EK Toestelturnen: Belgische junioren eindigen knap 8ste. Allroundfinale voor Rinke en Maellyse!

Inge Doens   ‐  Woensdag 1 jun 2016   ‐   Tweet

#ECBern2016

Alysha, Manon, Myrthe, Maellyse, Rinke: proficiat!
Alysha, Manon, Myrthe, Maellyse, Rinke: proficiat!

Deze week vindt het Europees kampioenschap Turnen voor meisjes plaats in Bern. Vandaag mochten de junioren hun kwalificatiewedstrijd turnen. Het team slaagde er in een puntentotaal van 157.628 punten te verzamelen en 8ste te eindigen in het teamklassement. Rinke Santy en Maellyse Brassart stoten door tot de allroundfinale.

Het team was samengesteld uit Myrthe Potoms (Gymflex), Rinke Santy (Sportiva Sint-Gillis-Waas), Alysha Senders (Sta Paraat Hasselt-P.H.H. Hasselt), Manon Muller (Gymplus vzw) en de Waalse turnster Maellyse Brassart (Gym Phoenix).

De meisjes mochten in de laatste wedstrijd (van 4) van de dag starten op de balk. Op dit EK turnen 4 van de 5 gymnasten op een toestel en worden de 3 beste resultaten in aanmerking genomen voor het eindresultaat. Myrthe, Rinke en Maellyse turnden allround. Alysha kwam in actie op de vloer en Manon, die de gekwetste Imke Wolthuizen (De Gympies Keerbergen) vervangt, turnde op balk, sprong en brug. De 24 beste gymnasten selecteren zich voor de allroundfinale, de 8 beste gymnasten per toestel turnen de toestelfinales. De ambities voor dit team waren top-8 en twee individuele allroundfinales.

Kort wedstrijdverslag
Manon mag de spits afbijten op de balk en zet meteen een prima oefening neer. Ook Maellyse weet op het toestel te blijven met een keurige oefening. Rinke en Myrthe gaan beiden met hun acrobatische reeks (flik open salto) van het toestel maar weten zich te herpakken en goed af te werken. Een puntentotaal van 38.9320 punten brengt hen na de eerste rotatie op een voorlopige 10e plaats. Bij de vloeroefeningen worden geen grote fouten gemaakt. Rinke, Maellyse, Alysha en Myrthe maken indruk met hun choreografie. Ze weten hun acrobatische reeksen goed af te werken maar missen nog wat moeilijkheid en stabiliteit in de landing. Ze kunnen een puntentotaal van 38.932 punten verzamelen wat hen halfweg de wedstrijd in de tussenstand met 77.564 punten op een 11de plaats brengt. De sprong van Manon (overslag salto voorwaarts) mislukt, gelukkig weten de drie andere turnsters hun sprong (Yourtchenko met volledige schroef) zonder grote fouten af te werken en kunnen ze zelfs opklimmen naar een 8ste plaats in het klassement. De brug is voor onze meisjes het beslissende toestel. En ze slaan er zich prima door. Rinke, Manon en Maellyse weten hier een score van 38.932 punten te behalen en kunnen hun 8ste plaats handhaven. Knap!

Rinke Santy en Maellyse Brassart eindigen respectievelijk 16e en 17e en verzekeren zich van een plaats in de allroundfinale (24 beste turnsters) die vrijdag geturnd wordt. Ook Myrthe Potoms kan zich met een 20e plaats bij de beste 24 gymnasten plaatsen. Aangezien er slechts twee turnsters per land de allroundfinale turnen zal ze echter niet in actie komen.

Het juniorenteam, dat de hoop is voor het Belgische turnen voor de Olympische Spelen van 2020, is er alvast in geslaagd de verwachtingen in te lossen. Proficiat aan de turnsters en hun trainers, prima gedaan!

Morgen (donderdag 2 juni) turnen de seniorgymnasten hun wedstrijd. Voor het Team BELGYM treden aan: Julie Meyers (15 jaar - TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Cindy Vandenhole (17 jaar - Vaste Vuist Lauwe), Nina Dewael (16 jaar - TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) en Gaelle Mys (24 jaar - OTV Nazareth).

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen