Club in de kijker - Kon. Ieperse Turnkring

Elien Van Deynse   ‐  Vrijdag 16 jun 2017   ‐   Tweet

#clubindekijker

Feestjaar 2017

Elke maand nemen we de tijd om één van onze clubs in de kijker te plaatsen. Omdat ze een goed draaiende werking hebben, omdat ze iets speciaals te bieden hebben of gewoon omdat de sfeer er helemaal top is. We sluiten het seizoen af met de Kon. Ieperse Turnkring.

120 jaar, zolang bestaat de turnkring in Ieper dit jaar. Doorheen de jaren groeide de club uit naar een gerespecteerde turnomgeving voor zowel recreatieve- als competitiegymnasten. De club behoort tot een van de oudste clubs van Vlaanderen.

Hun jongste lid is amper 3 jaar en hun 'oudste' 78 jaar. Ze bieden recreatieve gymnastiek zoals kleuterturnen en basisgym maar ze zijn ook actief op competitief vlak. Zo bieden ze de disciplines Tumbling, Trampoline, Demo en Toestelturnen aan.

Tot op vandaag
De KIT, zoals we zeggen, heeft een weelderige geschiedenis achter de rug. Van de oorlog tot het eeuwenfeest in 1997. De club overleefde het allemaal en is vandaag een thuishaven voor zijn 482 leden. De club organiseert geregeld eetfestijnen, turnfeesten, gala's, ... samen met hun leden. Naast de competitiesfeer die er heerst in de competitiegroepen staat deze club voornamelijk voor een gezonde lichaamsontwikkeling waarbij discipline, ontspanning en plezier naar voren komen.

Feestjaar
Het feestjaar werd ingezet met een receptie voor alle KIT-leden en oud-leden. In totaal zijn zowat 250 mensen aanwezig. Na het welkomstwoord van voorzitter Herwig Haentjens situeert Burgemeester Jan Durnez de rijke geschiedenis aan de hand van de plaatsen waar KIT trainde en Schepen van Sport Dominique Dehaene kondigt officieel de bouw van een nieuwe turnzaal aan.

Op 3 juni was er dan het jaarlijkse turnfeest. Aan de hand van herinneringen die opa en oma delen met hun kleinkind werd de geschiedenis van de club uitgebeeld door de verschillende afdelingen die de club rijk is. Ruim 950 toeschouwers waren getuige van deze prachtige show.

Lucien Mus Cup
De Lucien Mus Cup is een tweejaarlijkse internationale wedstrijd ter nagedachtenis van Lucien Mus (geboren 26 mei 1930 en overleden 6 maart 2006). In zijn actieve loopbaan als gymnast was Lucien Mus lid van de nationale herenploeg artistieke gymnastiek, werd kampioen van België. Hij trainde nadien de nationale herenploeg en was tevens intercontinentaal jurylid van de internationale gymnastiekfederatie (FIG). In de club was hij trainer en bestuurslid. De Lucien Mus Cup vond reeds 6 keer plaats! De laatste editie was tijdens het weekend van 15-16 april 2017. Gymnasten van USA, Schotland, Frankrijk en Groot-Brittannië namen deel aan de compettie.

Nieuwe turnhal
Begin 2018 start de bouw van een nieuwe turnzaal. De club is hier natuurlijk super enthousiast voor! Het wordt een zaal waarin de nodig valkuilen voorzien worden en de toestellen voor TTm, TTj en Tumbling. Aansluitend aan de turnzaal komt er aparte kleuterturnzaal. De club hoopt er te kunnen trainen vanaf januari 2019.

Dankzij een enthousiast bestuur en de vele vrijwilligers ziet de volgende 120 jaar de Koninklijke Ieperse Turnkring vzw er rooskleurig uit.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen