Stel je sporters centraal met het Gymfed-sportmodel

Hoe je sporters optimaal coachen?

De kenmerken van je sporters en aandachtspunten in jouw coaching zijn natuurlijk niet voor elke sporter hetzelfde. Waar focus je op bij een 10-jarige recreatieve gymnast? Wat kan je wel/niet verwachten van een sporter in een bepaalde fase in hun sportieve carrière? Hoe zit het met de ontwikkeling van kracht en lenigheid van de sporters? En wat met de fysieke en mentale belasting? Met het Gymfed-sportmodel ondersteunen we je met inzichten hoe jij als trainer jouw sporters op elk moment hun volle potentieel kan laten benutten.


In welke levensfase bevinden je sporters zich?

Het Gymfed-sportmodel is gebouwd op zeven verschillende levensfasen, gelinkt aan ontwikkeling, leeftijd en sportief niveau van de sporter. In elke fase heeft de sporter zijn eigen motorisch-fysieke en mentale kenmerken. Het is belangrijk dat zowel de fysieke als sportspecifieke training per fase wordt afgestemd op deze kenmerken. Ook de mentale training speelt een cruciale rol in de vorming van je sporters. Al deze zaken moeten in elke fase plaatsvinden in een passende trainingscontext.

  1. Actieve start - Spelend bewegen en ontdekken
  2. Basisvorming - Bewegen om te leren
  3. Gerichte training - Leren trainen
  4. Doorgedreven training - Trainen om te trainen
  5. Wedstrijdtraining - Trainen voor prestaties
  6. Toptraining - Presteren op topniveau
  7. Voor altijd sportief - Een leven lang in de gymnastiek


Doe de test en krijg meer inzichten voor jouw training

Bouw jij als trainer mee aan sporters die zowel fysiek als mentaal sterk staan? Voor de implementatie van het Gymfed-sportmodel in de clubwerking werden volgende concrete tools ontwikkeld:

Gaan jullie binnen de club met het Gymfed-sportmodel aan de slag? De 10 basisprincipes voor trainers en clubs vormen een handige leidraad bij de integratie van het sportmodel in jouw trainingen.

“Een sportmodel waarbinnen prestatie onlosmakelijk met het mentale en fysieke welzijn van sporters verbonden is, moet de norm zijn” - Ilse Arys, Algemeen manager

Vragen of meer info?

Wens je meer algemene info of heb je een concrete vraag rond het Gymfed-sportmodel? Ons team sportief beleid staat steeds voor jullie klaar!Lore Marguillier

Lead Projecten & Events
Contact - 09 244 06 36