Stel de sporter centraal met het Gymfed-sportmodel

Hoe sporters optimaal coachen?

De kenmerken van sporters en aandachtspunten in de coaching van jullie trainers zijn natuurlijk niet voor elke sporter hetzelfde. Waar ligt de focus bij een 10-jarige recreatieve gymnast? Wat kan je wel/niet verwachten van een sporter in een bepaalde fase in hun sportieve carrière? Hoe zit het met de ontwikkeling van kracht en lenigheid van de sporters? En wat met de fysieke en mentale belasting? Met het Gymfed-sportmodel ondersteunen we onze clubs en trainers met inzichten om sporters op elk moment hun volle potentieel te laten benutten.In welke levensfase bevinden de sporters zich?

Het Gymfed-sportmodel is gebouwd op zeven verschillende levensfasen, gelinkt aan ontwikkeling, leeftijd en sportief niveau van de sporter. In elke fase heeft de sporter zijn eigen motorisch-fysieke en mentale kenmerken. Het is belangrijk dat zowel de fysieke als sportspecifieke training per fase wordt afgestemd op deze kenmerken. Ook de mentale training speelt een cruciale rol in de vorming van de sporters. Al deze zaken moeten in elke fase plaatsvinden in een passende trainingscontext.

  1. Actieve start - Spelend bewegen en ontdekken
  2. Basisvorming - Bewegen om te leren
  3. Gerichte training - Leren trainen
  4. Doorgedreven training - Trainen om te trainen
  5. Wedstrijdtraining - Trainen voor prestaties
  6. Toptraining - Presteren op topniveau
  7. Voor altijd sportief - Een leven lang in de gymnastiek


Aan de slag met het Gymfed-sportmodel

Bouw jij als club mee aan sporters die zowel fysiek als mentaal sterk staan? Voor de implementatie van het Gymfed-sportmodel in de clubwerking werden volgende concrete tools ontwikkeld:

Gaan jullie binnen de club met het Gymfed-sportmodel aan de slag? De 10 basisprincipes voor trainers en clubs vormen een handige leidraad bij de integratie van het sportmodel in jouw club.

“Een sportmodel waarbinnen prestatie onlosmakelijk met het mentale en fysieke welzijn van sporters verbonden is, moet de norm zijn” - Ilse Arys, Algemeen manager

Vragen of meer info?

Wens je meer algemene info of heb je een concrete vraag rond het Gymfed-sportmodel? Ons team sportief beleid staat steeds voor jullie klaar!


Lore Marguillier

Sporttechnisch coördinator recreatie, trainersopleidingen & projecten
Contact - 09 243 12 22