Iedereen Sport - Trainster Lisa maakt "Moeilijkemomenten-zakjes"

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 26 jan 2021   ‐   Tweet

#wearegymPalfit Paal vzw

Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport”, brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor onze sport. De creativiteit van veel trainers wordt op de proef gesteld en de moed om vol te houden is soms ver te zoeken. Een trainster van gymclub Palfit Paal vzw kwam hierdoor op het idee om "Moeilijkemomenten-zakjes" te maken voor haar sporters.

Lisa geeft les aan sporters tussen 12 en 26 jaar. De doelgroep die het zwaarst getroffen is door de coronamaatregelen en momenteel niet indoor mag sporten. 

We kunnen niet onder stoelen of banken steken dat het een zeer bizar sportjaar was. Een jaar dat we nog nooit eerder meegemaakt hebben en hopelijk ook niet meer tegen zullen komen. Als coach probeer je gewoon te doen wat je het beste lijkt voor de sporters en probeer je dan ook zo veel mogelijk hierop in te spelen. Nieuwe online ervaringen en outdoor lessen waarbij de normale doelstellingen even opzijgeschoven werden, waren een ware uitdaging. Het effectief weerzien met de meisjes, ook al was dit met afstand en niet in hun vertrouwde omgeving, was nog nooit zo leuk.

Q / Hoe ben je op het idee gekomen om aan de zakjes te beginnen?
Ik heb dit idee gekregen door een tv-programma waarin vrienden elkaar een doos hadden meegegeven om mooie herinneringen op te halen in moeilijke tijden.


Q / Wat steekt er nu precies in die zakjes/enveloppes?

 • Een inleidende brief
 • 12 enveloppes met 12 opdrachten: mentale opdrachten, tekenopdrachten, knutselopdrachten, logisch denkvermogen, grappige opdrachten, ... telkens voorzien met quote of toffe afbeelding
 • Een klein extraatje als alle opdrachten voldaan zijn

Q / Welk doel hebben de zakjes?

Het doel van deze zakjes was om de sporters een afleiding te bezorgen tijdens deze moeilijke tijd. Het mentale welzijn van deze meisjes ligt me zeer nauw aan het hart en ik merkte dat dit wel een boost kon gebruiken. Door deze zakjes te maken, konden zij door middel van leuke opdrachten even alles vergeten en enkel bezig zijn met de bijhorende “opdracht”. De beloning na het openen van alle enveloppes is een kleine extra attentie.

Q / Hoe gingen je sporters hiermee om?

De meisjes waren zeer dankbaar voor deze zakjes en ook van de ouders kreeg ik zeer positieve reacties, dat ze hun kind zagen glimlachen bij ontvangst van dit zakje. Dat doet toch als trainer ook deugd! 

  Voorbeeld inhoud enveloppe

  Q / Organiseerde je nog andere zaken voor je sporters in deze coronatijden? 

  Ja, heel wat! Tijdens de eerste lockdown hebben we in eerste instantie met het hele trainersteam een schema gemaakt voor de sporters, maar zijn we vrij snel opgestart met online lessen voor de competitiegroep, alsook met challenges. Elke trainer zorgde voor de online lessen van zijn/haar groep en probeerde hier telkens de nodige variatie in te steken. Elk moment dat er normaal iemand training had, werd er een challenge in de groep gezet en werden er punten uitgedeeld. Halverwege de lockdown hebben we het scorebord leeggemaakt en zijn we opnieuw begonnen, om eventueel anderen de kans te geven in de top 10 te komen. Zo werden er op het einde van deze eerste lockdown 2 klassementen gemaakt, met een ware prijsuitreiking als beloning voor de actieve deelname(s) aan de challenges.

  Naast de challenges zijn we met het voltallige trainersteam ook een kleine attentie met aanmoediging om vol te houden gaan langsbrengen bij alle gymnasten, hebben we een online familiequiz georganiseerd en hebben we per subgroepje van onze competitie een filmpje met het doorgeven van een haarwokkel gemaakt.

  Tijdens de 2e lockdown hoorden we dat de kinderen het online verhaal eigenlijk helemaal beu waren en zijn we daarom overgeschakeld op kracht- en lenigheidsprogramma’s voor de oudere gymnasten en speelse schema’s met allerlei opdrachten, voor de jongere gymnasten. Om deze tijd zo positief mogelijk in te vullen als trainer, ben ik relatief snel gestart met wandelingen in groepjes van 4, om gewoon samen te kunnen zijn. Van zodra het outdoor sporten in dezelfde kleine groepjes toegelaten was, zijn we dan gestart met outdoor te “trainen”. Naast deze outdoor activiteiten hebben we samen online escape rooms gespeeld en een quiz.

  Q / Een gouden raad van Tante Kaat? 

  Probeer aan het positieve te denken, je persoonlijke doelen voorop te stellen en zo deze periode door te komen. Je bent niet alleen, samen staan we sterk!

  * Lisa is een fictieve naam en werd gebruikt om de privacy van de trainster in kwestie te bewaren.

  Reacties op dit bericht

  Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen