Biles Olympisch kampioene, Nina Derwael beste Belgische turnster ooit in Olympische allroundfinale!

Inge Doens   ‐  Donderdag 11 aug 2016   ‐   Tweet

#GoBELGYMMet de steun van


BOIC.jpg

Deze avond vond de allroundfinale van de meisjes plaats op de Spelen in Rio. Het was uiteraard uitkijken naar Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) van het Delhaize TOP-team die zich voor deze finale met de 24 beste gymnasten ter wereld wist te plaatsen. Met een mooie 19de plaats (56.299 punten) sluit ze haar eerste deelname aan de Spelen af. Simone Biles werd zoals verwacht de nieuwe Olympisch kampioene.

De 16-jarige Nina turnde in Rio haar eerste grote finale. Ze mocht de spits afbijten op de vloer waar haar nieuwe oefening, met dank aan choreografe Irina Shadrina, het publiek en de jury kon bekoren. Ze kreeg er 13.733 punten voor. Op de sprong turnde ze een Yourtchenko met volledige schroef die haar 13.966 punten opleverde. En dan was het volop genieten bij haar beste toestel, de brug. Ze turnt, zoals tijdens de kwalificaties, opnieuw een foutloze oefening met een iets betere landing en krijgt van de jury een verdiende score van 15.300 punten. Mooi! Ze haalt op dit toestel de tweede hoogste score in deze competitie en kan, na drie rotaties, tot de 11de plaats in het klassement opklimmen. Haar laatste oefening, de balk, moet ze turnen als Simone Biles haar grondoefening brengt. Het publiek staat recht, het lawaai in de zaal is oorverdovend. Nina kan aanvankelijk het hoofd koel houden maar valt van het toestel met haar acrobatische reeks. Jammer! Met een totaalscore van 56.299 punten weet Nina niettemin de beste Belgische prestatie ooit in een allroundfinale op de Olympische Spelen neer te zetten! Een resultaat waar ze terecht fier op mag zijn!

Voor de strijd om het goud maakte de Amerikaanse Simone Biles haar favorietenrol waar. Met een fantastische glimlach turnde ze zich naar haar tweede Olympische titel. Dinsdag haalde ze ook al goud met het team. Biles, die de laatste drie jaar het turnen op wereldniveau domineerde, brengt een extreme moeilijkheid in haar oefeningen en kan haar landgenote Raisman met 2.1 punten achter zich laten. Ongeloflijk wat deze 19-jarige turnster hier in Rio presteert.
Met een puntentotaal van 62.198 punten wordt ze de vierde turnster op rij die de Olympische allroundfinale wint na Carly Patterson (2004), Nastia Liukin (2008) en Gabrielle Douglas (2012).
Aliya Mustafina (Rusland) moet in de laatste rotatie nog het zilver laten aan Alexandra Raisman (USA) en haalt met het brons haar zesde Olympische titel in haar carrière.

Maandag turnt Dennis Goossens (TK Kerels Waasmunster) in de toestelfinale van de ringen!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen