Q&A- Ex-tumbler Zino Merckx geeft unieke dansvoorstelling

Elien Van Deynse   ‐  Vrijdag 17 jul 2020   ‐   Tweet

Zino Merckx, 22 jaar is ex tumbler en danser bij Les Ballets de Monte-Carlo. In augustus brengt hij een unieke voorstelling van dans & muziek. In dit exclusief interview vertelt de jonge danser hoe zijn leven een nieuwe wending kreeg.

Zino begon op vroege leeftijd met turnen aangezien zijn vader zelf een gymnast was. Al snel bleek Zino een springkonijn en legde hij zijn focus op de discipline Tumbling. In augustus brengt Zino samen met Silke Mastbooms de show, Choreo Mortis / Chorea Amoris.

Q / Hoelang heb je geturnd?

Ik ben begonnen op 3 jarige leeftijd met kleutergym. Mijn vader was vroeger een artistieke gymnast en zo ben ik hier ook ingerold. Ik deed Tumbling op het hoogste Belgische niveau (A-niveau). Ik heb dus ongeveer 10 jaar geturnd.

Q / Wat was je beste prestatie in de gymnastiekwereld?

Ik heb twee momenten die me altijd zullen bij blijven. Eerst het WAGC in Birmingham waar ik in de finale de 6de plaats behaalde. Het hele Belgische team stond achter me. Mijn ouders zaten in het publiek te nagelbijten. Op zo’n momenten ben je een trotse Belg in al zijn facetten. Een absoluut hoogtepunt in mijn turncarriere. Vervolgens een tweede moment wat ik enorm koester, is mijn laatste Belgische kampioenschap en eveneens laatste turnwedstrijd. Desondanks ik niets meer had te bewijzen en ik mentaal had beslist om me volledig op dans te focussen, was ik enorm nerveus. De trainingen in combinatie met de vele repetities doorheen de dag eisten zijn tol. Ik behaalde uiteindelijk net de Belgische titel. Een mooie afsluiter.

Q / Hoe is je danscarrière tot stand gekomen?

Ik begon mijn danscarrière in een lokale dansschool. Op 10 jarige leeftijd werd ik aangenomen in de Koninklijke Balletschool van Antwerpen. Het begin van een nieuw parcour in mijn leven. Ik combineerde de eerste jaar zowel het turnen met het dans. Mijn dagen begonnen om 8 ur ’s morgens en eindigde om 21 uur ’s avonds. Ik deed niets liever! Op mijn vijftiende begonnen de fysieke aspecten meer en meer mee te tellen. Desondanks het feit dat gymnastiek en dans veel gelijkenissen hebben, vraagt elk van hen andere fysieke vereisten. Ik besliste mij volledig te focussen op ballet en het turnen af te sluiten. Eén jaar later kreeg ik de kans naar de Nationale Parijse Opera Balletschool te gaan. Een enorme kans die ik niet liet liggen. Ik kreeg de kans te dansen in de bekende Opera Garnier, alsook Opera Bastille. Vervolgens danste ik een jaar in San Francisco en daar gedurende 2 jaar in Astana om zo terecht te komen in Het ballet van Monte-Carlo!

Q /Hoe ben je bij het ballet van Monte Carlo gekomen?

Ik ben begonnen bij het Ballet van Monte Carlo in januari 2019. Toen de jongste van het gezelschap. Ik was op tournee met mijn vorige compagnie Astana ballet in het Monagesque theater. Ik had vooraf een mail gestuurd met de vraag te auditioneren voor het gezelschap. Ik kreeg dezelfde dag van mijn auditie een contract aangeboden.

Q / Woon je ook in Monte Carlo?

Ondertussen is dit mijn tweede jaar in Monte Carlo. Een appartement in Monaco is natuurlijk te duur. Ik woon net buiten Monaco aan de grens met Frankrijk in Beausoleil. Ik wandel dagelijks over de grens en wordt beschouwd als een grensarbeider.

Q / Tourt het gezelschap veel?

Wij touren enorm veel. Onze choreograaf-directeur Jean-Christophe Maillot is een levende legende. Zijn choreografieen zijn wereldwijd gevraagd. In enkel en alleen mijn eerste jaar heb ik de kans te dansen in China, Rusland, Dominkaanse Republiek, Zuid-Korea en zelfs Australië. Ik kijk vaak op Google maps waar ik me exact in de wereld bevind. Elk theater waar je danst is toch uniek. De reactie van het publiek is telkens anders.

Q / Uit hoeveel dansers bestaat het ballet?

Het ballet bestaat uit 40 dansers. Evenveel meisjes als jongens. Elke van ons heeft een andere opleiding, origine of persoonlijke geschiedenis. Het Ballet van Monte Carlo is een enorm divers gezelschap! De diversiteit van het dansgezelschap spreekt me enorm aan. Ik ben enorm trots deel te maken van deze compagnie. Onze voorstellingen spiegelen een realistisch beeld van onze gemeenschap. Ik vind de toegankelijkheid van dansvoorstellingen voor iedereen heel belangrijk.

Q / Kan je je turn-ervaring goed gebruiken in je huidige carrière?

Jazeker! Verschillende gymnastische elementen komen terug in dans. Het is altijd handig een radslag, overslag, salto of flik uit je hoed te toveren als de choreograaf hierachter vraagt. Er zijn eigenlijk veel gelijkennisen tussen dans & gymnastiek. Ik denk nog vaak terug aan enkele tips uit mijn turn-ervaringen voor de dynamiek te verbeteren in mijn dans.

Q / Heb je nog steeds een goede band met je vroegere club Klimop RT Merksem?

Jazeker! Ik maak de choreografieën voor het acroteam. Vroeger maakte ik ook de demo’s voor de turnshows, maar ik kan dit niet meer combineren. Het doet me altijd een plezier terug te komen in de turnzaal en samen te werken met de huidige gymnasten. Ik probeer telkens zoveel mogelijk informatie met hen te delen dat ik mee krijg vanuit de danswereld.

Q / Je geeft binnenkort een voorstelling in eigen land met Silke Mastbooms?

Op zaterdag 15 augustus 2020 om 20 uur gaat de voorstelling "Chorea Mortis/Chorea Amoris” in première in Antwerpen. Een avond waarin klassieke & moderne dans worden gecombineerd waarbij ik op het podium sta met danspartner Lore Jehin (National Moravian-Silesian Theatre). Dit alles begeleid door Primrose Trio. Deze muziekband bestaat uit ex-voice finalist & bekende Vlaamse zangeres Silke Mastbooms, Benjamin Jacobs (piano) en Trui Amerlinck (cello). De playlist bestaat uit een mix van eigentijdse songs en klassiekers. Allemaal in eigen versies. De bezetting zang, piano en cello maakt deze voorstelling ontzettend intiem. De diverse dansstijlen zorgen voor een frisse toets.

Q / Met welke insteek organiseer je deze avond?

Ik vind het ontzettend tof om verschillende kunstsectoren samen te brengen. Deze voorstelling is een perfecte samensmelting van livemuziek & dans. Ook steek ik er zeker enkele gymnastische elementen in, aangezien turnen altijd deel van me zal zijn. Daarbij heeft men vaak een elitaire gedachten over klassieke dans. Met deze voorstelling zou ik deze gedachten willen veranderen bij het Belgische publiek. Iedereen kan van een dansvoorstelling genieten. Dit is ideaal voor alle leeftijden, groot & klein. Iedereen is welkom!Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen