WK Stuttgart - USA pakt wereldtitel dames

Delphine Gosseye   ‐  Dinsdag 8 okt 2019   ‐   Tweet

#stuttgart2019

Amerikaanse meisjes verlengen wereldtitel

Na de kwalificaties op het WK Turnen mochten de dames de spits afbijten in de eerste teamfinale op dit WK. De 8 beste landen uit de kwalificaties nemen het tijdens deze finale tegen elkaar op voor de wereldtitel in het teamklassement.

De Amerikaanse ploeg wist tijdens de kwalificaties met een voorsprong van 5 punten de grootste concurrenten China en Rusland achter zich te laten. Dat de Amerikaanse meisjes opnieuw de wereldittel in beslag nemen is dan ook geen verrassing. Tijdens deze finale worden heel wat fouten geturnd, ook bij toppers China en Rusland. In een spannende competitie is het uieindelijk Rusland die het zilver pakt en gaat Italië verrassend naar huis met het brons.

  1. USA - 172.330 punten
  2. RUS - 166.529 punten
  3. ITA - 164.796 punten
  4. CHN - 164,230 punten
  5. FRA - 163,628 punten
  6. GBR - 161.495 punten
  7. CAN - 160,563 punten
  8. NED - 159,427 punten

Verslag wedstrijd

Tijdens de teamfinale zien we de 8 beste landen uit de kwalificaties aan het werk. Tijdens elke rotatie komen per toestel twee landen in actie. Aan de sprong laten de de gymnasten uit Amerika en China enkele knappe sprongen zien. Op de overige toestellen maken de andere landen enkele fouten. Zo heeft de Nederlandse ploeg te maken met een val aan balk, de Franse meisjes aan brug en de Britse ploeg aan grond. Na de eerste rotatie staat de Amerikaanse ploeg aan de leiding met 45,166 punten.

In de tweede rotatie start Italië en Groot-Brittanië aan sprong, USA en China aan damesbrug, Frankrijk en Rusland op balk en Nederland en Canada aan grond. Het gaat niet foutloos aan de damesbrug, het toestel waar onze landgenote Nina Derwael tijdens de kwalificaties de hoogste score wist neer te zetten. Zowel team USA als de Chinese ploeg kampt met moeilijkheden aan dit toestel. De Chinese Liu Tingting gaat zelf tot tweemaal van het toestel. Ook aan balk verliest de Franse en Russische ploeg enkele kostbare punten, na twee rotaties valt Rusland voorlopig uit de top 3. De Italiaanse meisjes scoren sterk aan sprong, zo komen zij na twee rotaties op een voorlopige tweede plaats te staan. Aan de leiding USA, China op plaats drie.

Angelina Melnikova (RUS) - Photo: Thomas Schreyer


Als derde toestel starten de Russische meisjes aan grond, zij hebben enkele belangrijke punten op te halen. Ook de Chinese meisjes, die in actie komen aan balk, kunnen zich geen fouten meer permitteren. Helaas opnieuw een val voor de Chinese Liu Tingting. Ook de Amerikaanse ploeg kampt met een val aan dit toestel. Simone Biles turnt op haar beurt dan weer een knaller van een balkoefening. De Britse Rebacca Downie turnt een knappe oefening aan de damesbrug, goed voor 14,900 punten. De Russische ploeg turnt enkele knappe oefeningen aan grond maar valt nog steeds uit de top 3. Teamklassement na 3 toestellen: USA aan de leiding, gevolgd door Italië en China.


Als laatste toestel trekt de Amerikaanse en Chinese ploeg naar grond. De Italiaanse meisjes kom in actie aan balk, benieuwd of zij hier de zenuwen onder controle kunnen houden, mag de Italiaanse ploeg dromen van een medaille? De Russische ploeg intussen in actie op sprong, zij hebben enkele belangrijke punten op te halen. Met 3 heel knappe sprongen halen zij een totaalscore van 166,529 punten, hiermee springen ze opnieuw over de Italiaanse ploeg. De Chinese meisjes komen enkele punten te kort en vallen met 164,230 punten uit de top 3 van dit WK. De Italiaanse meisjes halen met een totaalscore van 164,796 punten het brons, het goud gaat opnieuw naar de Amerikaanse ploeg.


Later deze week zien we Nina Derwael nog in actie in de allroundfinale, toestelfinale damesbrug en toestelfinale grond.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen