EK Turnen Bern: Team BELGYM eindigt 9de. Gaelle plaatst zich voor toestelfinales balk en grond!

Inge Doens   ‐  Donderdag 2 jun 2016   ‐   Tweet

#ECBern2016

Op het Europees kampioenschap Turnen in Bern turnde het Delhaize TOP-team deze avond de kwalificatiewedstrijd. Voor de vier Belgische gymnasten die deelnamen kaderde dit EK in het voorbereidings-programma van het Team BELGYM voor de Olympische Spelen. Met een totaalscore van 161,930 punten eindigde het team op een 9de plaats en mist zo met 0,033 punten de Teamfinale. Gaelle Mys plaatst zich voor de toestelfinales balk en grond!

Headcoach Yves Kieffer koos er voor de gymnasten op te stellen die op het Test Event (april 2016 in Rio) niet de kans kregen, door niet-selectie of kwetsuur, aan te treden. Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe) en Nina Dewael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) werden ondersteund door de 24-jarige Gaelle Mys (OTV Nazareth).

Aangezien het team 7de eindigde op het EK in Sofia (met Gaelle, Laura Waem en Lisa Verschueren) mochten ze op dit EK in de laatste wedstrijd aantreden. In deze rotatie waren ook de andere toplanden Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Roemenië en Rusland ondergebracht. Julie turnde als enige turnster aan de vier toestellen, Nina zagen we aan het werk op brug en balk. Gaelle turnde aan sprong, balk en grond en Cindy nam sprong, brug en grond voor haar rekening. Per toestel mochten slechts 3 gymnasten aantreden, alle scores telden mee voor het eindresultaat. Het kwam er dus op aan geen grote fouten te maken. De 8 beste landen selecteren zich voor de Teamfinale, de 8 beste gymnasten per toestel turnen de toestelfinales. Voor de senioren is er in de even jaren geen allroundfinale.

Kort wedstrijdverslag
Nina mag de wedstrijd starten aan de balk en turnt een prima oefening waarvoor ze van de jury een score krijgt van 13,933 punten. Ook Julie start aanvankelijk goed maar gaat van de balk met salto zijwaarts. Ze herpakt zich goed, we zien ondermeer nog een acrobatische reeks van drie elementen (flik, open salto, flik) die ze perfect uitvoert. Gaelle stelt op haar beste toestel niet teleur, een prima score van 14.133 punten brengt het teamresultaat op 40.799 en een voorlopige 8ste plaats in het teamklassement.
Ook na de vloeroefeningen van Julie, Cindy en Gaelle kan het team de 8ste plaats behouden en is een plaats in de Teamfinale (8 beste landen - zaterdag) binnen bereik. Julie turnt zich goed door haar vloeroefening en scoort 13.166 punten. Cindy haalt met ondermeer een prima temp-dubbel hurk salto een score van 13.033 punten en Gaelle sluit af met 13.800 punten. Aan de sprong voeren Cindy (13,733), Julie (13,900) en Gaelle (13,933) een Yourtchenko met volledige schroef uit.
Ze halen er hun hoogste toestelscore (41,566) en blijven ook na de 3de rotatie de 8ste plaats behouden. De brug moet uitsluitsel geven. Aan de brug zien we ook Nina terug in actie die het Test Event miste door een vingerbreuk en sindsdien hard werkte aan haar revalidatie. Met een val en een matige score van 13,300 punten ziet ze echter de kans op een toestelfinale aan zich voorbijgaan. Met een totale teamscore van 161,930 punten moet het Team BELGYM in laatste instantie nog de 8ste plaats afstaan aan het team van Hongarije. Ze eindigen ontgoocheld op een 9de plaats met slechts 0,033 punten van een Teamfinale. Jammer! Individueel kan Gaelle Mys zich plaatsen voor de toestelfinales balk en grond die zondag geturnd worden. Julie Meyer eindigt in het allroundresultaat op een 14de plaats.

De Teamfinale wordt geturnd door: Groot-Brittannië, Rusland, Zwitserland, Roemenië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Hongarije.

Morgen (vrijdag 3 juni - 19.00 uur) komen Rinke Shanty (Sportiva Sint-Gillis-Waas) en Maellyse Brassart (Gym Phoenix) in actie in de allroundfinale van de junioren. Gaelle turnt zondag haar finales om 12.20 uur!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen