Iedereen sport - KNA-KRAAINEM doet aan Vendelgym

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 25 mei 2021   ‐   Tweet

#iedereensport

Foto Kna Kraainem
Foto Kna Kraainem

Vendelgym is een combinatie van vendelen en gymnastiek

Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport”, brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Choreografie met vlaggen (Vendelen) bestaat natuurlijk al langer vandaag. En bij onze Italiaanse ‘sbandieratori’-collega’s zijn er een groot deel waar acrogym heel dicht bij hun vendelspel staat. Maar waar de Italiaanse vrienden voornamelijk de nadruk leggen op het jongleren met de vlaggen (tot soms 5 vlaggen samen), focust de club Kna Kraainem meer op het gooien met vlaggen. De club bouwt hiermee een unieke discipline uit binnen hun club!

Uit opzoekingen in archieven blijkt dat vendelen (of vlaggenzwaaien) tussen beide wereldoorlogen in de vorige eeuw veel werd beoefend door turnclubs. Veel turnclubs hadden naast gymnastiek ook trommelkorpsen en ook vlaggenzwaaiers. Ondertussen is vendelen meer gaan aanleunen bij folklore en volksdans. Hoewel jongeren steeds meer andere vormen ontdekken en nieuwe sportenvormen ontdekken. De vendelafdeling (Venkra) van Kna Kraainem eemt jaarlijks deel aan het BK en WK Vlaghoogwerpen met grote en kleine vlaggen. Venkra telt verschillende Belgische en wereldkampioenen in haar rangen.

De clubs startte een 4-tal jaar geleden met Vendelgym. Eerst in combinatie vlaggen-RG (linten en bal), daarna samen met de toestelturners. Een 12-tal leden traint elke zaterdag een extra uurtje om zowel gymnastisch als vlagtechnisch beter te worden. De leeftijd varieert tussen 12 en 30 jaar. Deelnemers komen uit zowel vendelen als recreagym.

De idee komt oorspronkelijk van hun voorzitter. Hij is lid van het vendelteam en sinds jaren ook voorzitter van de turnvereniging. Een mix van de 2 disciplines lag voor de hand. Heel veel basisbewegingen komen zowel bij het vendelen als bijvoorbeeld in de ritmische gymnastiek voor. Lint, touw, knotsen, hoepel… de basis was er al.

Maar ook de nood om hun sporters een extra duwtje in de rug te geven bij het toestelturnen speelde mee. De club had de mogelijkheid om iets speciaals, unieks voor te stellen. 

De club zoeket nog steeds extra leden om de groep te versterken. Gymnasten (V/M/X) en vendeliers zijn welkom in de groep. neem een kijkje op hun website voor meer info! 

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen