Gymsterren van toen: Larissa Latynina

Inge Doens   ‐  Woensdag 3 okt 2012   ‐   Tweet


Larissa Latynina (Rusland) was decennialang dé nummer één als het op Olympische medailles aankomt. Larissa behaalde tussen de jaren 1956 en 1964, in de tijd van de Sovjet-Unie, maar liefst 18 Olympische medailles. Bovendien was de helft hiervan goud!*

Larissa werd op 27 februari 1934 geboren in de Oekraïense havenstad Cherson. Eerst startte ze met ballet en pas op latere leeftijd begon ze met gymnastiek. Na haar middelbare opleiding verhuisde ze naar Kiev om te trainen bij de Burevestnik sportgemeenschap. In 1954 debuteerde Larissa op internationaal niveau. En, het was meteen prijs! Op deze wedstrijd, het WK in Rome, won ze samen met het team de gouden medaille.

Tijdens haar eerste Olympische Spelen, Melbourne 1956, kreeg Larissa veel concurrentie van de Hongaarse Agnes Keleti. Beide wonnen ze vier gouden medailles en twee zilveren. Na haar eerste Spelen beleefde Larissa de hoogtepunten uit haar carrière. In 1958 slaagde ze er in om vijfvoudig wereldkampioen te worden in Moskou terwijl ze zwanger was van een dochter. Twee jaar later schitterde ze opnieuw tijdens de Spelen in Rome. Daar kreeg ze maar liefst 6 medailles om de hals (3 x goud, 2 x zilver, 1 x brons).

Vier jaar later, tijdens de Spelen in Tokio was Larissa opnieuw van de partij. Opnieuw schitterde de Oekraïense gymnast en nam ze 6 medailles mee naar huis. Een ongelofelijke prestatie. Hiermee kwam de Olympische kampioen op een medailletotaal van 18! Negen keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons. Een ongelofelijk record dat jarenlang heeft standgehouden.

Na het WK in 1966 zette Larissa een punt achter haar carrière, werd trainer en was bestrokken bij de organisatie van het turntoernooi tijdens de Spelen 1980 in Moskou. In 1989 ontving zij de Olympic Order. Dit is de hoogste onderscheiding van het IOC

*Tijdens de Olympische Spelen in Londen werd dit record verbroken door de Amerikaanse zwemmer, Micheal Phelps. Tijdens deze Spelen behaalde hij maar liefst vijf medailles en beëindigde hij zijn carrière met een totaal van 22 medailles. Phelps voert hiermee de lijst aan van de meest verdienstelijke atleten op de Spelen.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen