EK Toestelturnen: Kwalificaties meisjes

Delphine Gosseye   ‐  Woensdag 21 april 2021   ‐   Tweet

#basel2021

Woensdag 21 april, D-day voor de meisjes van Team BELGYM. In de St Jakobshalle in Basel staan de kwalificaties van het Europees kampioenschap op het programma.

Opgedeeld overheen 4 subdivisies komen de vrouwelijke atleten vandaag in actie. Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare) en Jutta Verkest (Gymflex) zien we allround aan het werk in subdivisie 1. Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen) en Noémie Louon (Turnclub Varsenare) in subdivisie 3. Op het programma staan de kwalificaties waar de gymnasten zich kunnen selecteren voor de allroundfinale (top 24 met max 2 gymnasten per land) en toestelfinales (top 8 met max 2 gymnasten per land) later deze week. 

Margaux Daveloose
opent dit Europees kampioenschap als eerste gymnast op balk. Enkele wiebels kosten haar enkele punten op dit toestel. Met een mooie anderhalve schroef als afsprong is ze goed voor 11,700 punten. Jutta Verkest, die op dit EK haar debuut maakt in de seniorencompetitie, komt net als Margaux op de 4 toestellen in actie. Een mooie opsprong en acrobatische serie voor Jutta aan dit toestel. Een val bij haar pirouette en concentratiefoutje hierna kosten haar helaas enkele punten. Haar oefening is goed voor 10.466 punten. 

Als tweede toestel trekken onze meisjes naar grond. Jutta Verkest maakt een sterke indruk aan dit toestel. Mooie dubbel gehoekte salto gevolgd door een dubbel gehurkte salto met knappe bloklanding. Ook haar derde acrobatische serie voert ze goed uit. Dit gebracht in een vernieuwende choreografie uit de hand van Irina Shadrina levert haar 12,833 punten op. Met technisch sterk uitgevoerde acrobatische reeksen straalt Margaux Daveloose aan de grond. Een elegante start in haar choreografie gevolgd door een opzwepende muziekkeuze, knap gebracht door de sierlijke Margaux Daveloose. Goed voor 12,866 punten, op naar sprong. Beide meisjes voeren een mooie yurchenko volledige schroef uit. 13,100 punten voor Margaux en 13,366 punten voor Jutta. 

Op naar het laatste toestel, de damesbrug. Margaux turnt een mooie oefening, enkel bij haar afsprong gaat het mis. Een val na haar dubbele gehurkte salto zorgt voor een teleurstelling bij de West-Vlaamse gymnaste, 11,833 punten. Bij Jutta gaat het wel goed bij dit laatste toestel, 12,933 punten. Mooi Jutta!

In subdivisie 3 starten Fien Enghels en Noémie Louon, net zoals hun teamgenoten eerder vandaag, hun competitie aan balk. Beide meisjes komen helaas ten val aan dit toestel, een mindere start. 11,133 punten voor Noémie Louon en 11,733 punten voor Fien Enghels. Aan de grond zien we enkel Noémie Louon in actie, zij brengt als 5de gymnast haar grondoefening. Noémie herpakt zich aan dit toestel en laat enkele knappe acrobatische reeksen zien. In haar laatste element gaat het echter mis en komt ze ten val, 11,966 punten. Op naar sprong. Een nette uitvoering van een yurchenko volledige schroef levert haar 13,100 punten op.

Aan het laatste toestel, de damesbrug, komt Fien Enghels eveneens opnieuw in actie. Net zoals aan sprong voert Noémie Louon haar elementen aan de brug netjes uit, een dubbel gehoekte salto als afsprong, goed voor 13,133 punten. Ook Fien Enghels turnt knap aan dit toestel, 13,900 punten en een voorlopige 6de plaats in de ranking aan de Damesbrug na de 3de subdivisie.

Eindranking:

  • Jutta Verkest (Gymflex) - 49,598 punten - 3de reserve AA-finale
  • Fien Enghels (Turkring Geraardsbergen) (2 toestellen) - 25,633 punten - reserve finale Damesbrug
  • Noémie Louon (Turnclub Varsenare) - 49,532 punten - 35ste
  • Margaux Daveloose (Turnclub Varsenare) - 49,499 punten - 36ste

Na 4 subdivisies eindigt Fien Enghels als reserve voor de finale aan de Damesbrug en Jutta Verkest 3de reserve voor de allroundfinale. 

Morgen, donderdag 22 april, is het de beurt aan de jongens van Team BELGYM. Zij vangen hun kwalificaties aan in subdivisie 2 en 3.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen