Iedereen turnt - De broers Geens

Elien Van Deynse   ‐  Woensdag 30 mei 2018   ‐   Tweet

#iedereenturnt

Gymnastiek is meer dan medailles sprokkelen op wedstrijden en goede elementen turnen op de mat. Gymnastiek is je passie delen met je geliefden en familie. Met onze reportagereeks "Iedereen turnt', brengen we om de twee maanden een reportage waaruit blijft dat gymnastiek leeft bij iedereen!

Joris, Mattijs en Wannes Geens zijn 3 handen op één buik. Twee van de drie broers vonden hun uitlaatklep in het trampolinespringen. De derde is een voetballer in hart en nieren. Ze ervaren hun discipline elk op hun eigen manier.

Joris Geens, 27 jaar, begon als 3 jarige bij OGK en trampolinecenter Spring in Duffel. Op 13 jarige leeftijd ging hij trainen bij Lenig en Vlug Beveren Leie en op 16 jaar naar de huidige club Sterk en Lenig Drongen.

Mattijs Geens, 21 jaar, is eveneens een turncarrière begonnen op 3 jaar bij OGK Duffel maar is op sportief vlak doorgegroeid in voetbal. Eerst bij KFC Duffel en nu bij KFC Kontich. Voetballen ging hem duidelijk beter af dan turnen!

Wannes Geens, 18 jaar, is ook op 3 jaar begonnen bij OGK Duffel. Op 8 jaar is hij begonnen in de discipline Tumbling bij Luk Goris in de club Gymplus Mortsel en op 12 jaar heeft hij de switch gemaakt naar Trampoline en is hij ingeschreven bij de club Sterk en Lenig Drongen waar hij nog steeds actief is.


Wat is tot nu toe het mooiste moment in jullie turncarrière?

J > Voor mij waren er verschillende ups en downs in de carrière. De selectie voor mijn eerste WK was voor mij een prachtig moment omdat ik als jonge atleet nooit had durven dromen dat ik ooit zo ver zou raken. Daarna werden deelnames aan grote wedstrijden bijna routine, maar om op het EK in 2016 zowel per ploeg maar vooral ook synchroon de finale te bereiken was echt genieten. Ik heb nu zoveel ervaring en ik voel me nog heel fit dus wil ik zeker proberen verder mijn volle potentieel te benutten. Zeker synchroon zitten er nog finaleplaatsen op grote wedstrijden in.

W > Voor mij was dat mijn 6de plaats op het EK in Baku (AZE) afgelopen paasvakantie. Ik had nooit gedacht om een finale plaats te kunnen behalen gezien het een sterk deelnemersveld was en ik als jongste senior meedeed. Toch kon ik mijn zenuwen onder controle houden en sprong ik in de voorronde 2 sterke reeksen wat ook een verbetering was van mijn persoonlijk record. Ik was dolgelukkig. In de finale was ik goed gefocust maar ging ik in de fout bij 2de doorgang. Toch was dit voor mij een prachtig moment.

Joris wat is jouw specialiteit?

J > Ik ben al jaar en dag specialist op de grote trampoline met 5 EK’s en 6 WK’s op de teller. Ik denk niet dat er veel trampolinespringers zijn die meer deelnames hebben aan internationale wedstrijden dan mij. Ook in het synchroon springen behaalde ik al verschillende nationale titels en zelfs een 5e plaats op het Europees kampioenschap in 2016!

Wat is jouw ultieme droom Wannes?

W > Ik zou graag bij Cirque Du Soleil willen binnen geraken en zo nog met de sport bezig zijn. Mijn ultieme droom is meedraaien in een show en zo de wereld rond te reizen.

Matthijs hoe ervaar jij heel het Gymnastiek gegeven?

M > Ik heb vroeger ook geturnd maar heb me nooit vergeleken met mijn broers. Bij ons kreeg iedereen evenveel aandacht ook op sportief vlak. Ik ging op jonge leeftijd ook al voetballen. Papa reed met mij rond naar de voetbal en mama hield zich bezig met de trampoline springers.

Onze dagen en weekends waren gevuld met sport. Wij zijn 3 sportieve broers die elk uitblinken in hun specialiteit. En als we allemaal samen zijn kibbelen we om te zien wie de sterkste is. Als er een spel wordt gespeeld of sport wordt gedaan zoals bv badmintonnen wil iedereen in onze familie winnen. Competitiedrang is bij iedereen sterk aanwezig. Ik ben zeker trots op mijn broers en krijg ook meermaals de felicitaties voor hen waar ik super trots op ben.

Wat staat er nog op de planning voor 2018?

J > De grote wedstrijden starten aan het einde van de zomer opnieuw met een wereldbeker wedstrijd in Portugal. Optredens op het autosalon en in het sportpaleis hebben we in 2018 al mogen doen. Komende zomer zitten er nog verschillende shows in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen, Italie en Spanje in de pijplijn. Dus dat worden nog vele mooie momenten.

Aan stoppen denk ik zeker nog niet. Trampoline is al 20 jaar mijn grote liefde, daar stap je niet zomaar van weg - Joris


BELGISCH KAMPIOENSCHAP 2018

Op het aflopen Belgisch kampioenschap in Essen zetten de broers Geens een unieke prestatie neer. Zo kaapten Wannes en Joris alle gouden medailles weg. Op zondag 20 mei kroonde de oudste van de twee, Joris, zich tot Belgisch kampioen bij de seniores Individueel en ook bij het Synchroon springen kon hij zich met Simon Debacker (Lenig en Vlug Beveren Leie) tot Belgisch kampioen kronen. Wannes pakte dan weer de Belgische titel in het Dubbele Minispringen bij de seniores.


TNT-CREW

Naast he competitiecircuit maken Wannes en Joris ook nog samen deel uit van de Trampoline en Tricks groep TNT-crew. Onder leiding van het manager en coach Mathijs Vereecken en de andere groepsleden Raissa Swerts (Sterk en Lenig Drongen), Ben Van Overberghe (Sterk en Lenig Drongen), Yanto Oenang (Sterk en lenig Drongen) en Michael Goossens.

Het avontuur van BGT gaan we nooit vergeten. Het was een hele ervaring waar we veel uit geleerd hebben. Jammer dat we niet gewonnen hebben maar dankzij BGT hebben we veel optredens met TNT en we genieten er nog steeds van. Een ongelooflijke leerrijke ervaring. - Wannes

Hun verhaal startte in 2014 maar de groep werd pas echt bekend na hun deelname aan Belgium's Got Talent in 2017. TNT-crew schopte het tot in de finale maar moest daar jammer genoeg de duimen leggen voor het fenomeen Baba Yega. Hun poging om gymnastiek en meer bepaald de discipline Trampoline in de picture te zetten was alvast meer dan geslaagd.Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen