George Nissen, een portret van de uitvinder van de trampoline

Inge Doens   ‐  Maandag 12 apr 2010   ‐   Tweet


George Nissen, uitvinder van de moderne trampoline is op 7 april op 96-jarige leeftijd overleden in San Diego (VS).

Nissen zorgde er voor dat de trampolinesport wereldwijd bekend werd. Zijn droom om trampoline op te nemen in het olympisch programma kwam uit op de Spelen van Sydney in 2000.


De trampoline is vandaag niet meer weg te denken uit de gymhal en de tuin. Dat is natuurlijk niet altijd zo geweest! In de jaren 1930 was er nog geen sprake van toestellen die je hoger hielpen springen. George Nissen, de (groot)vader van het trampolinespringen bracht hier verandering in …

George Nissen werd op 1 februari 1914 geboren in Iowa (Verenigde Staten). Als jonge knaap bruiste hij al van talent en bekwaamde hij zich vooral in grondoefeningen. Aangezien ze op de ‘high school’ geen gymnastiekprogramma aanboden, was hij een tijdje actief in het schoonspringen. Hier miste hij op een haar na zijn selectie voor het olympische team. Hij zou altijd bezeten blijven van hoog in de lucht zweven ...

Toen de jonge George in 1935 met zijn broer naar het circus ging kijken, was hij erg onder de indruk van de trapezeartiesten: dezen lieten zich vallen in elastische veiligheidsnetten die hen terug omhoog slingerden! Met zijn grote ondernemingszin zag hij meteen potentieel in een toestel dat hem kon helpen bij de tumblingtrainingen. Hij sloot zich op in de garage en ging aan de slag met stalen materiaal dat hij had gevonden op een vuilnisbelt. Al gauw stond een rechthoekig kader met een stoffen doek en metalen veren op poten! En ja hoor! Het nieuwe toestel hielp de schoonspringer en zijn tumblingvrienden om nieuwe, spectaculaire trucs uit te voeren!

George besloot om er met zijn vrienden en zijn springtoestel op uit te trekken. Ze noemden zichzelf ‘The Three Leonardos’. Het gezelschap toerde door heel Amerika en gaf voorstellingen op kermissen en carnavalsfeesten. Bij een stop in Mexico hoorde George de toeschouwers het woord ‘el trampolin’ (Spaans voor duikplank) in de mond nemen als ze zijn toestel zagen. Dat was mooi verwoord! Hij zette er een ‘e’ achter en nam een patent op de naam en het toestel. De trampoline was officieel geboren! In zijn poging om de trampoline bekend te maken, liet hij zich fotograferen met een kangoeroe. De foto’s veroverden de wereldpers en waren in veel landen voorpaginanieuws.

Nissen gaf zelf demonstraties in turnclubs, jeugdherbergen, scholen en universiteiten. De eerste zeven jaar, tot aan de Tweede Wereldoorlog, verkocht hij nog geen tien trampolines. Een kentering kwam er in 1942. Toen kreeg Nissen een bestelling van 100 toestellen voor het Amerikaanse leger. Deze moesten helpen bij de training van piloten en parachutisten. Na de oorlog, in 1946, werd zijn fabriek flink uitgebreid. Nissen reisde daarna de wereld rond om demonstraties te geven en om zijn trampolines aan te prijzen.

Zijn inspanningen werden beloond. In 1956 bouwde hij eveneens een fabriek in Groot-Brittannië, waar men een markt zag in kleine (mini)trampolines. Op het hoogtepunt van zijn carrière telden de Nissen-fabrieken ruim 100 medewerkers. Maar de toegenomen concurrentie en de vele ongelukken door de gebrekkige opleiding van de trainers brachten Nissen zware schade toe. In 1980 moest hij zijn fabrieken sluiten.

Nissen hield zich niet alleen bezig met het produceren van trampolines, hij wilde ook van het trampolinespringen een wedstrijdsport maken. In 1964 probeerde hij zelfs zijn sport bij de internationale gymnastiekfederatie (FIG) onder te brengen, maar het toenmalige bestuur wilde daar niet van weten. Hij stichtte dan maar de internationale trampolinefederatie (FIT). De trampolinesport groeide uit tot een volwaardige discipline met voldoende beoefenaars en nationale en internationale wedstrijden op het programma. Pas in 1997 werd deze federatie ontbonden en werd trampoline ondergebracht bij de FIG.

Tot de dag van vandaag is de trampolinesport in volle groei. Sinds 2000 is het ook een olympische sport!

George Nissen heeft als uitvinder van de trampoline ongetwijfeld geschiedenis geschreven in de turnsport. Hij werd 96 jaar en woonde tot zijn dood in San Diego (Californië). Hij heeft meer dan 30 patenten op toestellen die te maken hebben met sport en welzijn! Na 15 jaar trampolines bouwen, gaf Nissen (na een rechtszaak die hij nochtans won) het patent op de naam ‘trampoline’ op. Naar eigen zeggen kan een mens pas gelukkig zijn als hij in zijn leven drie dingen doet: werken, liefde geven en creëren!Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen