Jonathan Vrolix: van topsporter naar trainer

EVA FERRANTE   ‐  Donderdag 27 mei 2021   ‐   Tweet

#wearegym

Jonathan Vrolix (Olympia Houthalen), 24 jaar, vervoegde in augustus 2020 het trainersteam in de regioclub Houthalen. Na een jarenlange carrière als topsporter zal hij nu zijn kennis delen met de talenten voor de toekomst.

Jonathan begon als 4-jarige kleuter te turnen. Al snel werd hij opgemerkt en in het 4de leerjaar kwam hij in de regioclub in Houthalen terecht om in het 3e middelbaar de overstap naar Gent te maken. Na een mooie carrière maakte hij uiteindelijk in 2020 de overstap van gymnast naar trainer. We spreken hem over zijn overstap van topsporter naar trainer.

Q: Wat was het mooiste moment in je gymnastiekcarrière?

A: Het European Youth Olympics Festival in Utrecht in 2013 was één van mijn hoogtepunten. We hebben daar als team heel goed gepresteerd en ik behaalde zelf 3 finales (AA, sprong en grond). De hele beleving met alle andere sporten vond ik fantastisch! Als senior was het jaar 2018 mijn beste jaar. Een heel goed EK waar ik net de vloerfinale heb gemist en een 30e plaats allround (gefilterde lijst) op het WK. Begin 2019 haalde ik ook een 6e plaats met mijn grondoefening op een World Cup in Doha. Op die periode ben ik heel trots.


Q: Waarom ben je gestopt met zelf turnen?

A: Een paar maand voor het WK 2019 begon ik minder gemotiveerd te raken om elke dag hard te trainen. Mijn mindere dagen werden er steeds meer. Een maand voor het WK in Stuttgart heb ik mijzelf geblesseerd op een selectiewedstijd in Frankrijk waar ik na een slechte landing bij rekstok verkeerd op mijn hiel landde. Dan wist ik dat het WK erop zat voor mij en ben ik beginnen nadenken. Ik had het idee om te stoppen, maar het EK was niet ver meer. Ik wou dus nog één keer alles geven en dan zou ik wel zien hoe mijn motivatie was, maar toen kwam corona ... We hebben toen 6 à 7 weken niet mogen trainen in de zaal. Het moment dat we dan terug mochten naar de zaal was iedereen zeer enthousiast en ik niet. Ik had turnen te weinig gemist om terug te gaan trainen. Ik heb dan beslist een punt achter mijn carrière te zetten.

Q: Wat heb je ondertussen gedaan?

A: Ik zit nu in mijn laatste jaar sociaal werk op Arteveldehogeschool. Mijn plan was om een beetje een normaal studentenjaar te hebben maar met corona is ook dat natuurlijk anders verlopen. Ik ben veel gaan fietsen en dan ben ik ook begonnen met training te geven in Houthalen. Dat zijn dingen die ik graag doe.

Jonathan in actie op het EK 2019 - Foto Thomas Schreyer

Q: Wanneer ben je als trainer begonnen en heb je besloten hierin verder te gaan?

A: Ik gaf sinds een 3-tal jaar af en toe training bij Sportac Deinze. Dat was in onze zaal in Gent na onze training. Ik bleef dan met Luka (Van den Keybus) om training te geven aan die gymnasten. Dat waren B-, en I-niveau gymnasten en ik vond het heel leuk om met die jongens bezig te zijn. In augustus 2020 ben ik dan in Houthalen training beginnen geven. Ik doe dat samen met één van mijn eerste trainers Jan Vanbockryck. Dat is op iets hoger niveau dan voordien want dat zijn jongens die net zoals mij beginnen in de regioclub van Houthalen. Nu sta ik aan de andere kant als trainer. Ik geef nu 6 à 9u training per week.

Q: Wat vind je het leukste aan training geven?

A: Het leukste is dat ik die jongens echt zie vooruitgaan. Als er iets lukt en je ziet dat ze zelf heel blij zijn, word ik ook heel gelukkig. Ik haal daar elke training veel voldoening uit.

"Als er iets lukt bij mijn gymnasten en je ziet dat ze zelf heel blij zijn, word ik ook heel gelukkig."

Q: Wat had je als gymnast anders gedaan met de kennis die je nu hebt als trainer?

A: Ten eerste zou ik veel meer geluisterd hebben naar mijn trainer. Het is vaak dat trainers zeggen doe eens voort of stop met praten. Als gymnast dacht ik altijd dat de trainers aan het overdrijven waren. Nu merk ik als trainer dat het soms zeer frustrerend is dat als je even niet bezig bent met een paar jongens dat die soms niets meer doen of beginnen spelen. Zeker als jonge gymnast besef je soms te weinig dat jouw trainers echt weten waar ze mee bezig zijn en dat ze even hard als jou willen vooruitgaan.

Ten tweede vind ik dat elke gymnast vanaf ze 15 jaar worden eens de mogelijkheid moeten krijgen om training te geven aan jonge gymnasten. Dan besef je pas wat het is om trainer te zijn en zal je ook meer respect opbrengen voor je eigen trainers.

Q: Heb je tips voor jonge gymnasten die graag topsport willen doen?

Jonathan in actie op het WK 2015 - Foto Thomas Schreyer

A: Het belangrijkst is dat je je amuseert, dat je het echt leuk vindt. Je moet beseffen dat als je topsport turnen gaat doen, je bepaalde zaken niet zal kunnen doen zoals verjaardagsfeestjes, met uw vrienden eens zot gaan doen. Die dingen zal je af en toe eens moeten laten, maar het is belangrijk dat je dat zelf wil. Dat je dat snapt en dat het niet is omdat iemand anders jou dat zegt.

Q: Heb je tips voor nieuwe trainers?

A: Mijn grootste tip is dat je het echt graag moet doen. Als je in de turnwereld zit heb je sowieso een liefde voor de sport. Als trainer mag je die liefde niet verliezen. Als er zaken zijn die je frustreren probeer ze dan te bespreken. Zo moet je in samenspraak met jouw gymnast er alles kunnen uithalen en mag je zeker niet uit het oog verliezen wat zowel jij als je gymnast wilt. Zo zorg je ervoor dat je op dezelfde golflengte zit. Wie weet ben jij als trainer super gemotiveerd, maar heeft jouw gymnast niet echt bepaalde motivaties. Misschien wilt een gymnast wel heel graag turnen, maar moet het niet elke dag heel hard zijn, dan moet je daar goed mee kunnen omgaan. Het is dus belangrijk een goede voeling te hebben met je gymnasten.

Q: Hoe zien jouw toekomstplannen eruit?

A: In juni stuur ik af aan de Arteveldehogeschool. Vanaf augustus 2021 ga ik meer training geven in Houthalen dan ik nu al doe, in de hoop er dan mijn beroep van te kunnen maken. Ik kijk daar wel echt naar uit. De laatste maanden heb ik ingezien dat het echt wel iets is wat ik wil doen. De passie die ik als gymnast op het einde wat ben verloren, heb ik nu terug gevonden met training geven. Ik hou ervan om in de zaal te staan. Ik beschouw training geven niet echt als werken, ik sta er elke training met plezier. Ondanks dat het soms wel vermoeiend is zie ik mijzelf dat nog heel lang doen omdat ik het zo leuk vind.

"De passie die ik als gymnast op het einde wat ben verloren, heb ik nu terug gevonden met training geven."

Q: Wat hoop je te bereiken als trainer?

A: Komend jaar wil ik er vooral voor zorgen dat de trainingen goed verlopen en dat de aanpassing voor zowel mezelf als de gymnasten en de ouders vlot verlopen. Waar ik binnen 5 jaar wil staan daar denk ik nog niet echt aan. Als alles goed gaat en ik het nog steeds even leuk vind en gemotiveerd blijf ben ik er wel van overtuigd dat ik een goede trainer kan zijn voor in Gent. Ik neem daar Siemon (Volkaert) toch wel als een voorbeeld voor. Hij heeft ook snel de overstap gemaakt van gymnast naar trainer, en heeft dat echt super goed gedaan.

Om daar te geraken ga ik volgend jaar beginnen aan een opleiding instructeur B, ik heb al een diploma Initiator. Dat zal mijn eerste stap zijn. Ik merk dat mijn kennis soms nog beperkt is inzake opbouw van een element, opbouw naar de wedstrijd. Ik zou ook graag nog wat meer weten over het lichaam (blessurepreventie gerelateerd). Daarom vind ik het belangrijk om mij als trainer te blijven bijscholen.

Q: Om af te sluiten: hoe kijk je uit naar de Spelen?

A: Ik kijk enorm uit naar de Spelen. Jammer dat er geen mannelijke gymnast zal staan. Luka heeft nog een klein waterkansje (staat nu 3e reserve). Turnen is de mooiste sport die er is vind ik, dus ik ga daar met heel veel plezier naar kijken. En natuurlijk ook naar de andere sporten. Het is niet omdat ik gestopt ben als gymnast dat het mij minder interesseert. Ik ga nog altijd heel hard supporteren voor de meisjes. Ik hoop natuurlijk dat ze dat goed gaan doen. Ik twijfel er ook niet aan dat ze nu heel hard aan het trainen zijn zodat ze gaan knallen dus toi toi toi!

"Ik ga heel hard supporteren voor de meisjes in Tokio!"

Bedankt Jonathan voor dit toffe gesprek, we wensen jou nog heel veel succes in de toekomst!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen