Alternatieve procedures

De normale weg voor het behalen van een trainersdiploma is het volgen van een cursus en het slagen voor het bijhorende examen. Dit geldt voor de overgrote meerderheid van trainers. Er zijn echter ook alternatieve procedures mogelijk om een trainersdiploma te behalen.

1. Misschien heb je in het verleden al een trainersdiploma behaald bij een andere instantie (voor VTS)? Via een assimilatie kunnen eerder behaalde diploma’s die aan de eisen van vandaag voldoen, gelijkgeschakeld worden. In deze tabel vind je de mogelijke assimilaties en via deze weg kan je een assimilatie aanvragen.

2. Volgde je de opleiding bachelor of master LO, dan kan je – afhankelijk van je curriculum – een inschaling met een trainersdiploma bekomen.

3. Kan je aantonen met een dossier en tijdens een gesprek met een jury dat je over alle competenties beschikt die nodig zijn voor een bepaald diploma te ontvangen of beschik je over een gelijkwaardig buitenlands diploma, dan kan je voor een EVC/EVK-procedure gaan. Meer informatie hierover kan je verkrijgen op de website van de Vlaamse Trainersschool en bij Ann Janssens van de Vlaamse Trainersschool (02 209 45 96)

4. (Ex-)topsporters kunnen in aanmerking komen voor een aangepast individueel traject (GOT) waarbij het volgen van reguliere cursussen gecombineerd wordt met individueel aangepast lessen (pakketten). Meer informatie hierover kan je verkrijgen bij Josie Surmont.

5. Heb je reeds heel wat trainerservaring, beschik je nog niet over een initiatordiploma (of gelijk geschaald) en wil je graag de opleiding Instructeur B volgen in jouw discipline, dan kom je misschien in aanmerking voor een versneld traject. Via deze link vind je meer informatie en hier vind je het document voor de aanvraag te doen.