10 Facts about Toestelturnen jongens

  ‐  Maandag 18 maart 2019   ‐   Tweet

#wearettj

Noah Kuavita in actie op het EK 2018 - Foto Thomas Schreyer

Discipline in de kijker

Tijdens het competitieseizoen nemen we de tijd om elke discipline even van dichterbij te bekijken. Wat houdt de discipline precies in en wat is er nu zo typisch en vooral leuk aan? Deze week is Toestelturnen jongens aa de beurt! Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster) geeft deze week op Instagram een blik achter de schermen van zijn leven!

De jongens turnen in deze discipline aan zes toestellen: vloer, paard met bogen, ringen, sprong, brug met gelijke leggers en rek.

Sprongkracht en coördinatie zijn twee sleutelwoorden om een grondoefening tot een goed einde te brengen. Bij een paardoefening worden evenwicht en beheersing dan weer op de proef gesteld. De jongens turnen ook aan ringen, het toestel voor de krachtpatsers!

Daarnaast is voor een goede sprongoefening vooral explosiviteit en kracht nodig. De gymnasten maken hier een of meerdere salto’s en schroeven vooraleer ze op hun voeten landen. De brug bestaat uit 2 evenwijdige houten leggers. Aan deze houten leggers wordt zowel gesteund, als gehangen en gelegen in bovenarmlig. Ten slotte turnen de jongens ook aan een rek, spectaculaire vluchtelementen en extreem hoge afsprongen zijn hier sleutelwoorden.

10 facts
  1. De gymnasten stellen aan elk toestel een oefening samen met elementen die gebundeld staan in de FIG-code (code of points). Per toestel zijn er 4 vereisten bijvoorbeeld het uitvoeren van een handstand of vluchtelement.
  2. De seniores turnen een oefening met 10 (9 + afsprong) elementen, de juniores een oefening met 8 (7 + afsprong) elementen.
  3. Sinds 2006 is er geen score meer op 10. De eindscore is nu een optelsom van moeilijkheid + uitvoering.
  4. De uitvoering vertrekt vanaf 10 punten en voor elke fout wordt er x-aantal punten afgetrokken: - 0,1 ptn voor een kleine fout, -0,3 voor een middelmatige fout, -0,5 punten voor een grote fout en -1,0 punten voor een val.
  5. Nieuwe elementen die nooit eerder werden geturnd worden genoemd naar de eerste gymnast die het uitvoert op een erkende FIG wedstrijd (vb: Zonderland, Dragulescu, Busnari,…).
  6. Een studie door sport blog site Total Sportek rangschikt gymnastiek als de vierde hardste sport in de wereld, achter rugby, MMA en boksen. Volgens de studie voeren de internationale elite van gymnasten die meedoen aan evenementen zoals de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen steeds moeilijkere routines uit waardoor ze meer kracht en snelheid nodig hebben om hun rivalen bij te houden!
  7. Aan vloer en sprong turnen de mannelijke gymnasten verplicht in short, aan paard, ringen, brug en rekstok dragen ze een sokol (lange broek).
  8. Rekriemen, ringriemen en polsbanden zijn naast de maillot de dagelijkse uitrusting van een gymnast. Daarnaast komen schuurpapier en honing in combinatie met magnesium goed van pas aan de brug in functie van de hangelementen.
  9. Toestelturnen jongens was één van de sporten op de eerste Olympische Spelen in 1896 in Athene.
  10. De mannelijke gymnast met het meeste Olympische medailles (15!) is Nikolai Andrianov (Sovjet Unie – 1972, 1976, 1980). Jimmy Verbaeys (Blauwput Omnisport) haalde als eerste mannelijke Belg een allroundfinale op de Olympische Spelen (2012). Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster) is de eerste mannelijke turner die een toestelfinale wist te behalen op de Olympische Spelen (2016).

Helden

> Volg de Gobelgym website en je bent altijd op de hoogte van onze toppers!

Kalender

De gymnasten komen tijdens het wedstrijdseizoen in actie op drie Provinciale voorrondes, een Vlaams- & Belgisch kampioenschap. Daarnaast gaan er ook internationale wedstrijden door waar onze toppers in actie komen.

> Ontdek hier alle wedstrijden Toestelturnen jongens

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen