Tip 2 voor een vlotte werking met Gymstars

Lore Marguillier   ‐  Donderdag 16 feb 2017   ‐   Tweet

#GymstarsMet de steun van


Waak over de samenstelling van je trainingsgroep

Gymstars is een volledig methodisch-didactisch programma waarmee elke trainer aan de slag kan om gymnasten op hun eigen niveau te laten schitteren in de turnzaal. Om Gymstars optimaal te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat er gewaakt wordt over het aantal gymnasten per trainer en de onderlinge leeftijds- en niveauverschillen.

Hoe groter de trainingsgroep, hoe meer organisatorische vaardigheden van de trainer verwacht worden voor een vlot en efficiënt lesverloop. Door meer ervaring en het behalen van een sporttechnisch diploma, zal de trainer hier steeds beter in worden. Maar toch dient steeds als richtlijn gestreefd te worden naar maximum 12 gymnasten per trainer om de kwaliteit van de les te vrijwaren. Bij grote trainingsgroepen kan gewerkt worden met hulptrainers die de trainer bijstaan om deze verhouding te behouden.

Bovendien is het aangeraden om trainingsgroepen in te delen op basis van leeftijd en/of niveau. Bij een te groot leeftijdsverschil zal het namelijk steeds moeilijker worden om alle gymnasten te bereiken met je lesaanpak.

Bij een te groot niveauverschil zal het eveneens steeds moeilijker worden om de juiste materiaalopstellingen en opdrachten aan te bieden waar elke gymnast uitdaging in vind. Differentiëren is steeds een must, maar heeft ook zijn limieten. Indien je als club kiest voor een indeling op basis van niveau, kunnen de Gymstars-sterren als duidelijke

overgangscriteria gehanteerd worden.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen