Iedereen sport - Jamie Leach ruilt Engeland voor België

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 29 jan 2019   ‐   Tweet

#iedereensportSporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Jamie Leach is amper 24 jaar en woont sinds 1 februari 2016 in België. Zoals zijn naam al doet vermoeden is Jamie afkomstig uit Engeland, meer bepaald Hampshire.

Drie jaar geleden was de toen 21-jarige Jamie net klaar met zijn opleiding aan de universiteit wanneer hij de kans kreeg om in België Tumbling training te komen geven bij Turnkring Volharding Meerhout. Hij had nog nooit eerder training gegeven maar greep de kans met beide handen!


Jamie is zelf voormalig tumblinggymnast en sprong bij de elite van Groot-Brittannië. Deelname aan WAGC wedstrijden en stages in binnen- en buitenland met het nationale team waren gouden tijden voor hem. Daar genoot hij met volle teugen van! Die ervaring wil hij dan ook overbrengen naar zijn huidige gymnasten.

Waar woon & werk je nu Jamie?

> Ik woon bij een gastgezin dat zeer behulpzaam en vriendelijk is en werken doe ik fulltime voor de club. Ik geef 5 x per week training aan de A-gymnasten Tumbling en 4 x per week ontwikkeling Tumbling aan de A-gymnasten. Daarnaast geef ik ook 2 x per week Freerunning! Super tof om te doen. (Check VM_tumbling_and_freerun op Instagram) Ik ben mijn club ook zeer dankbaar voor de kansen die ik hier krijg!

Ik vind het turnsysteem in België goed, alleen is het jammer dat Tumbling vaak opzij wordt geduwd. Het is misschien niet dé belangrijkste discipline maar ik zie veel ruimte voor verbetering. De wedstrijden zouden spannender dienen te zijn zodat er meer supporters zijn voor de gymnasten - Jamie

Hoe moeilijk was het om training te leren geven in het Nederlands?

> Zeer moeilijk! Ik had nog nooit eerder training gegeven in Engeland dus zowel het aanleren van technieken als het aanleren van de taal was een grote challenge! Zeker omdat de gymnasten me amper verstonden in het begin. Maar moeilijk gaat ook en ik ben blij met de kansen die ik hier krijg.

Wat wil je bereiken met je gymnasten?

> Het gaat mij niet om wat mijn gymnasten bereiken, maar eerder om wie ze worden. Ik ben niet echt resultaatgericht. Als gymnast trainde ik omdat ik verliefd was op de sport en een hardwerkende gymnast in de turnzaal wilde worden. Ik heb dezelfde doelen voor mijn eigen gymnasten. Ik wil gewoon dat ze elke training hard werken, gedisciplineerd zijn en respectvol zijn. Dit is de filosofie van mijn team.

Heb je veel moeite met de taal?

> In de turnzaal ben ik een expert. Ik ken veel woorden over Tumbling in het Nederlands en mijn gymnasten kennen nu ook veel worden in het Engels. Alle namen van oefeningen en technieken zijn half Engels en half Nederlands. Maar ik versta mijn gymnasten en mijn gymnasten verstaan mij, dat is het belangrijkste. Buiten de zaal is iets anders. Praten over zaken die niets met turnen te maken hebben liggen me een pak moeilijker.

Hoelang ga je in België blijven?

> Dat kan ik moeilijk zeggen. Mijn plan is om ook naar andere landen te gaan in de verdere toekomst. Ik hoop dat ik de kans krijg om training te geven in veel andere landen in mijn leven. Ik voel me wel verantwoordelijk voor mijn groep en ga deze nooit achterlaten als er geen andere goede trainer beschikbaar is. Ik wil dat de club evengoed blijft draaien zonder mij. Ik denk dat we gemeten worden aan de blijvende veranderingen die we doorvoeren en niet aan de tijdelijke veranderingen. Wat overblijft als we eenmaal weg zijn, is wie we zijn.

Veel succes nog Jamie in de toekomst!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen