Iedereen sport - Van atletiek naar gymnastiek

Elien Van Deynse   ‐  Dinsdag 27 nov 2018   ‐   Tweet

#iedereensport

Sporten is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden. Gymnastiek, Rope Skipping, Dans & Freerunning is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen sport', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijkt dat onze leden trots zijn op wie ze zijn!

Toyvi Van Duyse (29) is leerkracht Mechanica en trainer bij Gymclub Altis Eeklo. Tot een paar jaar geleden trainde hij voor zichzelf en had hij nog nooit op een turnmat gestaan. Dat veranderde snel toen hij zijn huidige vriendin Isalien Bral leerde kennen. Afgelopen herfstvakantie volgde hij de Initiator cursus Gymnastiek. Een ervaring die hij iedereen graag wil meegeven.

T / De aanraking met Gymnastiek was er in het begin van het seizoen 2015-2016. Toen ik mijn vriendin, Isalien, leerde kennen gaf zij les Rope Skipping binnen Gymclub Altis Eeklo. Ik heb dan een half jaar Rope Skipping gevolgd bij haar. Ik hielp ook mee op evenementen van de club. Daarop heeft het bestuur van Altis mij voor het seizoen 2017-2018 gevraagd of ik het zag zitten om materiaal- & EHBO verantwoordelijke te worden van de club. Naar het einde van dat seizoen werd er mij geregeld gevraagd om mee training te komen geven aan de Basis groepen en kleutergymnastiek. Waarop mij voor dit seizoen gevraagd werd of ik vaste trainer wou worden bij basis Gymnastiek. Zo geschiede.

Q / Aan welke groep geef je les?

Ik geef les aan kinderen uit de basisgroepen, die zijn tussen de 6-14 jaar. Deze gymnasten zetten hun eerste stappen in de gymnastiek, er wordt vooral gewerkt rond de 6 thema’s van de Gymstars. Dit van niveau 1 tot 3.

Q / Waarom ben je begonnen aan de cursus Initiator Gymnastiek?

T / Ik geef sinds dit jaar elke woensdag training aan 2 groepen basis gymnastiek. Omdat ik te weinig voeling heb met gymnastiek wilde ik deze cursus graag volgen. Ik kom namelijk uit de zwem- & atletiekwereld. Ik heb jaren competitie gezwommen in open water om daarna over te gaan naar het lange afstandlopen binnen de atletiek, wat ik trouwens nog steeds doe, ik train zelf nog 6 dagen per week.

Q / Waarom zouden nog mensen de initiator cursus Gymnastiek dienen te volgen?

T / Ik vind dat elke beginnende, of zelf coaches die al langer in het vak staan deze cursus zouden moeten volgen om de veiligheid van de gymnasten te verhogen door de juiste helperstechnieken toe te passen. Je doet veel kennis op en leert toffe oefeningen aan. Je leert er bovendien ook efficiënt omgaan met je trainingstijd en krijgt inzicht in Gymstars, een niet te missen tool binnen gymnastiek!

Q / Kon je eigenlijk een koprol voor je aan de cursus begon?

T / Ik kon wel al een koprol maken maar ik eindigde steeds schuin en kon ook niet rechtkomen na een koprol. Dit hebben Kim Van Limbergen en mijn medecursisten van de Initiator Gymnastiek me met veel overgave geleerd. Ondanks mijn goede fysieke conditie is het moeilijk om gymnastische bewegingen of oefeningen aan te leren doordat die specifieke spieren niet ontwikkeld zijn en ik ook niet lenig genoeg ben. Het is niet altijd even gemakkelijk om op latere leeftijd zo'n bewegingen aan te leren. Ik leerde wel ook een salto maken op de cursus!

Q / Ben je van plan om zelf ook te beginnen turnen of …. ?
T / Ik zal zelf niet beginnen turnen daar ik nog zelf heel veel train in de Atletiek, ook denk ik dat mijn lichaam er toch niet zo geschikt voor is. Ik heb wel veel meer bewondering en respect gekregen voor de sport.


Wil jij ook graag een cursus Initiator volgen zoals Toyvi? Check dan op deze pagina welke cursus het meest geschikt is voor jou!


Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen