Wegwijs in de jurering

Inge Doens   ‐  Vrijdag 21 sep 2012   ‐   Tweet


Bij elke wedstrijd zijn juryleden aanwezig die de belangrijke taak hebben om de gymnasten een objectieve score te geven voor hun oefening. Zo bepalen ze de winnaar van de wedstrijd.

Bij de meisjes wordt er op vier toestellen geturnd: sprong, brug, balk en vloer.

De score die de gymnast per toestel krijgt bestaat uit twee delen:

  • Twee moeilijkheidsjuryleden bepalen de moeilijkheid van de oefening of D-score (difficulty-score). Zo krijg je bijvoorbeeld meer punten voor een dubbele salto op de vloer dan voor een gestrekte salto.
    Deze D-score wordt bepaald aan de hand van de moeilijkheidswaarde van de delen en aangevuld met punten die je kunt behalen door het turnen van vereisten (CR).
  • Het 2de deel van de score bestaat uit de uitvoeringsscore of E-score (execution-score). Vijf uitvoeringsjuryleden bepalen deze score door startend vanaf 10 punten, punten af te trekken voor fouten in de uitvoering van een deel (kromme benen, geen verticale handenstand, …). De meest duidelijke aftrek is de val, waarvoor een volledig punt wordt afgetrokken.

De score per toestel wordt dus bepaald door de D-score + de E-score – eventuele penalty’s (buiten de lijn stappen, …). De gymnast die op de vier toestellen de hoogste totaalscore verzamelt, wint de wedstrijd.
Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen