Iedereen sport - Meisjes doen ook aan Freerunning & Parkour

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 25 sep 2018   ‐   Tweet

#iedereensport

Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Dat de meerderheid van de traceurs (beoefenaars van Freerunning & Parkour) jongens zijn, is algemeen bekend. Maar dat de sport enkel voor jongens is weggelegd is alles behalve waar!

Bij Freerunning & Parkour is het de bedoeling om door middel van gymnastische technieken, zoals bijvoorbeeld flips en salto's, over obstakels te springen en zo snel mogelijk van punt A naar punt B te geraken.

Lore Van Parys (Exception Movement), is 18 jaar en beoefent naast Rope Skipping ook al een jaar de sport Freerunning & Parkour.

Op Uitwijken deed ze dankzij een vriend mee aan een workshop Parkour. Daar waren 2 leden van Exception Movement aanwezig. Zo ging de bal aan het rollen. Nu is ze wekelijkst te vinden in de zaal.

Q / Hoeveel meisjes zitten er in je groep?

Dit jaar zitten we met 4 meisjes in de groep. Vorig jaar was ik de enige. Ik vind het niet erg om met zoveel jongens te trainen.

Aan de andere kant is het wel leuk om met meisjes te trainen, dan kunnen we samen afzien tijdens de krachttrainingen. De meeste jongens zijn namelijk wat sterker dan ons. Maar wij meisjes laten ons niet zomaar doen!

Q / Waarom is Freerunning zo’n toffe sport?

Je bent eigenlijk heel vrij in deze sport. Je krijgt technieken aangeleerd en toch kan je er je eigen ding van maken. Je komt ook op plaatsen waar andere mensen niet komen. Spannend! Er zijn trouwens zoveel verschillende onderdelen waarop je kan trainen afhankelijk van je omgeving, dat het nooit saai is!

Q / Hoe is de sfeer binnen de traceurs?

De sfeer onder de traceurs maakt de sport zo fantastisch. We helpen elkaar als iets niet lukt en we moedigen elkaar aan. Je kunt veel bijleren van elkaar en je ontmoet constant nieuwe mensen. Bovendien kun je waar en wanneer je wilt trainen met wie je wil!

Om met de jongens te kunnen trainen, moet je alleen tegen dwaze grappen kunnen. - Lore

Q / Wat zou je zeggen tegen alle meisjes die graag willen freerunnen?

Doe wat je graag wilt doen, en denk niet in stereotypen. Je kunt het op zijn minst eens proberen. Er doen meer meisjes parkour dan je denkt!


Ook de Freerunning & Parkour community doet er alles aan om het stereotype dat de sport enkel voor jongens is teniet te doen. Zo organiseert Street Movement uit Kopenhagen jaarlijks een gathering speciaal voor vrouwen! Het evenement trekt jaarlijks meer bezoekers aan! Wil jij zo'n gathering ook bijwonen? Check dan zeker het Facebookevent.


Ook zin om aan Freerunning & parkour te doen? Check hier of er een club in jouw buurt is die deze discipline aanbiedt!


Gymfed organiseerde op 15 september het Freerunning & Parkour event MOVE! Ook op deze dag boordevol workshops en initiaties kwamen heel wat meisjes af! Ook zin om deel te nemen aan MOVE!? Nog even geduld en in 2019 zijn we er opnieuw met de 5de editie!


Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen