10 jaar Pegases, de geschiedenis van een springpaard

Inge Doens   ‐  Woensdag 9 nov 2011   ‐   Tweet


Lange tijd was er geen specifiek toestel voor het onderdeel ‘sprong’ in het artistiek turnen. Het paard met bogen werd, voor de competities die in het begin enkel voor mannen georganiseerd werden, simpelweg van de bogen ontdaan en in de lengte geplaatst. GymFed-partner Janssen-Fritsen veranderde het aanschijn van het sprongtoestel met de ontwikkeling van een nieuw en veiliger springpaard: de ‘Pegages’.


Het springpaard is een van de vier (dames) of zes (heren) toestellen in het artistiek turnen en kenmerkt zich door een aanloop, afstoot en sprong over het paard met landing achter het toestel. België stond op de eerste rij bij de evolutie van het toestel. Op het WK 1903 in Antwerpen werd het onderdeel opgenomen in het programma van het herenturnen en was de ‘spreidsprong’ over het paard de opgelegde oefening.

In 2001 werd het nieuwe springpaard de ‘Pegases’ voor het eerst gebruikt op het WK in Gent. Onlangs vierde het toestel op de ‘Challenger Cup’ in Gent zijn 10de verjaardag. Reden te over om in deze ‘zot van Gym!’ en op www.GymFed.be wat dieper in te gaan op het toestel dat de gymsport veiliger en attractiever maakte.Janssen-Fritsen gaat uitdaging aan!

In de vroeg 19de eeuw, toen Friedrich Ludwig Jahn die beschouwd wordt als de ‘vader’ van de gymnastiek nog leefde, waren er drie verschillende versies van paardtoestellen: een die dicht aanleunde bij de realiteit (met hoofd en staart), een gemaakt uit leder zonder staart, een oplopende nek en beugel die later evolueerde naar het paard met bogen.

Meer dan 200 jaar werd aan de constructie van het paard niet veel veranderd. Gymnastiek en de bewegingen die geturnd werden, evolueerden wel. Er werden nieuwe sprongen gelanceerd, de moeilijkheidsgraad van de sprongen ging de hoogte in. Nadat de Amerikaan Trent Dimas, die later goud won op de rek op de Spelen van Barcelona in 1992, ernstig gewond geraakte op het WK 1991 in Indianapolis (USA), besliste de Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) in te grijpen. Op de historische meeting van 1993 in Frankfurt daagde de toenmalige vice-president, Siegfried Fischer (Brazilië) de materiaalfirma’s uit om met hun kennis, onderzoek en vernieuwende technologie een nieuw sprongtoestel te ontwerpen.

Parameters voor deze nieuwe uitdaging waren:

- Geschikt voor zowel mannen als vrouwen

- Verhogen van de veiligheid

- Verbeteren van gezondheidsrisico’sIn die periode werd immers duidelijk dat het aandeel ernstige ongevallen door de grotere en snellere aanloop en de complexiteit van de beweging dramatisch was gestegen, zeker met de sprongen waar gebruikt gemaakt werd van de rondat (Yourtchenko-sprongen).Janssen-Fritsen gaat uitdaging aan!

De Nederlandse firma Janssen-Fritsen, die ook een vestiging heeft in Lummen, aanvaardde de ‘challenge’ en startte in nauw overleg met Dieter Hofmann (headcoach voormalige DDR en bekend expert) met de ontwikkeling van een nieuw paard. De studies resulteerden in de ontwikkeling van een prototype dat begin 1996 getest werd door de Nederlandse gymnasten. Na veelvuldige veldtesten en tal van studies werden de afmetingen en de hellingshoek van het paard geoptimaliseerd.

Later dat jaar werd het sprongtoestel voorgesteld aan het Technisch Comité van de FIG. In 1997 zag het grote gympubliek op het WK in Lausanne het toestel. Er werd verder gesleuteld aan het perfectioneren van het toestel en in 1998 was het tweede prototype een feit. Bij het tweede type werd vooral werk gemaakt van het beveiligen van de voorkant van het paard om de veiligheid van de gymnasten te vergroten in geval van een fout na de aanloop. Alle firma’s werden uitgenodigd om hun versie van het nieuwe springpaard door ’s werelds beste gymnasten en trainers te evalueren, slechts twee materiaalfirma’s (Spieth in Duitsland en Janssen-Fritsen in Nederland) leverden een toestel in. In 1999 werden de springtoestellen gezonden naar trainingscentra in Milaan ITA (dames), Cincinatti USA (dames), Lilleshall UK (dames en heren), Colorado Springs USA (heren) and Moskou RUS (heren). Begin jaren 2000, 6 maanden, na het testprogramma was de unanieme conclusie dat het model voorgesteld door Janssen-Fritsen de voorkeur wegdroeg van de FIG, de trainers en de gymnasten.België krijgt de primeur!

Op de Spelen van Sydney (2000) werd beslist dat het nieuwe toestel vanaf 1 januari 2001 in gebruik wordt genomen en op het Wereldkampioenschap 2001 in Gent voor het eerst als officieel springtoestel wordt gebruikt. Het was de Zuid-Afrikaan Adam Botha die de eer had om als eerste gymnast ooit een sprong (gestrekte Tsukahara) in een officiële competitie uit te voeren over de ‘Pegases’.

Marian Dragulescu (ROM) werd de eerste wereldkampioen op dit toestel bij de mannen, Svetlana Khorkina was de beste bij de vrouwen.Vandaag is de ‘Pegases’ niet meer weg te denken uit de gymzaal. Duizenden toestellen hebben ondertussen hun weg gevonden in trainingshallen in heel de wereld en ondersteunen de gymnasten in hun dagelijkse training om hun sprongen in de hoogste veiligheid aan te leren en te verbeteren.Ook op het Wereldkampioenschap 2013 WK in Antwerpen turnen de gymnasten op gymmateriaal van Janssen-Fritsen!Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen