Meer over Tumbling

Inge Doens   ‐  Donderdag 1 okt 2009   ‐   Tweet


Over de discipline:
Bij tumblingreeksen wisselen salto's, fliks en schroeven elkaar af. De gymnasten voeren hun spectaculaire reeksen uit op een verende baan van 25 meter. Deze wordt verlengd met een niet-verende aanloopstrook van ongeveer 10 meter en achter de tumblingbaan worden er landingsmatten gelegd. Een reeks bestaat uit 8 delen en op het einde wordt steeds een spectaculaire eindsprong uitgevoerd. In competitieverband springen de gymnasten twee reeksen in de voorronde (salto- en schroefreeks) en twee reeksen in de finale.

Snelheid van uitvoering, amplitude, vaardigheid in het draaien van salto's en schroeven en vooral veel durf. Dat zijn zowat de eigenschappen waarover de gymnasten die tumbling beoefenen moeten beschikken.

In een razend tempo worden salto's en schroefsalto's op het publiek afgevuurd en dan wordt het uitvoerig genieten… Als tot slot nog een drievoudige salto geturnd wordt, kent het enthousiasme bij velen geen grenzen!

Interessante weetjes:

  • Een jurypanel bestaat uit 5 uitvoeringsjuryleden en 2 moeilijkheidsjuryleden. Daarnaast is er nog een voorzitter die alles in goede banen moet leiden.
  • Elk uitvoeringsjurylid beoordeelt een oefening op 10 punten. De drie middelste scores worden opgeteld en daarbij wordt dan de moeilijkheid geteld.
  • Tumbling is gestart met het uitvoeren van reeksen op een lange mat. Na talrijke innovaties en via allerlei types tumblingbanen (skilatten, tennisballen, veren, mousse blokjes,...) is men gekomen tot de huidige glasvezeltumblingbanen.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen