EYOF 2015: Belgische meisjes oogsten 6 medailles op het EYOF

Inge Doens   ‐  Donderdag 30 juli 2015   ‐   Tweet

#eyof2015gymIliaz wordt knap vijfde in rekfinale!

Het European Youth Olympic Festival zit er op voor Iliaz Pyncket (Vaste Vuist Lauwe), Noah Kuavita (Silok Deurne), Takumi Onoshima (FfG), Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Axelle Klinckaert (GymMAX vzw) en Julie Meyers (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw).

De meisjes haalden 6 medailles, de jongens plaatsten zich voor 4 finales.
Tijd om even terug te blikken op de prestaties (recentste eerst) van onze Belgische gymnasten:

1 augustus - Toestelfinales - deel 2:
Alweer een TOP-dag voor de Belgische gymnastiek in Tbilisi: 2x maal G.O.U.D. voor Axelle, 1x B.R.O.N.S. voor Nina en een VIJFDE plaats voor Iliaz op deze laatste competitiedag! De meisjes begonnen aan de balk en daar ging het toch eventjes mis bij Nina... Ze gaat tot twee maal toe van het toestel, maar wordt toch nog vijfde. Axelle daarentegen deed een excellent job, turnt 13.950 ptn bij elkaar en mag hiermee het goud in ontvangst nemen! In de vloerfinale vallen beide meisjes in de prijzen: goud voor Axelle en Nina neemt het brons mee naar huis.

Ook Iliaz gaf vandaag het beste van zichzelf aan het rek, wat hem een welverdiende vijfde plaats opleverde! WELL DONE!

Na vijf dagen competitie, een achtste plaats voor de jongens en een tweede plaats voor de meisjes in de landencompetitie, 11 individuele finales met veelbelovende resultaten bij onze jongemannen, zilver voor Axelle in de AA-finale, zilver voor Nina aan brug, brons voor Nina's grondoefening en als kers op de taart ook nog twee gouden medailles voor Axelle's balk - en vloerfinale, mogen we spreken voor een vruchtbare competitie voor onze Belgische gymnasten!!!

31 Juli - Toestelfinales - deel 1:
Nina wist zich te kwalificeren voor de brugfinale met een topscore van 14.550 ptn. Gisteren, ging ze In de allroundfinale helaas van het toestel, maar vandaag maakte ze dit dubbel en dik goed. 14.800 ptn leveren Nina - op 0,05 van de nummer 1 - de tweede plaats op!

Naast Nina zagen we ook Iliaz Pyncket (Vaste Vuist Lauwe ) in actie in de vloerfinale. Hij turnde een goede oefening, wat hem een mooie 5de plaats opleverde! Ilaz werd samen met zijn teamgenoten ook 8ste in de landencompetitie.

30 Juli - Allroundfinale:
Noah Kuavita (Silok Deurne) & Takumi Onoshima (FfG) turnden donderdag de AA-Finale. Met 78.850 ptn voor Noah en 78.650 ptn voor Takumi behaalden ze respectievelijk een mooie 13de en 15de plaats! Veelbelovende resultaten van deze Belgische jongemannen, die bij de jongste deelnemers van de competie hoorden. En een mooi verjaardagscadeautje voor Noah, die dinsdag 16 werd!

Axelle turnde een zeer sterke wedstrijd, na 14.150 ptn voor sprong, 13.200 ptn aan brug en 14.200 ptn aan balk, stond ze op een voorlopige derde plaats, waarbij ze de Russische meisjes, Daria Skrypnik en Anastasiia Iliankova nog voor zich moest laten.
MAAR met een knaller van een grondoefening, verdiende ze nog eens 14.200 ptn, wat haar een ex aequo met de Russische nummer 1: Skrypnik opleverde. Volgens de Olympische Tie breaking rules (uitgelegd via onderstaande link) kleurt Axelle als tweede het podium: TWEEDE maal ZILVER voor België.

Ook Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) kwam vandaag in actie in de AA-Finale en turnde knap 54.100 punten bij elkaar (ondanks twee vallen aan brug en balk). Ze wordt vierde en greep helaas net naast het podium...

P.R.O.F.I.C.I.A.T. aan onze gymnasten, hun trainers, en alle trouwe supporters. - België mag trots zijn op jullie!

Ter info:
Het EYOF of European Youth Olympic Festival is een tweejaarlijks sportevenement en een voorproefje op de 'echte' Olympische Spelen. Jonge sporters (13 tot en met 18 jaar), afkomstig uit alle hoeken van Europa, strijden er om het goud in negen verschillende Olympische disciplines, waaronder ook toestelturnen. Net als op de Spelen worden de sporters gehuisvest in een Olympisch dorp, is er een openings- en sluitingsceremonie en natuurlijk een Olympische Vlam en een officiële vlag.


Wedstrijdformule:

Zowel bij de jongens als bij de meisjes werd geturnd volgens het 3-3-2- principe. Dit betekent dat drie gymnasten deel uitmaakten van het team, ze alle drie turnden aan alle toestellen en dat de beste twee scores telden voor het teamresultaat.

Op het individuele niveau gingen de 24 beste gymnasten door naar de allroundfinale. 8 gymnasten konden bovendien ook een plaatsje veroveren in de toestelfinales. In beide gevallen mochten slechts 2 gymnasten per land aantreden.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen