Club in de kijker - KSMG Halle

Melanie Verstockt   ‐  Dinsdag 12 december 2023   ‐   Tweet


Elke maand nemen we de tijd om één van onze clubs in de kijker te plaatsen. Omdat ze een goed draaiende werking hebben, omdat ze iets speciaals te bieden hebben of iemand in de bloemetjes willen zetten. Deze keer is het de beurt aan KSMG Halle!

De club kent zijn bestaan in het jaar 1905, toen nog een turnclub enkel voor mannen. Vandaag telt de Koninklijke Sint-Martinusturngilde, kortweg KSMG, meer dan 250 actieve leden. 

Een club voor en door mensen 

KSMG heeft als doel om een club te zijn waar iedereen zich welkom voelt. De focus ligt dan ook heel sterk op het recreatieve en het familiale aspect. De club heeft een aanbod gymnastiek voor de allerkleinsten, maar ook voor volwassenen. KSMG telt verschillende turngroepen, trampolinegroepen en recent kan je er ook terecht in de groep Freerunning voor kinderen die eerder avontuurlijk aangelegd zijn en echte durvers zijn. 

Naast alle recreatieve groepen zijn er twee wedstrijdgroepen. Enerzijds is er de wedstrijdgroep trampoline, die vooral wedstrijden springt op de grote trampoline. Anderzijds is er ook een turngroep 6 tot 12-jarigen, die meedoen aan recreatieve turnwedstrijden.

119 jaar geschiedenis

Het verhaal van KSMG begint in 1878 wanneer tien jonge mannen "Cercle Saint-Martin" oprichten als reactie op politieke spanningen in Halle. Uit deze oorspronkelijke groep ontstond in 1905 KSMG. Oorspronkelijk, zoals in bijna alle turnkringen, was de club enkel voor mannen toegankelijk. Tot WOII boekt de club het ene succes na het andere. Na de oorlog hervat de club n 1947 met een haar nieuwe Vlaamse naam "Sint-Martinus Turngilde Halle" en een meisjesafdeling in 1949. De turnclub kende heel wat successen in de jaren nadien. Eind jaren '90 voegde de club een nieuwe discipline toe aan haar aanbod, namelijk Trampoline. Op 9 mei 2015 vierden ze het 110-jarige bestaan met een turnhappening die de naam "Kaffee KSMG" meekreeg. Deze happening wisselt sinds dan af met het turnfeest. Na de Coronaperiode doen ze in maart 2024 de deuren van Kaffee KSMG terug open. 

Kerstmarkt Halle 

Ben je komende weekend in de buurt van Halle en wil je de kerstsfeer opsnuiven? Ga dan zeker een bezoekje brengen aan de kerstmarkt in Halle. In één van de stalletjes kan je ook KSMG terugvinden. Zij bedienen je graag van een lekker drankje en hapje.


Wil jij KSMG Halle beter leren kennen? Neem dan zeker een kijkje op hun websiteFacebook of Instagram!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen