effecten bevat, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een origineel decor, turn- of breakdance elementen, lichtgevende kostuums … wordt hiervoor ook beloond in de punten. Het is dus de uitdaging om zo creatief mogelijk uit de hoek te komen!
  8. Tijdens een dans- of demo-oefening wordt er gebruik gemaakt van een mix aan liedjes. De uitdaging bestaat er in om de overgang tussen de verschillende liedjes en danspassages zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Maak die dj in jou maar wakker!
  9. De Best Show Teams Finale is dé afsluiter of apotheose van het dans- en democircuit! Alle dansers en gymnasten kijken jaarlijks reikhalzend uit naar deze spannende finale. De drie beste A-Adults Trends & drie beste A-Adults Jazz groepen, zo ook de vijf beste demo teams van het afgelopen seizoen nemen het tegen elkaar op. Heel wat supporters zijn jaarlijkse op post om hun team naar de overwinning te schreeuwen. Nu zaterdag 18 mei 2019 is het opnieuw D-DAY !!!
  10. Op 2 van de 4 wedstrijden wordt er gebruik gemaakt van een ‘extern’ jurypanel. Zij geven de clubs die deelnemen in de categorieën A-Adults Trends en A-Adults Jazz de nodige feedback en kennen geen score maar wel een ranking toe.

Best Show Teams Finale

Op het einde van het seizoen staat naar goede gewoonte de Best Show Teams Finale op de planning. De teams die zich voor deze Grand Finalé wisten te selecteren strijden tegen elkaar om de titel Best Demo Team & Best Jazz Dance team & Best Trends Dance Team. In 2018 won Turnclub Athena deze titel in de categorie Demo en gingen Kon. Turnkring Sparta Kontich en Rap & Vrank Evergem met de titels bij Dans aan de haal. Wie deze titel dit jaar in de wacht sleept ontdekken we dit weekend! Alle deelnemers kan je hier terugvinden.

> Meer info over de BSTF vind je hier.Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen