Iedereen turnt - Quinten, Sofie & Hannah

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 27 jun 2017   ‐   Tweet

#iedereenturnt

Gymnastiek is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden en goede elementen turnen op de mat. Gymnastiek is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen turnt', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijft dat gymnastiek leeft bij iedereen!

In het gezin Bruyninckx draait bijna alles rond turnen en sport. Quinten Bruynincx, 22 jaar, turnt bij Sparta Kontich en Movimento Mortsel. Daarbovenop krijgt hij specifieke regiotraining voor Special Olympics en hulpleiding bij Movimento. Zijn zus Sofie Bruyninckx, 21 jaar, turnt ook bij Movimento Mortsel. De jongste van de drie Hannah Bruyninckx, 11 jaar, turnt bij KTLyra in Lier in het C-niveau. Mama Sigrid turnt op donderdag mee met de groep 18+ (samen met Quinten).

Quinten en Sofie hebben een mentale beperking, maar dat weerhoudt hen er niet van om al vanaf hun drie jaar te turnen.

Quinten turnt ondertussen al zeven jaar bij de recreatieve wedstrijdploeg. Vandaaruit heeft hij zich voorbereid op de Special Olympics Europese Zomerspelen in 2014 (2x brons, 2x vierde plaats) en op de Wereld Zomerspelen in Los Angeles in 2015 (1x goud, 3x zilver). Quintens doel is om nog minstens één keer te kunnen deelnemen aan de volgende Special Olympics Wereld Zomerspelen in 2019, in Abu Dhabi. Daarom turnt hij nu ook bij Sparta Kontich.

Drie kinderen, die alle drie op een ander niveau turnen en de turnsport elk op een eigen manier beleven. - Mama Sigrid

>> We spraken met de Quinten, Sofie en Hannah.

Heb je een goede band met je broer/zus?

 • Q: Ja, ik kom met mijn twee zussen goed overeen
 • S: Ja, ik heb een heel goede band met Quinten en Hannah. Ze zijn alletwee even leuk en ik ben heel bezorgd als ze zich pijn hebben gedaan met turnen ofzo.
 • H: Ja, meestal vind ik mijn broer en zus lief. Soms hebben we wel eens ruzie, meestal met mijn zus.

Gaan jullie naar elkaars wedstrijden kijken?

 • Q: Omdat ik heel vaak zelf aan het trainen ben of wedstrijd heb lukt het me niet vaak om te gaan kijken naar mijn zusje.
 • S: Ik ga graag kijken naar de wedstrijden van Quinten en ook zeker naar die van Hannah! Turnwedstrijden zijn gewoon heel leuk om naar te kijken.
 • H: Natuurlijk ga ik mee supporteren voor mijn broer als hij met Special Olympics mag meedoen. Zeker de Wereldspelen in Los Angeles waren een super ervaring!

Gaan jullie samen naar turnevenementen kijken?

 • Q: Wij gaan ieder jaar allemaal samen naar het gymgala kijken. Dat is altijd een zeer leuke activiteit!
 • H & S: En zeker als Quinten mag meedoen!
 • S: We gaan ook naar de turnshows van Sparta, Movimento en Lyra.

Heeft de beperking van je broer & zus veel invloed op jullie leven?

 • H: Het dagelijks leven bij ons is natuurlijk een beetje anders omdat vooral mijn zus veel begeleiding nodig heeft. Maar voor de rest gaat het er bij ons gewoon aan toe, hoor.
 • Mijn zus en broer turnen in een gewone turnkring. Zij kunnen daar zelfstandig naartoe. Omdat mijn broer graag nog eens wil meedoen met de Wereldspelen van Special Olympics, turnt hij zelfs in 2 turnkringen, om nog meer bij te leren. Omdat wij alle drie turnen (en mijn mama ook) is er geen enkele dag van de week waarop er niemand turnt.
 • Omdat mijn broer en zus al van hun 3 jaar bij Movimento turnen, zijn zij daar helemaal opgenomen. Voor hen moeten mijn ouders niet rijden, voor mij wel (er is geen C-niveau in Mortsel).

Wat is jullie grote droom op turngebied?

 • Q: Ik wil graag nog beter worden en mij vooral plaatsen voor de volgende Special Olympics Wereld Zomerspelen in 2019 in Abu Dhabi.
 • S: Ik zou ook heel graag zoals Quinten en Hannah aan wedstrijden willen meedoen en medailles halen.
 • H: Toen ik in 2015 in Los Angeles was, wou ik ook met Special Olympics meedoen. Nu weet ik dat dat niet kan. Ik wil nog lang met plezier blijven turnen!
Wij wensen jullie alle drie nog veel succes en mooie momenten toe!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen