Update 10.12: sporters die 13 worden in 2021 mogen sportseizoen uitdoen

Els Coppieters   ‐  Dinsdag 8 dec 2020   ‐   Tweet

#wearegym#wearesafe

Sinds 1 december is er een kleine versoepeling toegestaan op het vlak van outdoor sportbeoefening in georganiseerd verband. +12-jarigen kunnen in groepjes van maximum 4 personen, inclusief trainer, outdoor aan de slag. Sporters die 13 worden in 2021 mogen lopend seizoen uitdoen. 

Update 10.12 

Sporters die 13 worden mogen in 2021 blijven trainen tot het einde van het lopende sportseizoen, dat verduidelijkt Vlaams minister van Sport Ben Weyts nadat er wat verwarring was ontstaan bij sommige clubs. "Je moet een beetje menselijk blijven in de interpretatie van de coronaregels. Na de jaarwisseling of in de loop van het seizoen plots kinderen uit hun ploeg zetten, dat kunnen we echt niet maken", aldus Ben Weyts.

Volgens de huidige coronaregels mogen alleen de 'kinderen tot 13 jaar', geboortejaar 2008, nog samen indoor sporten in georganiseerd verband. Maar wat dan met de sporters die 13 jaar worden in de eerste maanden van 2021? Een strikte toepassing van de leeftijdsregels zou betekenen dat die jongeren halverwege het seizoen zouden moeten afhaken. Na de verduidelijking mogen sporters die 13 worden in 2021 sowieso blijven trainen tot het einde van het lopende sportseizoen. Wie maanden geleden begonnen is aan het sportseizoen, mag het ook afwerken. Het criterium blijft dat je moet geboren zijn in of na 2008.

"Ik kreeg uit verschillende hoeken de vraag wat er moet gebeuren met een jonge sporter die bijvoorbeeld op 1 januari 13 jaar wordt", zegt Weyts. "Maar het gaat hier over jongeren die al maanden binnen 1 bubbel samen trainen en spelen. Als dat veilig was vlak voor de kerstvakantie, dan is dat ook veilig vlak na de kerstvakantie."

Update 08.12

Er waren de laatste dagen heel wat onduidelijkheden inzake het outdoor sporten in groepjes van 4 personen in georganiseerd clubverband. Het kabinet Weyts heeft verduidelijking gegeven, welke werd verwerkt in een nieuwe algemeen protocol en een brief van de minister zelf.

De huidige situatie voor de georganiseerde sportbeoefening is als volgt:

-12 jaar (°2008 en jonger)

  • Indoor of outdoor sporten met contact is mogelijk
  • Maximaal 50 personen in een groep - geen contact tussen groepen mogelijk
  • Competitie is mogelijk, max. 1 toeschouwer per deelnemer

+12 jaar (°2007 en ouder)

  • Indoor sporten is niet toegelaten
  • Outdoor sporten met max. 4 personen (waaronder 1 meerderjarige trainer verplicht)

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen