Iedereen Sport - Niena turnt met diabetes type 1

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 27 okt 2020   ‐   Tweet

#iedereensportSporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport”, brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Niena De Meester is 14 jaar en aangesloten bij KWTV Willebroek. Daar turnt ze al sinds de eerste kleuterklas. Eerst bij de kleuters, dan bij de rakkers, dan bij de meisjes en nu is ze een tumbler in hart en nieren. In het vierde leerjaar werd door de trainers gevraagd om selectieproeven voor Tumbling mee te doen, iets waar Niena al een tijdje op hoopte. Sindsdien traint ze drie keer per week mee in het C-niveau.

In oktober 2016 werd de diagnose van diabetes type 1 gesteld. Niena was al een hele tijd niet meer gegroeid, was afgevallen en had veel buikpijn. Haar ouders dachten dat ze een voedselallergie had maar bij een bloedonderzoek werd vastgesteld dat er te veel suikers in haar bloed bleven zitten.

Bij type 1 diabetes valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de alvleesklier aan en vernietigt ze. Het lichaam maakt daardoor geen of onvoldoende insuline aan. Vandaar dat het vanaf de diagnose noodzakelijk is om levenslang insuline in te spuiten. Zonder insuline blijft de suiker in het bloed, en gaat je lichaam de energiebron elders zoeken, dit kan leiden tot verzuring van het bloed. Als de bloedsuikers te lang hoog blijven, bestaat het risico op beschadiging van hart- en bloedvaten, nieren en ogen


(Niena uiterst links)

Q / Welke behandeling heeft een diabetes type 1 patiënt nodig?

Omdat mijn lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt, moet ik bij elke maaltijd of elk tussendoortje insuline toedienen. De eerste maanden na de diagnose deed ik dit met insulinespuiten, nu heb ik een insulinepomp. Dit is een toestel – zo groot als een gsm – dat met een buisje verbonden is met mijn buik. Langs dit buisje gaat de insuline uit de pomp naar mijn lichaam. Hoe meer suikers of koolhydraten ik eet, hoe meer insuline ik moet toedienen.

Ik moet ook regelmatig nakijken hoeveel suiker er in mijn bloed zit. Vroeger moest dit met een vingerprik, nu heb ik een sensor op mijn arm die zelf de suikerwaardes meet. Deze sensor geeft via bluetooth de waardes door naar mijn gsm en naar die van van mijn ouders. Handig hoor!

Q / Is sporten gezond voor een diabetespatiënt?

Zoals voor iedereen sporten gezond is, is dat ook voor mij. Door de lichaamsbeweging wordt de afgifte van de suikers in mijn lichaam gestimuleerd. Het is alleen gevaarlijk wanneer ik niet goed zorg voor de regeling van mijn suikerwaardes tijdens het sporten: te hoog of te laag is niet goed voor mijn lichaam.

(Niena uiterst links)

Q / In welk niveau ga je dit jaar turnen?

Dit jaar ga ik opnieuw in C-niveau Tumbling aan de slag. Ik ben begonnen met de Recreatoernooien Tumbling en ben ondertussen trots dat ik in het echt competitieveld kan meedoen.

Vorig jaar heb ik naar mijn eigen gevoel weinig evolutie gemaakt in mijn sprongen. Enerzijds door medische problemen, anderzijds omdat de trainingen sinds maart grotendeels niet zijn kunnen doorgaan door COVID-19. Vanuit de club is er gelukkig wel hard gewerkt aan alternatieven, bvijvoorbeeld door online trainingen te organiseren.

Q / Welke doelen stel je voor jezelf op de tumblingbaan?

Ik stel niet echt doelen voor mezelf op wedstrijdniveau, ik vind het niet belangrijk om ergens de beste in te zijn. Vooruitgang maken in wat ik graag doe is veel belangrijker. Zo oefen ik momenteel op salto voorwaarts uitstap op de vloer.

Turnen is heel belangrijk voor mij! Ik doe dit al heel lang en heb er andere sporten voor opzij gezet. Als ik eens niet naar de training kan gaan vind ik dat heel jammer - Niena

Q / Hoe ervaar jij Corona momenteel? Is dit extra gevaarlijk voor jou?

Ik vind het belangrijk om me goed te houden aan de corona-maatregelen, maar dat zou ik zonder diabetes ook hebben. Kinderen en jongeren met type 1 diabetes worden niet aanzien als een groep met een verhoogd risico op covid19.

Q / Zijn er zaken die je niet mag eten of drinken?

Neen eigenlijk niet. Ik mag alles eten en drinken maar pas toch best op met voeding waar heel veel snelle suikers in zitten. Een gewone frisdrank of snoep zorgen dat mijn suikers snel de hoogte in gaan, zelfs met insuline.

Ik mag ook alle activiteiten blijven doen zoals vroeger, er komt alleen wel het een en ander bij kijken: bij watersport die insulinepomp uitdoen, voor het sporten minder insuline toedienen, steeds druivensuiker en koekjes meenemen om een hypoglycemie te voorkomen. Dit is een te lage suikerwaarde waardoor ik me heel slap voel.

(Niena uiterst rechts)

Q / Op wat moet je letten tijdens het turnen?

Voor het turnen moet ik er rekening mee houden dat ik niet te veel insuline mag toedienen bij het eten. Door de inspanning gebruikt mijn lichaam meer suikers, als ik dan de normale hoeveelheid insuline geef ga ik te weinig suiker in mijn bloed hebben. Dit is gevaarlijk omdat ik hierdoor het bewustzijn kan verliezen. Daarom heb ik ook altijd extra druivensuiker én een noodspuit bij tijdens het turnen. Mijn trainers houden dit gelukkig mee in het oog, zij zien ondertussen aan mij wanneer het nodig is om eens extra te controleren.

Ik moet regelmatig mijn suikerwaarde nakijken en even aan de kant gaan zitten wanneer het te hoog of te laag is. Dit vind ik echt niet fijn. Soms vergeet ik mijn insulinepomp terug aan te doen na het turnen, dan moeten we de trainers bellen om de pomp in de turnzaal op te halen. Zij doen dat altijd zonder morren.

Q / Vind je het moeilijk om met diabetes te leven?

Ik vind het best wel vervelend om elke dag geconfronteerd te worden met diabetes. Ik wil het liefst zoveel mogelijk normaal mijn leventje kunnen leven. Maar ik vind het natuurlijk niet erg als mensen mij vragen stellen rond diabetes.

Blijven doorgaan, ook al gaat het soms wat minder! - Niena

De warmste week

Niena volgt ook andere gymnasten op, ze is grote fan van Tachina Peeters. Samen met haar vrienden en KWTV heeft ze al acties gedaan voor de Warmste Week ten voordele van de Diabetes Liga. Bij de actie van 2019 (Gymnastiek for Life) is Tachina Peeters komen signeren, dat vonden alle tumblinggymnasten (en trainers) geweldig!! In totaal haalden ze 4200 euro op. Wat een knap bedrag!

(Foto KWTV Willebroek)

Wij wensen Niena heel veel succes in haar turntoekomst!

Heb jij ook een straf verhaal dat je graag wilt delen? Laat het ons hier weten!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen