Iedereen sport - Van C-niveau tot de WAGC in het A-niveau

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 28 mei 2019   ‐   Tweet

#iedereensport

Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Hannelore Tuyteleers (GymFlex) begon 6 jaar geleden met gymnastiek, demo in Keerbergen. Ze is een van de weinige gymnasten die twee niveaus wist te klimmen op amper drie jaar tijd. Momenteel traint ze 9,5 uur per week onder leiding van coaches Sanne Verelst en Kathy Vandevijvere.

Op 13-jarige leeftijd, tijdens haar eerste seizoen als tumblinggymnast, werd ze onmiddellijk Vlaams kampioen. Ook het seizoen erna, in het B-niveau, wist ze alle titels te bemachtigen. Tijd dus voor het echte werk.

(Vlaams kampioenschap 2016 - GOUD)

De 15-jarige Hannelore start haar 3de seizoen in het A-niveau. Haar niveau werd opgekrikt, reeksen vermoeilijkt en de wedstrijdervaring werd aangevuld met deelname aan WAGC in Sofia (BUL). Het jaar erna nam ze deel aan het Europees kampioenschap bij de juniores en eindigde ze op een knappe 15de plaats.

Ook dit seizoen is Hannelore goed bezig. Met een platte tempreeks en op het einde een full-in full-out werd ze knap 5de op het Vlaams kampioenschap en haalde ze haar norm binnen voor de WAGC in Tokio begin december.

> Wat vind je zo leuk aan Tumbling?

Ik vind het altijd leuk wanneer ik een nieuw deel beheers. Wanneer je na veel mislukte pogingen dan eindelijk op je voeten landt, geeft dit een goed gevoel. Dan ben je trots dat het je is gelukt. Ook de toffe groepssfeer zorgt ervoor dat de trainingen voorbijvliegen. Iedereen is bevriend met iedereen ondanks de soms grote leeftijdsverschillen. De groep zal je altijd motiveren en aanmoedigen om nieuwe delen te proberen en je feliciteren met gelukte sprongen. Zo trainen is zeer fijn!

> Opmerkelijk dat je als 13-jarige nog in het C-niveau turnde en als 15-jarige de overstap maakt naar het A-niveau, hoe komt dit?

Nadat ik gestart was bij GymFlex, kreeg ik door mijn snelle groeispurt te kampen met de ziekte van Osgood-Schlatter aan mijn knie. Ik ben toen enkele maanden out geweest waardoor ik mijn turnseizoen in het eerste middelbaar ook pas veel later ben kunnen starten. Op het moment dat er moest ingeschreven worden voor de Gymfed-wedstrijden, sprong ik nog maar net terug twee flikken en flik-salto met hulp op de baan. Ondanks dat ik toen zelfs nog niet de minimumvereisten voor het C-niveau sprong, besloten mijn coaches me hiervoor toch in te schrijven omdat ze ervan overtuigd waren dat ik er tegen januari zou staan.

En, mijn coaches bleken gelijk te hebben! Tegen het wedstrijdseizoen stond ik er en sprong ik zelfs mijn eerste temp en streksalto. Het volgende seizoen mocht ik dan in het B-niveau starten waar ik voor het eerst een schroef achter mijn reeks turnde. Een jaartje later sprong ik dan dubbele salto’s en full-in’s in het A-niveau… Ongelooflijk hoe snel dit is gegaan, maar als ik eraan terugdenk leek het op die moment altijd de logische stap. Alles werd geleidelijk aan opgebouwd en zo train ik vandaag de dag nog altijd.

"Ik ben eigenlijk al heel fier op de resultaten die ik al heb bereikt. Zo werd ik onlangs nog op de kampioenenhuldiging gekroond tot sportbelofte van de stad Mechelen voor mijn Belgische titel en internationale prestaties vorig jaar. Een hele eer en mooie beloning, al ben ik niet echt bezig om deze titel waar te maken. Ik hoop vooral om nog veel plezier aan mijn sport te blijven beleven." - Hannelore

> Wat was je ervaring met de voorbij internationale competities waaraan je hebt deelgenomen, onder meer Sofia en Sint-Petersburg?

Het waren beide heel leuke ervaringen, al was het best indrukwekkend om in zo’n grote arena voor zoveel mensen te moeten springen. Ik was enorm zenuwachtig, maar gelukkig waren we daar met een hele delegatie en steunden we elkaar hierbij. Het leuke aan deze WAGC’s is dat je een week weg bent met dezelfde groep en je mekaar zo goed leert kennen. Op de Gymfed-wedstrijden is het nu altijd een leuk weerzien en hebben we de tijd om wat bij te babbelen.


> Wat is volgens jou de reden voor je grote vooruitgang afgelopen jaren?

Ik denk dat dit vooral het resultaat is van onze volledige tumblinggroep. Ik train in een groep met A- en B-gymnasten van verschillende leeftijden (van 13 – 23 jaar). De meesten in deze groep zijn ook in het C-niveau gestart, dus we hebben allemaal wel een gelijkaardige weg afgelegd. Ondanks dat leeftijdsverschil, komen we ook allemaal erg goed overeen. We moedigen elkaar aan tot het springen van nieuwe delen en steunen mekaar tijdens moeilijkere trainingen.

We wensen Hannelore nog veel succes!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen