Geschiedenis van de acrobatische gymnastiek

Jean Herrel   ‐  Maandag 28 sep 2009   ‐   Tweet

Sportieve acrobatie is een zeer oude sport.

Op oude amphora’s, vazen en monumenten vinden we afbeeldingen van acrobatische oefeningen terug. Het woord “acrobaat” stamt dan ook uit het oude Grieks. Ook in China maakt de acrobatie overigens sinds mensenheugenis, en ook nu nog, deel uit van het cultureel patrimonium.
In Europa kende de acrobatie een grote bloei op het einde van de 18de eeuw, vooral toen het circus hier populair werd.
Later, door de snelle ontwikkeling van de sport in de 20ste eeuw, werden acrobatische vormen in verschillende sporten opgenomen.
Toestelturnen, trampolinespringen, dans en zelfs skiën begonnen acrobatische vormen in hun repertoire in te lassen.
Op het ogenblik kent men verschillende sporttakken welke wedstrijden houden in bewegingsvormen welke hoofdzakelijk acrobatisch zijn:
kunstduiken, trampolinespringen, tumbling, acro ski-jump, acro-rock ’n roll, rope skipping enz…

Als onafhankelijke sport kende acrobatische gymnastiek vooral in de Oostbloklanden een grote bloei. Rusland, Bulgarije en Polen, sinds 1939 in grote internationale wedstrijden betrokken, hebben dus ook de grootste traditie en bevinden zich aan de spits.
In 1973 werd de Internationale Federatie voor Sportieve Acrobatie (IFSA) gesticht met als aangesloten landen:
USA, USSR, Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Polen, Bulgarije, Hongarije en Zwitserland.

In 1976, tijdens de tweede wereldkampioenschappen te Saarbrücken (Duitsland), had de Belgische club 'KINDERVREUGD' uit Antwerpen met de federatie 'BVLO' de gelegenheid België bij IFSA aan te sluiten. Sindsdien neemt België deel aan Europese en Wereldkampioenschappen met tot op heden verschillende medaillewinnaars. Sinds 1999 is de discipline acro aangesloten bij de Internationale Gymnastiekfederatie FIG.

De laatste jaren klimt België steeds hogerop in de Wereldtop. Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Groot-Brittannië zijn de absolute toppers waar we sinds een paar jaar België toch kunnen aan toevoegen.