EK Trampoline en Tumbling: De broertjes Geens gaan internationaal.

Lisa Devos   ‐  Dinsdag 29 maart 2016   ‐   Tweet

#ekvalladolid



“Sporten zit in onze genen”

Deze week trekken Joris en Wannes Geens naar het EK te Valladolid. De twee broers turnen voor het eerst samen op het hoogste niveau. Joris treedt aan bij de senioren op de grote trampoline (individueel, synchroon en in team), Wannes is nog junior en neemt deel in de disciplines grote trampoline en dubbele mini trampoline (DMT). Ze staan dus voor een goed gevulde week.

Net voor vertrek gingen we even polsen naar hun ambities.

Hey Joris en Wannes. Proficiat met jullie selecties. Gingen de testmomenten zoals gepland? Of was het nog even stressen om de normen te springen?
Joris: Testmomenten zijn altijd wel even stressen. Je wil natuurlijk op het eerste selectiemoment onmiddellijk je selectie vastleggen, maar dat is niet altijd evident. Individueel maakte ik nog te veel fouten dus het werd best spannend. Gelukkig kon ik rekenen op mijn synchroonpartner en teammaats en konden we onze selectie afdwingen op het laatste selectiemoment.

Wannes: In oktober haalde ik tijdens de Loulé cup in Portugal reeds mijn selectie DMT. Ik was nog niet echt bezig met het halen van selecties, maar sprong vier mooie reeksen en het resultaat volgde vanzelf. Het gaf me meer tijd en ruimte om progressie te maken op de grote trampoline waardoor een selectie op dit toestel ook binnen handbereik kwam. Het werd wel alles of niets tijdens de laatste test, maar alle puzzelstukjes vielen op het juiste moment in elkaar en ik haalde mijn selectie met meer dan twee punten overschot! Het heeft veel werk, geduld en toch ook best wat stress gekost, maar ik mag dus voor beide toestellen naar het EK. (Volgende keer ook op tumbling Wannes? ;) )

Met welke ambities trekken jullie naar Spanje?
Joris: Als ik een stabiele oefening neerzet moet het mogelijk zijn om de halve finale te halen. Dat zie ik als mijn persoonlijk doel. Bij synchroonspringen is echt alles mogelijk. Je bent niet enkel afhankelijk van je eigen oefening, maar ook van die van je partner. Als alles goed gaat kunnen we een finaleplaats halen en eens je in de finale zit is echt alles mogelijk.

Wannes: Ik hoop echt op een finaleplaats bij DMT. Ik haalde dit seizoen al twee internationale medailles dus alles kan nog. Ik probeer me vooral te concentreren op mijn landingen. Daar kan je heel veel punten mee winnen, maar helaas ook verliezen. Op de grote trampoline is het heel moeilijk om de concurrentie in te schatten. Het zou fantastisch zijn om de halve finale te halen, maar daar wil ik op voorhand nog niet te veel over nadenken. Laten we beginnen met twee mooie oefeningen te tonen (lacht), de rest zien we wel.

Voor het eerst samen op een EK, betekent dat iets speciaals?
Het is zeker niet de eerste keer dat we samen naar een buitenlandse wedstrijd gaan, we zijn het dus wel al een beetje gewoon om samen op pad te zijn, maar een EK is natuurlijk wel iets speciaals. Het is heel leuk om samen naar een wedstrijd als deze toe te leven en deze ook samen te beleven. Door samen elke dag hard te werken op training hebben we dit doel bereikt. Het zal zeker speciaal zijn om dan ook samen de Europese wedstrijdvloer te betreden en de stress te delen. We kijken er naar uit!

Joris, het is jouw 5de EK, als je drie tips mag geven aan je broer als groentje, welke zijn dat dan?

1) Zorg dat je goed uitgeslapen bent op de wedstrijddag. Als je slaperig bent kan je je niet focussen.

2) Heb vertrouwen in jezelf. Alles wat je kan op training kan je ook op de wedstrijd. Focus op wat je moet doen en alles komt goed.

3) Zorg voor een lange en goede opwarming. Dit zorgt ervoor dat je met je hoofd bij de wedstrijd zit, en dat je lichaam er klaar voor is. Tijdens de wedstrijd moet je vaak wachten, warme spieren zijn dus zeker van belang.

Joris, zie je een mooie toekomst weggelegd voor je broer?
Als hij even hard blijft werken als nu, dan kan hij nog veel bereiken. Wannes doet het zeer goed en hij kan nu reeds meer dan wat ik kon op die leeftijd. Ik heb natuurlijk nooit een broer als voorbeeld gehad op training. (lacht)

Zijn er al zaken die jij van hem kan leren?
We leren elke dag van elkaar. We pushen elkaar op training en dat maakt ons sterker als broers en als gymnasten.

Misschien moeten jullie gewoon samen synchroon springen. Opgelost! In Nederland had je bijvoorbeeld de tweelingbroertjes Gotschin, die deden het lang niet slecht!
Ik (Joris) heb er altijd van gedroomd om samen met mijn kleine broer synchroon te springen. Nu is dat plots heel dichtbij en wil ik het zeker proberen. Of we als springers goed bij elkaar zullen passen, zullen de trainingen dan nog moeten uitwijzen. Momenteel heb ik een hele goede synchroonpartner waarmee ik nu op het EK samen zal springen. Er zijn nog geen afspraken gemaakt over eventuele veranderingen binnen de synchroonteams. Dit zal de tijd moeten uitwijzen.

Ik vroeg het aan Tachina ook, maar ik ben minstens even benieuwd naar jullie antwoord. Als jullie één iemand mogen meenemen in jullie valies, wie is het dan?
Wannes: Ik ben altijd graag samen met mijn broer weg. Hij is nu al mee en hij zorgt altijd goed voor mij. Samen hebben wij altijd veel plezier dus hou ik liever wat meer plaats in mijn valies voor shorts en T-shirts.

Joris: Er zijn zoveel mensen die ik graag met mij zou willen meenemen. Mijn ouders, mijn vriendin en mijn beste vrienden zijn er altijd voor mij, dus het is leuk als die erbij zijn. Het is niet makkelijk om 1 persoon te kiezen. Ik ben al heel blij dat ik samen met mijn broer naar het EK kan. Het wordt zeker een leuke ervaring.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen