Iedereen sport - Mama en dochter vormen acroduo

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 26 mrt 2019   ‐   Tweet

#iedereensport



Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Anke Smaele (Turnkring Oostakker) is 35 jaar en vormt sinds oktober 2018 een team met haar dochter van 13 jaar, Nelly Van Hoorde. Samen nemen ze deel in het competitie circuit C10-20+.

Toen Anke 10 jaar was rolde ze door een vriendinnetje in de turnwereld. 25 Jaar en 2 kinderen later staat de vrolijke Anke opnieuw op de turnmat, dit keer met haar eigen dochter! "Ik heb een pauze van 5 jaar gehad van mijn 20ste tot mijn 25ste waarin ik mijn kinderen gekregen heb, getrouwd ben en avondschool deed. Tijdens die periode was ik wel als trainster in actie in verschillende clubs en verschillende niveau’s."

Q - Hebben jullie zelf gekozen om samen in een team te turnen?

A < Neen. In augustus zijn wij beide gestart in ons eigen formatie. Door geschillen met Nelly en haar partners en mijn partner die naar Tumbling ging werden we samen met Manon D'hont een trio. Een pijnlijke val besliste daar op 9 januari echter anders over en toen werden we een duo.

Q - hoeveel uur per week trainen jullie?

N < We trainen 9.30 uur verspreid over 4 dagen: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

Q - Hoe is het wedstrijdseizoen tot nu toe verlopen?

A < Op PV1 in Alken, toen we een kleine 2 weken een duo vormden, behaalden we een score van 21.750 punten met 0.9 tijdsfouten. Dit was voor ons een heel belangrijke wedstrijd om te zien waar we stonden.

Op de volgende wedstrijd in het weekend van 23 februari mochten we terug aantreden in Destelbergen en daar hebben we een voor ons ongelooflijk mooie score behaald van 23.770 punten wat ons de Provinciale titel opleverde en een 4de plaats allround en uiteraard daarbij een mooie selectie voor het Vlaams in april.

Q - Praten jullie thuis nog veel over Acro?

N < Ik heb wel mijn steuntjes thuis en een grote trampoline in de tuin, maar thuis zijn we toch gewoon mama en dochter :-)

Q - Is er nog veel tijd om andere leuke mama-dochter dingen te doen naast al die trainingen?

A < Gezien het aantal uren we in de week al samen weg zijn is er niet zo veel ruimte meer voor extra. Daarbij zijn we een heel sportief gezin met ieder zijn trainingsuren en wedstrijden. In de weekenden proberen we toch de tijd te vinden voor het hele gezin en ook het huishouden dat niet stilstaat natuurlijk.

Q - Hoelang willen jullie nog verder actief blijven in de sport?

A < Zo lang als ik het kan. Het is altijd mijn grootste passie geweest en dat zal volgens mij altijd zo blijven. Als mijn lichaam het niet meer aankan zal ik zeker als trainster verder gaan.

N < Zo lang als ik het kan doen en graag blijf doen. Dat is voor mij wel belangrijk. Het moet leuk blijven. Natuurlijk moet ik het ook kunnen blijven combineren met school. Als mijn punten slecht worden zal ik wel moeten stoppen want school blijft nu eenmaal wel belangrijker.

Q - Heeft het voordelen om met je dochter een team te vormen?

A < Nelly heeft onvoorwaardelijk vertrouwen in mij. En ik heb het gevoel dat ik haar een mooie start kan geven in het acroleven. Het nadeel is wel dat ik strenger ben naar mijn dochter toe dan dat ik naar mijn andere partners was. Ik probeer daar wel aan te werken. Nelly vind dit niet altijd een nadeel omdat ze zo wel veel bijleert en ook leert doorzetten. Langs de andere kant heb ik ook nog nooit zo veel knuffels gekregen tijdens te training dan nu.

Q - Hoe staan je zoon & man tegenover jullie hobby?

Man van Anke > Ik vind het ook voor Anke geweldig dat ze nog steeds traint en wedstrijden meedoet. Ze heeft al enkele keren overwogen om te stoppen en enkel nog training te geven. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat geen goed idee is. Als werkende ouder heb je absoluut een uitlaatklep nodig om de dagelijkse sleur te kunnen doorstaan. Voor Anke is dat het turnen, een passie die ze nu kan delen met haar dochter en met wie ze samen Provinciaal Kampioen is geworden. Dat is toch fantastisch! Al is het als gezin niet altijd evident om alles geregeld te krijgen, we gunnen elkaar alles en proberen er elke week met een goede planning er het beste van te maken!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen