Iedereen sport - Nina Comhaire over de krachtige Amerikaanse Nia Dennis

An Aël Cassaert   ‐  Dinsdag 30 mrt 2021   ‐   Tweet

#wearegym

Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport”, brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Eind januari 2021 ging de krachtige grondoefening van Amerikaanse turnster Nia Dennis viraal. Het was een grondoefening vol energie, passie en vooral ééntje vol betekenis. In de grondoefening eert ze de 'black excellence' en komt het onderwerp van Black Lives Matter aanbod. Het is een onderwerp dat elke dag even belangrijk blijft en dit ook buiten de turnwereld. Nina Comhaire, Belgische Acro-gymnaste, vertelt in de volgende Q&A meer over haar eigen ervaringen binnen de turnwereld. 

Maak kennis met Nina Comhaire!

Nina Comhaire kwam in de turnwereld terecht doordat haar ouders werden aangesproken door de turnleraar in de kleuterklas. Hij raadde hen aan om Nina in te schrijven in een turnclub, want ze had toen al energie te veel. In die tijd was OTM Gent, de club waar ze nog altijd in actief is, één van de bekendste in Gent. Sinds de testlessen tot nu, heeft turnen een belangrijke plaats in haar leven. Vele jaren stond ze op de mat, maar nu staat ze er als trainster.

Nina beoefende acrobatische gymnastiek (Acro) en is momenteel al 7 jaar trainster in deze discipline. De uren stapelen voor haar snel op omdat ze aan verschillende niveau's en groepen training geeft. Wekelijks kan Nina 8 tot 13 uren in de turnzaal vertoeven, maar nu met de corona maatregelen is dat wel wat minder. Enkel vorig jaar stond ze uitzonderlijk nog eens op de mat als gymnast.

De discipline Acro heeft een speciaal plaatsje in het hart van Nina, daarom is ze ook erg trots op wat ons Belgisch topsport-team al bereikt heeft. Ons klein Belgenlandje springt erboven uit in Acro, maar toch gaat hier weinig media-aandacht naar toe.

Q / Je stond onlangs in HLN met een reactie op de Amerikaanse Nia Dennis. Wat maakt de grondoefening van haar net zo krachtig?

Je zag dat het voor haar een plezier en trots was om op de vloer de staan. Soms mis je deze echtheid binnen het showgehalte. Dit is dus iets waar Nia Dennis in straalde. Als je iets mag brengen waar je zelf volledig achter staat, komt dit ook krachtiger over naar het publiek en de jury.


Q / Hoe voelt het om iemand op zo een sterke manier “buiten de lijntjes” te zien kleuren en effectief te durven doen wat ze wilt in haar oefening?

Ik moet toegeven dat ik de eerste seconden verschoten was van wat ze bracht op de vloer. Mijn eerste reactie was: “Dit past niet in een turnoefening!”. Ik vond het voor mezelf belangrijk om hierbij stil te staan want hetgeen dat ik al jaren gewoon ben om te zien even achter mij te laten. Op die manier kon ik genieten en opkijken voor wat ze deed.


Q / Black Lives Matter is een alledaags topic geworden. Het is en wordt bespreekbaar en dat is belangrijk. Hoe sta je hier tegenover? 

Black Lives Matter startte inderdaad een belangrijke discussie. Het ontstond in Amerika door het vele politiegeweld specifiek gericht naar Afro-Amerikanen. Ik sta volledig achter deze beweging! Hier in België vind ik dat we deze discussie mogen opentrekken naar de algemene diversiteit en de uitsluiting van etnisch-culturele minderheden (De Afrikanen, Aziaten en zuidoost Europeanen).


Q / Hoe ervaar jij het om een sport te beoefenen die vooral door blanke mensen wordt gedaan?

Als kind kan ik mij zeker herinneren één van de enige niet-Belgische, van origine, gymnaste te zijn in mijn groep. Het grootste verschil merk ik nu tussen de competitie en recreatieve groepen. Ik geef in beide groepen les en zie dat er bij de niet-competitie groepen meer gymnasten met een ander ethisch-culturele achtergrond zijn dan binnen de competitie. Ik kan, denk ik, wel zeggen dat het aantal over de jaren bij de beide groepen is toegenomen.


Q / Voelde je je aanvaard binnen je sportomgeving of zijn er moeilijke en lastige momenten?

Over mijn huidskleur zijn er nog nooit spanningen ontstaan, maar over de representatie en acceptatie van de Afrikaanse cultuur kan ik mij moeilijker uitspreken. Ik ben op mijn 18 maanden geadopteerd en naar België gekomen. Hierbij is mijn adoptievader Belg en kan dus met zekerheid zeggen dat ik als Vlaams meisje ben opgevoed.

Als we het over “aanvaarden binnen een vereniging” hebben, ga ik ervan uit dat de persoon al toegang heeft gekregen, maar het probleem zit net op die grens. Zij die de weg niet vinden naar de verenigingen of zij die door de drempels geen toegang krijgen.


Q / Moet er nog veel veranderen om het cultuurverschil weg te werken binnen de gymnastiekwereld?

Ja, zeker! Ik kan mij niet baseren op wetenschappelijk onderzoeken, maar ben ervan overtuigd dat de diversiteit binnen de turnwereld niet overeenkomt met de diversiteit in Vlaanderen. Zeker niet binnen de competitie groepen.

Q / Hoe kan gymnastiek nog toegankelijker worden voor iedereen?

We mogen niet vergeten dat cultuur en sport vaak nog gericht is naar de middenklasse. Het zijn deze instapdrempels die aangepakt moeten worden. 

Enerzijds onderzoeken en bevragen welke drempels er zijn en vervolgens nadenken hoe deze overbrugd kunnen worden. Hier heb ik het eerder over de recreatieve groepen. De doorstroom naar de competitie is ook iets dat aangepakt kan worden, zoals ondersteuningen bieden voor financiële drempels.

Het is zeker ook belangrijk om te achterhalen welke noden er zijn en een plaats aan te bieden waar mensen terecht kunnen voor al deze vragen.


Q / Hoe kan Gymfed een belangrijke rol spelen in deze positieve verandering?

Als koepelorganisatie lijkt het mij belangrijk dat de Gymfed niet alleen het startschot geeft, maar zeker ook een ondersteuningspunt en informatiebron kan zijn voor diversiteit en de toegankelijkheid van de turnwereld.

Eerst en vooral door het in vraag stellen van het sportaanbod van verschillende clubs: hoeveel clubs zijn er laagdrempelig genoeg om gymnastiek aan te bieden voor iedereen? Naar welke specifieke doelgroep wil Gymfed zich richten? Een actief beleidsplan opstellen dat ook zorgt voor het opbouwen van systemen en richtlijnen waar clubs zich aan moeten houden.

Ten tweede kan Gymfed samenwerkingen aangaan met buurtwerkorganisaties en kennisexperten zoals sociaal werkers.

We danken Nina Comhaire voor dit interessante gesprek en voor haar inzicht over dit hedendaags en belangrijk onderwerp. We wensen haar nog veel succes toe als trainster binnen de turnwereld!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen