Trampoline, dubbele mini of minitrampoline?

Inge Doens   ‐  Dinsdag 15 sep 2009   ‐   Tweet


Wie Trampoline als sport kiest mag vooral geen hoogtevrees hebben. Deze discipline speelt zich namelijk af in de ruimte en gymnasten springen tot 8 meter hoog. De trampolinegymnasten springen reeksen van 10 verschillende elementen waarbij ze salto's en schroeven combineren tijdens de sprongen.

TRAMPOLINE
De trampolinespringers worden beoordeeld op de moeilijkheid en de uitvoering van hun oefeningen.

Op het hoogste niveau worden bijna uitsluitend meervoudige salto's gesprongen, gecombineerd met meervoudige schroeven.

Trampoline is sinds 2000 een Olympische sport en is de enige turndiscipline waar naast een individuele competitie ook synchroonwedstrijden op het programma staan.

DUBBELE MINITRAMPOLINE

De dubbele minitrampoline is het resultaat van een experiment met 2 minitrampolines. Sprongen op de dubbele minitrampoline vragen durf, coördinatie, perfectie,... De gymnasten voeren op wedstrijd twee verschillende doorgangen uit in de voorrondes en nog eens twee doorgangen in de finale.

  • Een doorgang bestaat uit twee sprongen: één sprong waarbij er vertrokken en geland wordt op de dubbele minitrampoline en één sprong waarbij de gymnast vertrekt op de dubbele minitrampoline en landt op de landingsmatten.
  • Dubbele minitrampoline staat sinds 1974 op het programma binnen de discipline Trampoline.
  • Een jurypanel bestaat uit 5 uitvoeringsjuryleden en 2 moeilijkheidsjuryleden. Daarnaast is er nog een voorzitter die alles in goede banen moet leiden.
  • Elk uitvoeringsjurylid beoordeelt een oefening op 10 punten. De drie middelste scores worden opgeteld en daarbij wordt dan de moeilijkheid geteld.
  • Een dubbele minitrampoline 3.5 meter lang, 1.9 meter breed, 70 cm hoog en weegt ongeveer 140 kg.

MINITRAMPOLINE

Op een minitrampoline heeft bijna iedereen al eens gesprongen: in de club, op school,... Vaak wordt een minitrampoline gebruikt als trainingstoestel, maar de GymnastiekFederatie organiseert ook wedstrijden in deze discipline. Na een krachtige aanloop volgt een spectaculaire sprong met landing op de landingsmatten.

  • Een minitrampoline bestaat uit een frame (1.20 x 1.20 meter) dat schuin geplaatst wordt. Daarin wordt een springdoek gespannen met behulp van veren. De minitrampoline weegt ongeveer 38 kg.
  • Minitrampoline is geen officiële FIG-discipline binnen de trampolinefamilie.
  • De minitrampoline wordt veel gebruikt in demonstraties om haar spektakelwaarde.