Iedereen turnt - Ex-topsporter Aline Van den Weghe geeft ervaring door

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 30 jan 2018   ‐   Tweet

#iedereenturnt

Aline Van den Weghe met haar kinderen en vriendinnetje Niene


Gymnastiek is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden en goede elementen turnen op de mat. Gymnastiek is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen turnt', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijft dat gymnastiek leeft bij iedereen!

Aline Van den Weghe startte met artistieke gymnastiek toen ze 7 jaar was. Ook jongere zus, Geraldine, starte met veel goede moed aan gymnastiek. Bij turnclub Sportac Deinze namen ze deel aan vele wedstrijden, Artistieke gymnastiek, Tumbling en Acro, alsook aan verschillende turnstages en demonstraties in binnen- en buitenland.

Op haar 10 jaar maakte Aline de overstap naar Acro. Een goede beslissing zo bleek want ze nam als kleine meid in trio deel aan haar eerste wereldkampioenschap in 1997. Daarna turnde ze als onderpartner in een meisjespaar met Elke Vanmaldeghem.

Ze behaalden verschillende internationale medailles en behaalden uiteindelijk in 2001 de zilveren medaille op de World Games in Akita (Japan). Een mooi hoogtepunt om haar turncarrière mee te beëindigen.

"We kregen de kans om extra hard te werken, want in 2000 werd topsport & studie opgestart waardoor we ook ’s ochtends konden trainen in de topsportschool in Gent. ‘s Avonds turnden we nog steeds in de nieuwe turnhal van Deinze. Hiermee kwamen we aan een totaal van ongeveer 30 trainingsuren/week. - Aline"

Ondertussen in Aline architecte en trotse van mama van Elise (°2009) en Rune (°2012). Beide kids zijn volop aan het turnen om hun overige energie kwijt te spelen. Elise startte in 2015 en turnt 10 uur per week in een voorbereidende groep voor competitie Acro, net als mama. Rune startte pas in mei vorig jaar en turnt 8 uur per week in Basisinstap en Trampoline.

De kinderen erfden duidelijk de sportieve geven van de familie en leven zich volledig uit in de turnhal. Elise kreeg zelfs de bijnaam Miss Handstand, omdat ze vaker op haar handen loopt dan op haar voeten.

In 2016 nam dochterlief Elise deel aan de voorstellingen 'Kobato', de spectaculaire turnshow van Sportac Deinze in een echte circustent. Dat was voor haar een superbelevenis!

Op zaterdag krijgt Elise soms les van topsporter Lore Vanden Berghe (Sportac Deinze). Ze kijkt hier altijd enorm naar uit omdat Lore en Noémie haar grote idolen zijn. Ze aanschouwde dan ook met veel bewondering het duo op het Gymgala. Ook het wereldkampioenschap in Antwerpen staat met stip in de agenda aangeduid.

"Later wil ik ook kunnen wat Lore allemaal kan, dat lijkt me zo super!" - Elise

"Als mama vind ik het wel tof om terug af en toe oude bekenden tegen te komen in de sporthal. Gymnasten die nu training geven of wiens kinderen nu ook turnen zoals mijn kinderen, het is altijd een fijn weerzien. Soms kriebelt het om zelf weer te turnen, het gebeurt wel eens dat ik dan wat acro doe met Elise thuis of in het zwembad.", vertelt de trotste mama.Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen