Domien Jacob, vergeten medaillewinnaar

Inge Doens   ‐  Maandag 11 jan 2010   ‐   Tweet


Een beetje geschiedenis...
Kleindochter Jeannie Weyers draaide in 2001 een documentaire 'Een medaille op de kast' rond haar grootvader, een gymnast uit Sint-Niklaas, die op de Olympische Spelen van 1920 een zilveren medaille behaalde, eerst opgehemeld werd en nadien vergeten...

Domien Jacob is de derde uit een gezin van acht kinderen; op zijn twaalfde gaat hij werken in een schoenfabriek. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, is hij 17 jaar, maar hij wordt vrijgesteld van legerdienst. Hij gaat turnen in de turnkring ‘Kracht en Geduld’ van Sint-Niklaas en focust zich op zijn turnprestaties.

In 1918 huwt hij met Anna Praet en in september 1919 ziet een dochter Emma het levenslicht. Domien wordt samen met zijn jongere vriend, Nicolaas Moerloos, geselecteerd voor de Olympische Spelen van 1920. Hij vertrekt vier weken vóór de Spelen beginnen naar Antwerpen om samen met de keurturners te trainen. Zijn jonge vrouw en dochtertje van één blijven in Sint-Niklaas achter. Het inkomen is nihil. Zijn vrouw kan de situatie nauwelijks aan en vraagt hem in een brief naar huis te komen. Hij lost de crisissituatie op, keert terug naar zijn ploeg en de Belgen behalen zilver. Nicolaas en hij worden als helden in Sint-Niklaas ontvangen. Domiens triomftocht duurt verder tot Anna de ene miskraam na de andere heeft en Domien resoluut voor zijn gezin kiest en stopt met turnen.

In 1984 werden alle Vlaamse Olympische medaillewinnaars door het toenmalige ministerie van cultuur gehuldigd. De administratie dacht dat de deelnemers

van de Spelen in 1920 reeds overleden waren... Domien zag de huldiging op de TV. Diep ontgoocheld vernietigde hij zijn Olympische medaille die 64 jaar op de kast had gestaan. Later maakt een kabinetsmedewerker de vergetelheid goed en geeft hem een ets van Bonnaerens.

In november 1984 sterft Domien. Op het 23e Sportfilmfestival van Palermo 2001 haalde de documentaire over deze uitzonderlijke turner de 2e prijs.

En zo kreeg Domien postuum voor een tweede keer zilver.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen