Gezocht: Jongeren die minstens 12 uur per week sporten

Elien Van Deynse   ‐  Donderdag 28 jan 2021   ‐   Tweet

#wearegym

Studie inspanningsastma bij sporters

Ben je 12-18 jaar oud en geïnteresseerd in deelname aan onderzoek omtrent het opsporen van inspanningsastma? Dan is deze studie echt iets voor jou!

We nodigen sporters tussen 12-18 jaar graag uit om deel te nemen aan een studie naar het ontstaan van astma als gevolg van intensief sporten. De studie gaat uit van het UZ Leuven. Verder wordt ook samengewerkt met coördinerende sportartsen in Vlaanderen voor elke sportdiscipline.

Voor dit luik van de studie zijn we op zoek naar ongeveer 500 jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die minstens 12 uur per week sporten (inclusief trainingen, competities op recreatief en/of op (inter)nationaal niveau, sport buiten club en sport op school). De studie zal starten met een vragenlijst. Vervolgens zijn een aantal testen voorzien: klassieke longfunctiemeting, inspanning nabootsende ademtest (EVH test), FeNO meting (blaastest) en ten slotte ook huidtesten om allergie op te sporen. Deze verdere testen zullen worden uitgevoerd in één van de drie onderzoekscentra (Leuven, Hasselt en Gent). De eenmalige visite neemt ongeveer 1 uur in beslag.

Het onderzoek heeft als doel na te gaan of iemand inspanningsastma heeft en om een voorspellende test op te stellen om na te kijken welke intensieve sporters reeds kenmerken vertonen die een verhoogde kans op inspanningsastma kunnen geven. 

Voor de jongere zelf zal de verkregen informatie via de begeleidende sportarts kunnen worden gebruikt in de medische opvolging. Verder zal hun deelname aan de studie meehelpen om in de toekomst jongeren die verhoogde kans op inspanningsastma vertonen, vroegtijdig op te sporen en aangepast te begeleiden. Elke deelnemer ontvangt eveneens 1 Kinepolis cinematicket.

> Geïnteresseerd? Mail naar: studiesport@kuleuven.be of geef een seintje 016/19 33 67

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen