"Gymtopia implementeren in onze clubwerking gaf ons veel positieve energie"

Ruth Franceus   ‐  Dinsdag 18 april 2023   ‐   Tweet

#gymtopia

Een interview met voorzitter Inge Gysels van Artigym Herzele

Artigym Herzele, een club uit de Vlaamse Ardennen telt 350 leden. We ontmoeten er de enthousiaste voorzitter Inge Gysels voor een clubbezoek en interview. Onder Inge's impuls startte de club dit seizoen met Gymtopia voor alle 7-8 jarigen. Benieuwd naar hun aanpak en ervaringen? Lees dan zeker verder.

Hoe ben je van start gegaan om Gymtopia te implementeren in jullie clubwerking?

Ik heb eerst de webinar van Gymtopia en enkele sessies op het Kaderweekend gevolgd. Dat heeft me aan het denken gezet en dit werd vervolgens besproken binnen het bestuur en het trainersteam. Omdat onze doorstroom van de derde kleuterklas naar het eerste leerjaar niet optimaal verliep, leek ons dit wel een goede oplossing om dit probleem aan te pakken. Na heel wat overleg en gepuzzel zijn we er in september 2022 voor gegaan. 

Hoe zit jullie clubwerking er nu uit?

We hebben in totaal 45 gymnasten van 7-8 jaar. Iedereen komt 2x per week 1.5 uur turnen in de week. De meer getalenteerde kinderen komen nog een derde keer ter voorbereiding van het I-niveau. Door in kleine groepjes per niveau van max. 10 gymnasten te werken kan er heel individueel gewerkt worden en maakt elk kind op zijn tempo vooruitgang. De trainers hebben met het Gymtopia programma een houvast en een doel om naar toe te werken. Ik merk als voorzitter een kwaliteitsverbetering van de lessen en het teamgevoel is echt versterkt. Dat geeft veel positieve energie! 


Hoe verloopt een les Gymtopia bij jullie in de club?

De trainers starten met een gezamenlijke opwarming, meestal wordt er gestart met het Gymtopia opwarmlied, dat vinden de kinderen geweldig. Nadien wordt er verder opgewarmd (kracht, lenigheid, ...) en geturnd in kleine groepjes. We hebben een planning opgemaakt zodat elke lesgever weet welk diertje (oefeningen) hij die les kan aanbieden. We zorgen dat alle diertjes doorheen het jaar aan bod komen. Door deze variatie merken we dat onze gymnasten een brede fysieke opleiding krijgen en dat vinden we belangrijk. We zijn een club met hoofddiscipline toestelturnen dus we geven meer aandacht en focus aan de oefeningen op de toestellen. 


Jullie namen voor de eerste keer deel aan een Gymtopia happening, hoe hebben jullie dit ervaren?

Ja klopt! Dat was een heel toffe ervaring. Onze gymnasten hebben kunnen tonen wat ze konden en waren zo blij. Als de kinderen blij zijn, zijn de trainers, ouders en bestuursleden ook tevreden. Uiteindelijk doen we het toch allemaal daarvoor hé. We kregen achteraf nog enkele positieve mailtjes van de ouders, dat deed zoveel deugd. Ik heb deze leuke boodschappen ook bezorgd aan de trainers en dat gaf veel voldoening. 

> Meer info over onze Happenings kan je hier terugvinden 


Welke tip zou je geven aan andere clubs omtrent Gymtopia?

Ik zou zeggen 'durf de sprong te wagen' en durf je clubstructuur aan te passen. Ik merk dat er een groter groepsgevoel is en dat geeft veel positieve energie. Ik zou het elke club aanraden.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen