Iedereen sport - Mama en dochter nemen al 9 keer samen deel aan de Gymnaestrada

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 29 okt 2019   ‐   Tweet

#wearegym

Rita (links) en Ann (rechts) tijdens de World Gymnaestrada deze zomer

Op naar de 10de editie in Amsterdam

Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Rita De Nil, 70 jaar (Kracht en Geduld Sint-Niklaas) en Ann Van den Eynde, 48 jaar (Gym Waasland Melsele) namen begin juli al voor de 9de keer samen deel aan de Gymnaestrada in Dorbirn. Moeder en dochter beleven gymnastiek als een echte familieaangelegenheid en profiteren van het leven!

Rita is lid van de groep BBB dames (Kracht en Geduld) en Ann is trainster bij Gym Waasland. Daar geeft ze basisturnen en recreatief toestelturnen aan kinderen uit het 1ste tot 4de leerjaar.

Q / Wat betekent gymnastiek voor jou Rita?

Het is een leuke manier om in conditie te blijven wat ik heel belangrijk vind op mijn leeftijd. En natuurlijk de vriendschappen in de club niet te vergeten! Na de lessen samen iets blijven drinken en af en toe met de turnvriendinnen op uitstap gaan is een altijd fijn.

Q / Welke Gymnaestrada's hebben jullie al meegemaakt?

Rita - Wij zijn beide begonnen in 1987 in Herning in Denemarken. Daarna kwamen Amsterdam 1991, Berlijn 1995, Göteborg 1999, Lissabon 2003, Dornbirn 2007, Lausanne 2011, Helsinki 2015 en deze zomer 2019 was het onze 9de gymnaestrada in Dornbirn, Oostenrijk. Zo hebben we dankzij het turnen al een mooi stukje van Europa leren kennen!

Ann - Ook mijn dochters zijn er mee ingerold. Op hun 3 begonnen ze met kleuterturnen en nu geven ze al les! In 2011 waren ze er allebei bij en deden we mee in de Belgische oefening. Met 3 generaties in 1 demo! In 2015 maakten we deel uit van het world team.

(In Lausanne met de 2 kleinkinderen erbij)

Q / Wat is er zo speciaal aan de World Gymnaestrada dat jullie er al zoveel meegedaan hebben?

Rita - Het is gewoon fantastisch om mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Met sommigen hebben we een speciale band en we zoeken elkaar tijdens de gymnaestrada's steeds op. Deze zomer waren er 60 landen vertegenwoordigd!

Ann - Er hangt een sfeer die niet in woorden te omschrijven is. Iedereen die daar aanwezig is, zo'n 20.000 mensen, hebben allemaal 'iets met turnen'. Ieder op zijn of haar niveau en in alle mogelijke turndisciplines. Er is geen competitie, alle demonstraties zijn puur voor het plezier en het applaus van medegymnasten. Of het nu demo's zijn met 10, met 100 of met 1000 deelnemers, van 7 tot 77 jaar (en nog ouder...), iedereen geeft het beste van zichzelf! Ter vergelijking: de Olympische spelen, hét belangrijkste sportevenement, telt slechts 10.000 deelnemers...

De internationale gymnastiekfederatie (FIG) organiseert vierjaarlijks het grootste niet-competitieve sportevenement ter wereld: de World Gymnaestrada. Het event staat open voor alle gymliefhebbers ongeacht leeftijd, geslacht, religie, cultuur, ... Oostenrijk (Dornbirn) was gastland voor de 16de editie in 2019.


(Voor de openingsceremonie in Helsinki)

Q / Welke editie springt er voor jullie uit?

Rita - Dat was zonder twijfel die van 1999 in Göteborg. Mijn 1ste kleinkind was amper 2 maand oud en was erbij! De gymnaestrada's in Dornbirn (2007 en 2019): de betrokkenheid van het ganse dorp Rankweil waar we logeerden was fantastisch. En die in Lausanne 2011 was ook eentje om niet te vergeten, daar waren mijn 2 kleindochters bij! Maar eigenlijk heeft elke Gymnaestrada een speciale betekenis.

In 1999 was de oudste dochter slechts 2 maanden en was ze erbij in de kinderwagen bij de openingsceremonie, in de tribunes,... gelukkig kan je overal makkelijk een flesje pap opwarmen! - Ann

Ann - Inderdaad, bij elke datum kan ik wel iets unieks aan die Gymnaestrada vastknopen en om die reden heb ik niet echt een favoriet. Wel een favoriete bestemming: Dornbirn!!! Zowel in 2007 als deze zomer stond ons dorpje Rankweil een ganse week op zijn kop. Elke avond waren alle inwoners op het marktplein te vinden om te genieten van de turndemonstraties en muziekoptredens. De eerste avond werden we ook verwelkomd door de plaatselijke orkesten en dansgroepen met een heuse show.

(Rita draagt de Belgische vlag tijdens de openingsceremonie)

Q / Wat zou je zeggen tegen clubs die twijfelen om mee te gaan naar de Gymnaestrada

Rita - Niet twijfelen, je ziet zoveel ongelofelijke dingen. Ik denk dat je als lesgever heel veel ideeën opdoet die je zelf eens kan gebruiken bij een of andere turnshow. Als deelnemer is het fantastisch om deel te nemen aan de wereldoefening. Het is fijn om te zien dat de oefening die je thuis geleerd hebt, ginder kan doen met 2000 deelnemers uit verschillende landen en dat het nog klopt ook!

Ann - Met een groep deelnemen aan een zaaldemo vraagt inderdaad heel wat voorbereiding en organisatie maar als er zich een paar trainers willen voor inzetten, geef je je gymnasten een ervaring om nooit te vergeten... Amsterdam is niet zo ver. Dat helpt al in de vervoerskosten... Hopelijk kunnen we in 2023 nog eens met heel veel Belgen zijn! Wij zijn gewoonlijk met een klein groepje en dat maakt het wat eenvoudiger. Zowel op voorhand (aanleren van de world team oefening) als ter plaatse (makkelijker om te verplaatsen, kiezen naar welke demo's we willen gaan kijken, avondeten regelen,...)

Q / Jullie staan dus ook paraat voor de editie in Amsterdam in 2023?

Rita - Zoveel is zeker! Zolang ik gezond blijf en kan stappen ga ik zeker mee! Hopelijk is er terug een world team oefening, zodat individuelen of clubs met maar enkele deelnemers toch kunnen meedoen.

Ann - Uiteraard! Nummer 10 mag niet in ons lijstje ontbreken... het aftellen naar 2023 is al begonnen!

Heb jij ook een fantastisch verhaal dat je graag wilt delen met ons? Stuur dan een mailtje naar info@gymfed.be

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen