Iedereen sport – Phoebe neemt voor de 4e keer deel aan de Nationale Spelen

Sarah Baus   ‐  Dinsdag 25 feb 2020   ‐   Tweet

#iedereensport

Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport", brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Eline richtte samen met Hilke in 2011 de G-gym op in STB Berchem. Zelf was ze competitiegymnast in Toestelturnen, Tumbling en Acro. Sinds haar tienerjaren geeft Eline ook training en deelt ze haar ervaring en passie met andere gymnasten. Negen jaar geleden kon ze haar droom waarmaken en startte ze met een nieuwe G-gymgroep. Ondertussen is Eline al zeven jaar lang fiere trainster van Phoebe, die dit jaar voor de 4e keer meedoet aan de Nationale Spelen. We vroegen Eline om ons te woord te staan.

(Trainers: Hilke, Naomi, Martine en Eline)

Q / Wat betekent de G in G-gym voor jou?

Voor mij staat die G voor ‘gewoon’. De kinderen hebben zoals iedereen gewoon een hobby, gaan naar de turnkring en leren graag nieuwe dingen bij. Om dat te vervolledigen durf ik zelfs buitengewoon zeggen. Daarmee benadruk ik dat de kids net dat ietsje meer voor mij zijn. Maar dat is ook omgekeerd zo. De gymnasten voelen aan dat we hen een voor een op een persoonlijke manier opvangen. Dat zorgt toch wel voor een hechtere band dan een doorsnee verhouding tussen trainer en gymnast. Met Phoebe hebben we een heel goede band. Ze turnt al zeven jaar bij ons en is dus een vaste waarde in onze G-groep.

Q / Hoe is Phoebe bij de G-gym terecht gekomen?

Papa Phoebe: “Enkele jaren geleden zochten we een turnclub waar Phoebe de nodige lichaamsbeweging kon hebben. We kwamen terecht bij Eline, Hilke en hun toegewijde team. Dankzij de doordachte aanpak voerde Phoebe na verloop van tijd zowat op elk toestel een oefening uit. Het turnen helpt haar om te leren omgaan met haar lichaam, versterkt haar concentratie en geeft haar meer zelfvertrouwen. Phoebe bloeit helemaal open tijdens de trainingen en we staan er nog steeds van versteld hoe gedreven ze is in de sport!”

Medegymnasten omschrijven haar als een hele lieve en leuke vriendin. ‘Phoebe is altijd goed gezind, geeft graag knuffels en kan heel goed turnen en dansen’.

(Phoebe)

Q / Eline, hoe zou je Phoebe omschrijven in één woord?

Spontaan. Phoebe staat altijd klaar om nieuwe mensen te ontvangen in de les en direct een babbeltje met hen te slaan. Ze komt elke training toe met een glimlach tot achter haar oren en begroet iedereen met een stevige knuffel. Medegymnasten omschrijven haar als een hele lieve en leuke vriendin. ‘Phoebe is altijd goed gezind, geeft graag knuffels en kan heel goed turnen en dansen’.

Q / Het lijkt een hele leuke groep, niet?

Zoals overal botst het wel eens tussen de gymnasten, maar meestal zijn ze heel lief voor mekaar. Ze moedigen elkaar aan, geven complimenten en troosten elkaar als iemand zich pijn deed of iets niet durft. Over het algemeen kan ik zeker zeggen dat het een hechte groep is.

Q / Doen jullie nog groepsactiviteiten naast de trainingsmomenten?

We proberen los van de trainingen ook één keer per jaar een activiteit te doen, zoals een weekendje weg naar een aangepast vakantiedomein. Daar doen we allerlei activiteiten: zwemmen, spelletjes, filmavond, noem maar op. Altijd een schot in de roos en een heel effectieve teambuilding. Vorig jaar deden we ook een trainingsstage met onze grootste gymnasten. Dat was best intensief, maar heel leuk!

Plezier gaat boven alles! De gymnasten moeten trots kunnen zijn op zichzelf.

Q / Wat vinden de gymnasten het leukste aan turnen?

‘We leren veel bij en krijgen altijd nieuwe uitdagingen’, zegt een van de gymnasten. Ook Phoebe leert graag nieuwe dingen bij. Het is fantastisch om met haar te werken omdat ze steeds aan de slag gaat met onze tips en ze zo enorm groeit tijdens de trainingen. De gymnasten genieten vooral van alle succesmomenten die ze beleven. Phoebe krijgt regelmatig complimenten van andere gymnasten of trainers tijdens de training en ontvangt steeds een groot applaus na haar oefeningen op wedstrijd.

(Special Olympics 2019)

Q / Phoebe doet ook mee aan wedstrijden?

Ja, 13 gymnasten nemen dit jaar deel aan de Nationale Spelen, of dé Olympische Spelen zoals ze zelf zeggen. Het is Phoebe haar 4e deelname al. Twee jaar geleden ging ze binnen haar niveau met alle gouden medailles aan de haal. Dat was een heel speciaal moment! Meestal is Phoebe wat zenuwachtig maar eens ze in de wedstrijd zit, is ze enorm enthousiast. Dat ze een medaille in ontvangst zou mogen nemen, had ze niet verwacht en kwam als een volledige verrassing. Phoebe is vooral trots op haar outfit en haar oefeningen. Grond is dan ook haar favoriete toestel want daar kan ze haar twee grootste passies, dans en turnen, combineren.

Q / Demo is dus een ideale discipline voor Phoebe?

Inderdaad! We doen dit jaar ook mee aan demowedstrijden met een groep van 18 gymnasten. We zijn aanwezig op de Klokke Roelandcup en de Maneblusserscup in het democircuit B2. Heel spannend! Dat onze gymnasten de zaal op voorhand niet gezien hebben, ligt gevoelig bij sommigen.

Q / Wat doen jullie dan om de gymnasten te helpen?

We zoeken meestal op voorhand filmpjes en foto’s zodat we hen al een idee kunnen geven, maar het blijft afwachten hoe ze op wedstrijd reageren. De mat is misschien niet zoals ze gewoon zijn in onze turnzaal. De gymnasten zijn dan gedesoriënteerd waardoor ze soms in de andere richting beginnen te dansen of turnen. Bij een individuele oefening is dat geen ramp maar in groep kan dat al eens de mist ingaan. We zijn heel benieuwd hoe ze het ervan af gaan brengen! Natuurlijk gaat plezier boven prestatie bij ons. We willen vooral dat de gymnasten trots zijn op zichzelf en op wat ze doen en kunnen.

Ben jij ook op zoek naar een fijne G-groep zoals bij STB Gymnastics? Hier vind je de lijst van alle onze clubs waar ze G-gym aanbieden.

Maakte jij ooit iets geks mee dat je graag met ons wil delen? Wil je graag jouw verhaal hier vertellen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@gymfed.be met als onderwerp 'Iedereen sport'.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen