Gymsterren van toen: Alexei Nemov

Inge Doens   ‐  Maandag 8 feb 2010   ‐   Tweet


Alexei Yurievich Nemov werd op 28 mei 1976 geboren in het Russische Barashevo. De man die nu nog steeds ‘Sexy Alexei’ wordt genoemd omwille van zijn aantrekkelijke looks is tot vandaag één van de opmerkelijkste gymnasten in het herenturnen!


Nadat Alexei’s vader een paar weken na zijn geboorte uit beeld verdwijnt, neemt zijn moeder liefdevol de opvoeding alleen op zich. Op 6-jarige leeftijd leert de kleine Alexei de wereld van het turnen beter kennen in een plaatselijke gymclub in Togliatti, een stadje bij de Volga-rivier. Al snel blijkt dat er een groot talent schuilt in de dappere jongen! Met plezier trekt hij dagelijks naar de gymclub en beleeft er een leuke kindertijd.

Nemov laat van zich horen …
Op 14-jarige leeftijd wordt hij opgenomen in het nationale juniorenteam. Hij zal vanaf dan zijn tijd vooral doorbrengen in het nationale trainingscentrum in Moskou. Zijn internationaal debuut maakt hij op 16-jarige leeftijd op de Wereldkampioenschappen in 1993 in Birmingham, waar hij een mooie 5de plaats op de grond haalt.

Op de Goodwill Games (1994) in Sint-Petersburg (Rusland) toont Alexei dat hij aan de zes toestellen sterk is. Hij wint voor de eerste keer een allroundtitel. En wat een titel! Hij verslaat landgenoot en favoriet Alexei Voropaev met meer dan 1 punt! Kenners omschrijven Nemov dan al als een ideale gymnast met wereldklasse! Hij was elegant, had stijl en toonde acrobatisch complexe oefeningen.

Eendagsvlieg?
Jammer genoeg kan Alexei, na deze overwinning, dat niveau niet houden. De resultaten die volgen op de Goodwill Games zijn ontnuchterend. Misschien is Nemov wel een eendagsvlieg? De angst zit er zowel bij de entourage als bij Nemov fel in. Op het Europese kampioenschap in 1994 strandt hij net naast het podium en haalt hij ‘maar’ 2 toestelfinales.

1996 - Eerste OS: Atlanta!
Op de Olympische Spelen is hij wel succesvol. Hij neemt voor het eerst deel aan de Spelen in 1996 in Atlanta. Hij mist er weliswaar de allroundtitel door… ‘concentratieproblemen’, maar haalt wel nog 5 andere medailles! Goud met het Russische team en op de sprong, zilver allround en brons op de grond, op het paard met bogen en aan de rekstok. Zij vreugde bij elke overwinning roert het publiek, ze zijn gek op hem!

Maar na de Spelen in Atlanta slaagt Nemov er niet meer in een allround titel op een EK of WK binnen te halen. Hij kampt met een schouderblessure, verveelt zich op trainingen en geraakt niet meer in vorm.

2000 - Just give Nemov the Gold now!
In Sydney 2000 zien veel mensen hem dan ook niet meer als een kanshebber op de allround titel. Alexei verbaast echter iedereen en behaalt de titel en nog 5 andere medailles! Hij turnt er één van de meest legendarische rekoefeningen met maar liefst 7 vluchtelementen!

Al van in het begin neemt Alexei de leiding in de allroundfinale. Wanneer de wedstrijd bijna op zijn einde loopt, schreeuwt een fan vanuit het publiek “Just give Nemov the gold now!”. Een mening die ook de jury met hem deelt! Waar hij ook kwam, Alexei kreeg met zijn sympathieke uitstraling moeiteloos het publiek aan zijn kant…

2004 - Tumult in de turnwereld
Ook in 2004, op de Olympische Spelen in Athene, is Nemov weer van de partij. Hij zet enkele mooie resultaten neer, maar wordt ongewild het middelpunt van één van de grootste juryblunders in de geschiedenis. De halve wereld was getuige van zijn ongelooflijke rekoefening, Alexei had een duizelingwekkend moeilijke oefening getoond en krijgt hiervoor ‘maar’ 9.725 punten. Een voorlopige 3de plaats op dat toestel, met nog verschillende gymnasten te gaan…

Het publiek is niet akkoord en zet ‘de boel op stelten’ door te schreeuwen, te schelden en te fluiten. De competitie wordt meer dan een kwartier stilgelegd. De jury voelt de stijgende druk en wijzigt de score naar 9.762, nog steeds de 3de plaats. Alexei staat ongewild in het midden van de grootste jurykwestie in heel de sportgeschiedenis. Toen het publiek na de aanpassing van de score zich nog steeds niet gedeisd houdt, besluit hij tussen beide te komen. Hij stapt het podium op en maant de supporters tot rust aan uit respect voor de andere atleten. In deze turbulente rekfinale wordt Alexei uiteindelijk 5de.

Dit juryschandaal betekent het einde van een felomstreden juryreglement en het begin van de reorganisatie van het jurysysteem.

Later, nadat Nemov een punt achter zijn carrière heeft gezet, schenkt het Russisch Olympisch Comité hem 40 000 dollar voor zijn klasse en karakter. Vandaag woont Alexei samen met zijn vrouw terug in Togliatti, waar het ooit allemaal begon. Ze leiden er een gelukkig en rustig leven, samen met hun zoontje Alexei Junior.

Nog meer over Alexei

  • Alexei en zijn vrouw Galina trouwden op 2 juni 2000. Korte tijd later schonk Galina het leven aan hun zoontje ‘Alexei Junior’, voor Galina was het haar tweede kind. Alexei kon niet bij de bevalling zijn, hij volgde met de nationale ploeg een preolympische stage in Adelaide (Australië). Pas na afloop van de Spelen (waar hij 6 medailles won, waaronder goud allround) zag hij zijn zoon voor het eerst.
  • Ivan Ivankov, beste vriend en eveneens topgymnast, is peetvader van Alexei’s zoon.
  • Alexei werd in 2004 door het Russische Olympische Comité tot atleet van het jaar verkozen.
  • Hij werd in 2007 ook opgenomen op de lijst van 50 knapste mannen van de wereld in het tijdschrift ‘Young and Modern’.
  • Met zijn 12 Olympische medailles staat hij nog steeds op de 6de plaats van medaillewinnaars op Olympische Spelen.
  • Alexei was te gast op het Gymgala 2000, net na de Spelen. Voor een uitverkocht Sportpaleis ging Alexei midden in zijn grondoefening ‘uit de kleren’.


Uit: Gym, driemaandelijks tijdschrift van de GymnastiekFederatie Vlaanderen - uitgave 3-2007

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen