Iedereen Sport - Familie Leplae ademt Rope Skipping

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 31 dec 2019   ‐   Tweet

#iedereensportSporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Rope Skipping is de jongste discipline van Gymfed. De familie Leplae is zo gebeten door de sport dat iedereen uit het gezin actief is binnen de discipline. Hun thuishaven? De Rom Skippers Mechelen.

Papa Hans is 47 jaar en bestuurder van de club. Mama Leen (46 jaar) trekt de werkgroep feest en springt af en toe bij, bij de volwassenen recreanten. Samen hebben ze drie kinderen, Floor (22 jaar), Jef (19 jaar) en Fien (16 jaar). Floor en Jef hebben het skippen ondertussen laten rusten en zijn actief als coach en jurylid. De jongste van de drie springt wel nog actief op hoog niveau en is ondertussen ook jurylid en coach.

(Hans als wedstrijdleiding op de achtergrond)

Q / Hans, hoe zijn jullie in de sport gerold?

Floor is toen ze 9 jaar was (in 2006) samen met enkele vriendinnen bij de ROM Skippers beginnen springen als recreant. Daarna zijn ook Jef en Fien gestart, en zijn Leen en ikzelf ook geleidelijk aan in de club “binnengerold” als vrijwilliger.

Q / Hoe belangrijk is de sport binnen het gezin?

Het is onze “gemeenschappelijke gezinshobby” geworden. We zijn allemaal met dezelfde sport bezig binnen dezelfde club, allemaal een beetje op een andere manier, maar we komen elkaar ook vaak tegen. Rope skipping is onderwerp nummer één aan onze keukentafel. Het is zelfs zo erg dat als er anderen mee aan tafel zitten (de vriend van Floor bijvoorbeeld), we bewust moeten afspreken om over iets anders te praten. Maar meestal gaat het een kwartier later toch weer over Rope Skipping!

(Floor als jurylid)

Q / Wat brengt 2020 voor jullie?

Letterlijk bijna elke dag is er wel iemand op een of andere manier bezig met Rope Skipping. Floor en Jef geven respectievelijk 3 en 2 keer per week training, Fien geeft training op zaterdag en traint dan zelf nog 3 keer per week. Leen traint op maandag en is samen met de werkgroep vaak een of andere activiteit van de club aan het voorbereiden. Ikzelf heb altijd wel ergens een vergadering; raad van bestuur en werkgroepen in de club, raad van bestuur en commissievergaderingen voor de sportraad, denkcelvergaderingen en clubmeetings bij Gymfed. In de loop van het jaar zijn er dan de verschillende wedstrijden waar we ook heel vaak aanwezig zijn; als deelnemer, coach, jurylid, wedstrijdleiding of supporter. Het wordt dus opnieuw een druk jaar!

(Jef als coach op wedstrijd)

Q / Gingen jullie als gezin al naar het buitenland door de sport?

Dat is begonnen in 2011. Floor had zich toen bij de beloften met haar team geselecteerd voor het EK in Hongarije. De volgende keer was het EK in Duitsland in 2015 waarvoor zowel Floor, Jef als Fien met een team geselecteerd waren. Het jaar daarop (in 2016) kwalificeerde Fien zich met haar team voor het WK in Zweden en last but not least was er het EK in Portugal in 2017 waar Fien met haar team brons veroverde en ze individueel Europees kampioen werd. Wat de overwinning extra speciaal maakte was het feit dat Floor op dat ogenblik haar coach was. Bij elk van die kampioenschappen zijn we met heel het gezin meegereisd, dus je kan wel zeggen dat gedurende die jaren onze vakantieplanning altijd in het teken stond van eventuele selecties.

(Fien op het EK in Portugal)

Vorig jaar (2018) is Floor dan nog als coach naar het WK in Shanghai gegaan en de komende zomer in 2020 staat het WK in Canada ook al in haar agenda.

Q / Brengt de sport jullie als gezin dichter bij elkaar?

We kunnen ons uiteraard geen (gezins)leven zonder Rope Skipping voorstellen dus ik weet niet wat het zonder de sport zou geweest zijn, maar ik denk het wel. Zelfs nu Jef op kot zit, en Floor samenwoont met haar vriend springen ze in de week nog regelmatig thuis binnen omdat ze training komen geven in Mechelen. We zijn ook vaak samen op pad naar wedstrijden en komen elkaar regelmatig tegen op activiteiten. En we hebben uiteraard vaak pittige discussies over de sport en alles wat errond zit.

Q / Waren jullie ook talrijk aanwezig op het afgelopen BK in oktober?

Op het BK waren we als gezin inderdaad heel goed vertegenwoordigd: Leen als supporter, Fien als deelnemer, Jef als jurylid, Floor als coach en ik als wedstrijdleiding.


Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen