Interview met de Olympische medaillewinnares Ulla Werbrouck

Lisa Devos   ‐  Woensdag 9 mrt 2016   ‐   Tweet

#GoBELGYMOok Ulla Werbrouck heeft enkele tips voor Team BELGYM!

De gymnasten van Team BELGYM kan je bijna elke dag terugvinden in de Gentse Topgymnastiekhal. Daar werken ze hard om alle oefeningen perfect te krijgen voor het Testevent. Ze beschouwen het dus een beetje als hun tweede thuis. In de wandelgangen van die Topgymhal treffen we Ulla Werbrouck aan, zij werkt er als verantwoordelijke voor de Topgymnastiekhal en de Trampoline- en Ritmiekhal. Ulla Werbrouck is een voormalig Belgisch judoka. Ze behoorde jaren tot de wereldtop en werd Olympisch kampioene judo in 1996 op de Olympische Spelen in Atlanta. Zij weet dus als geen ander hoe je je klaar dient te stomen voor de Spelen en heeft enkele tips voor Team BELGYM!

Hoe kijkt u terug op de Olympische voorbereiding?

Je kan nooit op voorhand bepalen hoe het zal verlopen. In sport zijn er heel veel factoren waar je niets aan kan doen en het is een beetje het geluk van de wereld hebben op zo’n moment. De opleiding en de trainingen worden door trainers gedaan, maar het zijn die kleine beetjes die maken dat je 95% of 100% bent. Je kan trainen zoveel je wil, er zullen steeds nevenfenomenen zijn die je moet proberen te beperken of die je moet proberen positief in je programma te draaien.

Zou u alles op dezelfde manier opnieuw doen als u kon?

Ja, ik heb mij geamuseerd, ik heb een fantastisch leven gehad. Met ups-and-downs, maar je moet downs hebben om te weten wat de ups zijn en ook vice versa. Ik zou dat direct opnieuw doen. Ik heb ook geleerd dat sport niet alles is. Ik heb geleerd dat je je familie in acht moet houden. Ik denk dat je sport moet proberen in te lijven in je eigen leven en er iets goeds van moet maken. Sport is 10 à 15 jaar, maar een leven is wel 70-80 jaar in het algemeen, hoop ik. Dus je moet blijven investeren in je toekomst want een keer dat je stopt met je sport, dan heb je dat zwarte gat. En ik moet zeggen ik ben blij want ik ben dat zwarte gat nooit tegengekomen. Ik heb 10 jaar een pracht van een leven gehad.

Hoe kan Team BELGYM het best met de stress omgaan?

Het is belangrijk om niet kwaad te worden over futiliteiten. Heb je een probleem en is de trainer er. Zeg dan van “trainer dit probleem stelt zich voor, ik ga mij terug afzonderen, ik ga terug me concentreren”. Zij moeten het oplossen. Zeggen zij: “het komt in orde”, dan komt het ook in orde, maar je moet wel luisteren want zij weten het wel beter. Het enige wat je moet doen is je opdracht zo perfect mogelijk uitvoeren en op dat moment moeten zij maken dat je daar staat.

Zijn er nog enkele tips die u zou meegeven aan de gymnasten die zich nu klaarstomen voor het Testevent in Rio?

Wel, het enige wat ze moeten doen is vooral luisteren naar hun lichaam. Rusten wanneer je moet rusten. Ga ervoor! Het enige wat je kan doen en wat je moet doen, is je best doen! De dag van de wedstrijd zelf kan je niets meer veranderen. Je bent getraind of je bent niet getraind. Blijf gewoon jezelf en ga trainen, trainen, trainen tot je er net niet bij neervalt. Dan kan je enkel nog hopen dat alles op zijn plaats valt.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen