Corona: iemand in de club test postief - wat nu?

Els Coppieters   ‐  Vrijdag 18 sep 2020   ‐   Tweet


We hopen het niet, maar de kans bestaat natuurlijk dat iemand in je club positief test op Covid-19. Wat moet je doen?


Indien de persoon die positief test een sporter is, moet die sporter in quarantaine. Wat met de anderen?

  • Sporters -12 jaar:
    • medesporters van de groep moeten niet verplicht in quarantaine = laag risico
    • Trainer(s) van de groep moet niet verplicht in quarantaine = laag risico, tenzij er gedurende een periode van meer dan 15min. contact was op minder dan 1,5 meter (zelf met mondmasker)
  • Sporters +12 jaar: medesporters en trainer(s) van de groep moeten getest worden en in quarantaine als ze nauw contact hadden (en periode van meer dan 15min. contact was op minder dan 1,5 meter) = hoog riscio / Update code oranje: indien steeds voldoende afstand = laag risico

Indien de persoon die positief test een trainer is, moet die trainer in quarantaine. Wat met de anderen?

  • Sporters – 6 jaar: alle kleuters in quarantaine = hoog risico (omdat trainers geen mondmasker dragen). Dragen de trainers consequent mondmaskers en respecteren ze social distance, dan worden ze beschouwd als sporters - 12 jaar en dus een laag risico
  • Sporters – 12 jaar: sporters moeten niet verplicht in quarantaine = laag risico, tenzij er gedurende een periode van meer dan 15min. contact was op minder dan 1,5 meter (zelf met mondmasker)
  • Sporters +12 jaar: sporters van de groep moeten getest worden en in quarantaine als ze nauw contact hadden (en periode van meer dan 15min. contact was op minder dan 1,5 meter) = hoog riscio / Update code oranje: indien steeds voldoende afstand = laag risico

Meer concrete info vind je op pagina 14 van de leidraad.

Alles begint natuurlijk met een goede onderlinge communicatie en vertrouwen. Wacht niet op de contact tracing van de overheid, maar van zodra je positief getest bent, verwittig je best je club, zodat die de contacten met hoog risico op de hoogte kan brengen. Het is ook aan te raden dat personen die een laag risico contact hadden - en dus niet automatisch in quarantaine moeten - op de hoogte worden gebracht dat er een positief geteste persoon is (zonder namen te noemen) en er dus extra waakzaamheid nodig is in verband met mogelijke symptomen.

Ben je vermoedelijk besmet, omdat je misschien contact hebt gehad met een besmette persoon, is zelfisolatie noodzakelijk tot aan de uitslag van de test. In die tussentijd is het (nog) niet nodig om de volledige groep of clubwerking te annuleren.


Maar we blijven erop aandringen dat iedereen de maatregelen strikt volgt, zodat we hopelijk binnenkort weer gewoon kunnen sporten en genieten van het leven.

#blijfvolhouden #wearegym #wearesafe