Duitse topcoach Ulla Koch als interim-headcoach

Delphine Gosseye   ‐  Vrijdag 17 november 2023   ‐   Tweet


De Duitse topcoach Ulla Koch wordt de nieuwe interim-headcoach van de topsportwerking in de discipline Toestelturnen Dames bij Gymfed. “Ulla Koch is een kampioenencoach met meer dan 40 jaar evaring. We zijn ongelofelijk trots dat een topcoach als Ulla ons team komt versterken binnen ons Prestatieprogramma in samenwerking met Sport Vlaanderen. We kijken ernaar uit om met de technische en interdisciplinaire staf onze gymnasten klaar te stomen richting de komende competities." stelt Ruben Neyens, Topsportmanager van Gymfed.

Gelauwerde topcoach en voortrekker Safe Sport

Meer dan 15 jaar actief als headcoach van de Duitse Turnbond (DTB), vier Olympische teamselecties en verschillende medailles op wereldkampioenschappen op meerdere toestellen: met Ulla Koch strikt Gymfed een topcoach voor haar topsportwerking in de discipline Toestelturnen Dames.

In 2020 werd Koch door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nog gelauwerd met de Lifetime Achievement Award voor haar werk als turncoach.

De Duitse topcoach Ulla Koch zal de rol van interim-headcoach opnemen vanaf 21 november 2023 tot aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Ze zal onze atleten begeleiden richting de kwalificatie voor de Olympische Spelen en het komende Europese kampioenschap in Italië, mei 2024.

“Ulla Koch is een kampioenencoach met meer dan 40 jaar ervaring. Naast de sportieve successen bewees Ulla de voorbije jaren dat resultaten en gezond en ethisch sporten hand in hand gaan”, stelt Ruben Neyens, Topsportmanager van Gymfed. “Haar visie sluit perfect aan bij de werking van Gymfed waar we bouwen aan sporters die zowel fysiek als mentaal sterk staan, die plezier beleven aan hun sport en die trots en tevreden op hun periode als sporter kunnen terugkijken. We zijn dan ook fier dat we, mede dankzij het BOIC als facilitator, de samenwerking met Ulla kunnen aangaan."

Met het oog op de toekomst volgt er na de Olympische Spelen nog een transitieperiode waarbij Ulla, in afwachting van de aanstelling van een nieuwe vaste headcoach, de gymnasten verder zal begeleiden richting de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028 en Brisbane in 2032.

“Eer om Belgische toppers te mogen begeleiden” – Ulla Koch

De afgelopen dagen bracht Ulla Koch een bezoek aan de Topsporthal in Gent om alvast kennis te maken met de topsporters en omkadering van de topsportwerking van Gymfed.

"De eerste kennismaking verliep vlot.We zijn ongelofelijk trots dat een topcoach als Ulla ons team komt versterken binnen ons Prestatieprogramma in samenwerking met Sport Vlaanderen. We kijken ernaar uit om met de volledige staf onze gymnasten klaar te stomen richting de komende competities: World Cups, Europees kampioenschap en de Olympische Spelen van Parijs 2024 (na selectie)", stelt Ruben Neyens.

“Het is voor mij een grote eer om de Belgische gymnasten te begeleiden naar hun doelen. Ze hebben fantastische resultaten neergezet in de voorbije Olympische cycli en zijn enorm gemotiveerd om hierop verder te bouwen. Ik kijk er naar uit om samen met het volledige team: de gymnasten, coaches en experten deze gemeenschappelijke doelen samen te bereiken.” – Ulla Koch

Meer dan 40 jaar ervaring op de teller

Naast de sportieve succes tussen 2005 en 2021, begeleidt Ulla Koch nog vijf gymnasten op de Olympische Spelen tussen 1992 en 2004, 13 gymnasten op tien wereldkampioenschappen, negen gymnasten op zeven Europese Kampioenschappen en is ze actief op meer dan 50 Duitse kampioenschappen.

Daarnaast studeerde Ulla Koch aan de gerenommeerde Duitse Sportuniversiteit Keulen (DSHS) en behaalde ze een master diploma in Pedagogie. Ulla zal samen met haar man, Dieter Koch, de komende periode verhuizen naar België waarbij ook Dieter als assistent-coach het trainersteam in Gent zal vervoegen.

“Met Ulla Koch zijn we ervan overtuigd een sterk profiel aan onze omkadering toe te voegen, dit zowel inzake pedagogische kennis als op vlak van haar interpersoonlijke vaardigheden”, sluit Ruben Neyens af.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen