Fantastische Gymnaestrada week in Helsinki! - Foto's online!

Lynn Langeraert   ‐  Donderdag 23 jul 2015   ‐   Tweet

#gymnaestrada

De World Gymnaestrada is een organisatie van de Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) en vindt telkens om de 4 jaar in een ander land plaats. Met meer dan 20 000 actieve deelnemers uit de hele wereld is de Gymnaestrada het grootste recreatieve sportevenement ter wereld! De Gymnaestrada heeft tot doel om de gymnastiekbeoefenaars uit verschillende landen samen te brengen. Daarenboven kunnen alle deelnemers nieuwe tendensen en activiteiten in de gymnastiek ontdekken. En last but not least: je kunt er het gastland leren kennen en er met volle teugen genieten van de gastvrijheid! Naar gewoonte was ook België van de partij.

Hieronder vind je een verslag van deze onvergetelijke gymweek, dag per dag...

Dag 7 (18 juli)
Helsinki kwam vandaag maar stilletjes tot leven. Er stonden geen demo’s meer gepland, de groepen dienden er enkel nog te komen eten en… hun laatste centjes te spenderen (voor wie dat wou natuurlijk). De standjes van de verschillende nationale federaties en de Gymnaestrada-shop werden druk bezocht en geplunderd aangezien er door heel wat standjes solden werden georganiseerd!

Na de namiddag zakten alle groepen af naar het Olympisch stadion waar om 15 uur de sluitingsceremonie van start ging. De show startte met de World Gymnaestrada Team oefening Jammer genoeg kwam de show niet echt op gang en bleven alle deelnemers een beetje op hun honger zitten. Na de slotceremonie begon het ook nog te regenen waardoor de meeste delegaties afdruipten richting school. Aangezien heel wat groepen op een onmenselijk vroeg uur werden opgehaald met de bus richting luchthaven, werd er vroeg onder de wol gekropen.

Jammer dat deze fantastische week niet werd afgesloten met een onvergetelijke sluitingsceremonie en feest maar toch vertrok iedereen met een valies vol toffe Gymnaestrada moment en verhalen terug naar huis. We kijken nu al uit naar de Gymnaestrada 2019 in Dornbirn. Jullie ook?

Dag 6 (17 juli) - FIG Gala
De laatste dag demo's ... de laatste kans om 'de must see groepen' aan het werk te zien.
De zalen zaten afgelaten vol wegens regenweer. Het werd dus een gezellige drukke laatste dag in Messukeskus.

Velen keken uit naar het FIG gala later op de avond. Het werd een prachtig spektakel met tal van fantastische acts.
Een mooie afsluiter. Morgen staan er verschillende workshops op het programma en om 15.00 uur wordt de Gymnaestrada offcieel afgesloten tijdens de slotceremonie. De World Gymnaestrada Team mag hier nog een laatste keer optreden!

Dag 5 (16 juli) - Organisatie 2019 bekend!
Vandaag was de voorlaatste dag met demo’s en dat liet zich merken in de zalen: iedereen heeft intussen in z’n programmaboekje de niet-te-missen-nummers aangeduid en bij deze oefeningen is het dus vaak zoeken naar een leeg stoeltje in de zaal. Jammer genoeg worden de tribunes soms afgesloten. Morgen staat de laatste demodag en het FIG-gala op het programma. Velen kijken er nu al ongeduldig naar uit!

Later op de dag werd het contract getekend met de organisator van de Gymnaestrada 2019. Het was spannend afwachten waar we binnen 4 jaar verwacht worden. En het werd ..... trrrrrrrrromgeroffel .... Dorbirn te Oostenrijk!
In 2007 werd daar reeds een sucscesvolle editie georganiseerd. Het nieuws werd dus warm onthaald door onze Belgische deelnemers die heel wat mooie herrinneringen hebben aan hun deelname van 2007. Met hub motto 'Come together! Again.' proberen ze hier al het publiek warm te krijgen om in 2017 af te reizen naar Dornbirn. Hopelijk zijn jullie er dan ook bij?!

Dag 4 (15 juli) – Midnight Sun Special

Vandaag startten we de dag met prachtige weersvoorspellingen … 21 graden en volle zon, yes!
De Belgische groepen kwamen vandaag allemaal iets later in actie. Onze clubs konden vandaag dus allemaal iets langer slapen dan de voorbije dagen… En die extra minuten of dat extra uurtje slaap was meer dan welgekomen! We zijn halfweg de Gymnaestrada en de vermoeidheid begint hier en daar al wat toe te slaan…

Om 14.15 uur stond een tweede (verplichte) repetitie op het programma voor de grote internationale groepsdemo. Voor de lokale organisatie was het geen evidente klus om een oefening aan te leren aan 2500 personen uit 35 verschillende landen. Gelukkig waren de Belgen goed voorbereid en gaven ze het goede voorbeeld voor de andere deelnemers ;)

Om 21.00 uur was het dan eindelijk zo ver! De Midnight Sun Special is een avond voor de grote groepsdemo’s (= groepsoefening met minimum 200 deelnemers, in het Olympisch stadion van Helsinki en is gratis voor alle deelnemers van de Gymnaestrada.Bijgevolg zat het station goed gevuld en werd het een prachtige avond onder de prachtige Finse avondzon. Een onvergetelijk moment!Dag 3 (14 juli 2015)
Vandaag stond voor Gymspirit en Blauwput Omnisport een tweede demo op het programma.
Alweer konden ze rekenen op een volle tribune enthousiast publiek. Goed gedaan!
Voor de andere clubs werd het een het rustigere dag waarop volop genoten kon worden van de fantastische optredens en demo’s of een excursie werd gedaan, zoals de dames van Turnkring Geraardsbergen. Zij vaarden de oevers van Helsinki af in een kano, vast en zeker de moeite waard!

Ook de eerste city performances in het centrum van Helsinki stonden ingepland. Op 4 verschillende locaties in de stad wordt gymnastiek op alle niveau’s en door alle leeftijden aan het brede publiek getoond. Als dat geen mooie promotie is van de sport!

De deelnemers aan de Gymnaestrada World Team oefening maakten zich op voor de eerste repetitie. Een grote internationale groepsdemo met in totaal 2000 deelnemers uit 30 verschillende landen. België is één van deze 30 landen en neemt deel met maar liefst 75 deelnemers. Er werd het afgelopen jaar al ijverig geoefend via DVD en geschreven instructies maar het was toch uitkijken naar de eerste repetitie ter plaatse. Elke deelnemer kreeg zijn persoonlijke spot op het voetbalveld toegewezen en de verschillende looproutes en figuren werden ingeoefend.
Morgenavond (woensdag 15/07) mag deze groep optreden op de Midnight Sun Special in het Olympisch stadion van Helsinki. Dit belooft een mooi moment te worden, wij kijken er alvast naar uit.

Het blijft voorlopig nog voor iedereen een raadsel waar de Gymnaestrada in 2019 zal doorgaan.
Er worden tal van landen en steden gespeculeerd maar niets werd bevestigd. In de slotceremonie wordt traditioneel de vlag overhandigd aan de volgende organisatie. Benieuwd wie dat zal worden, wordt vast en zeker vervolgd …

Bekijk zeker de foto’s van dag 3 op onze facebookpagina! Herken je jezelf of vrienden op de foto? Aarzel niet ze te taggen. tot morgen!

Dag 2 (13 juli 2015) – Demo’s
Vandaag werd in Helsinki de aftrap gegeven voor een week vol demo’s!
In de grote indoor hallen gaan meer dan 700 demo’s door en op 4 plaatsen verspreid in de stad van Helsinki worden meer dan 200 cityperformances georganiseerd. Ogen tekort dus deze week!

In de Messukeskus heerste er een gezellige drukte en de deelnemers waren heel nieuwsgierig om naar de demo’s te gaan kijken van de andere delegaties. In 9 verschillende hallen gaan van 09.00 – 18.00 uur non stop demo’s door. Elke hal wordt genoemd naar een voorgaande editie van Gymnaestrada’s (Berlijn, Lausanne, Lissabon, Herning, Gothenbrug, …).

Heel wat Belgische groepen kwamen vandaag in actie en de reacties van het publiek waren steeds zeer enthousiast! Excelsior Eppegem, Gymspirit en Blauwput Omnisport maakten zich op om voor de eerste keer hun groepsoefening aan het publiek in Finland te demonstreren. De gymnasten gaven het beste van zichzelf en konden aan het applaus te horen de toeschouwers bekoren. Het werd een drukke dag met heel wat heen en weer geloop tussen de verschillende hallen. Er werd volop met elkaar besproken welke groepen de moeite waard zijn om te zien. Nergens ter wereld hangt zoveel leuke turnsfeer in de lucht als hier! De afwezigen hebben ongelijk ;)

Dag 1 (12 juli 2015) – Openingsceremonie
Maandenlang keken meer dan 300 Belgische gymnasten en trainers uit naar de start van de Gymnaestrada, hét gymnastiekfestival bij uitstek, en vandaag was het eindelijk zover! Na een vlucht vanuit Brussel richting Helsinki gisteren, een eerste verkenning van het gaststadje Varnaa en een verkwikkende eerste nacht in de scholen, trokken de Belgische groepen vandaag richting Helsinki. Iedereen zocht zijn weg in de stad en grote Messukeskus hall, het kloppend hart van de Gymnaestrada.

In de namiddag werden we allemaal in het Olympische stadion verwacht voor de opmars van alle deelnemende landen en voor de openingsceremonie. Na een kletsnatte ochtend werd het ergste gevreesd voor deze ceremonie maar de weergoden waren ons gunstig gezind: net op tijd kwam de zon terug piepen en zo konden alle 52 internationale delegaties het stadion inmarcheren!
De drie dames, Carina Van Compernolle, Roos Maes en Feli De Grootte, van Rust Roest Brugge kregen de eer om de Belgische vlag te dragen.
Zij hebben de meeste Gymnaestrada deelnames (achtste!) op hun palmares! Zijn namen in 1987 voor de eerste keer deel in Herning (Denemarken).

Na de intrede van alle deelnemers, werd de Gymnaestrada officieel geopend door de Internationale Gymnastiek Federatie en door het lokale organisatiecomité. Het werd een mooie openingsceremonie met gymnastiek en dans van alle generaties. Van senioren tot peuters, gymnastiek is voor iedereen en alle niveaus en dat werd hier duidelijk naar voor gebracht.
Zo’n 22 000 toeschouwers genoten van een sfeervol spektakel. Turnliefhebbers uit heel de wereld met een gezamenlijk motto voor deze week ‘Let the earth move’.

Om 18.00 uur werd de ceremonie afgesloten en trokken onze groepen richting hun school.

Vanaf morgen starten de demonstraties in de Messukeskus en op verschillende pleinen in het centrum van Helsinki.


Wie nieuwsgierig is naar de oefening die de Belgen brachten in de Midnight Sun Special, kan het filmpje bekijken via onderstaande link. Op onze facebookpagina vind je nieuwe foto’s van dag 4. Aarzel niet om je vrienden en familie te taggen. Geniet maar even mee van de Gymnaestrada avonturen.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen