Historiek Aerobics Gymnastics

Inge Doens   ‐  Donderdag 1 okt 2009   ‐   Tweet

De Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) is de enige erkende federatie voor Aerobics Gymnastics. Zij wordt erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de algemene associatie van Internationale Sportfederaties (GAISF) en de Internationale World Games Associatie (IWGA).

Eind jaren '80 nam FIG Aerobics Gymnastics onder zijn hoede en ontwikkelde deze sport binnen de Algemene Gymnastiek.

In 1994 besloot het FIG-congres om een Wereldkampioenschap te organiseren en werd Aerobics Gymnastics één van de competitieve disciplines. De eerste officiële wereldkampioenschappen werden georganiseerd in 1995 in Parijs (34 landen). In 1997 nam de IWGA aerobics gymnastics op in het programma van de 5de World Games in Lahti, Finland.

Het is moeilijk om juist te zeggen hoeveel mensen Aerobics Gymnastics beoefenen maar in Brazilië alleen al beoefent een half miljoen mensen deze discipline. 74 naties van de 125 federaties die lid zijn van FIG hebben een affiliatie voor deze discipline.

De landen met het hoogste niveau in deze disciplines die reeds medailles behaalden op Wereldkampioenschappen zijn: Australië, Brazilië, Bulgarije, Chili, China, Frankrijk, Hongarije, Italië, Japan, Korea, Nieuw-Zeeland, Roemenië, Rusland en Spanje.

In Vlaanderen blijkt de discipline nog niet echt aan te slaan en zijn slechts een tweetal clubs competitie.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen